Folteltávolítás vegyszerek nélkül

Folteltávolítás vegyszerek nélkül

Címlap / Otthon / Háztartás / Folteltávolítás vegyszerek nélkül

Szinte mindenki szembesült már azzal, hogy az egyik kedvenc ruháján keletkezik egy olyan folt, amelyet egyszerűen képtelen kiszedni. Hiába az áztatás, a mosószerek sora, egyszerűen nem jön ki. Ilyenkor gondolkozzunk el az alternatív lehetőségeken, hiszen ez még egy kapaszkodó lehet. Persze nem kell megvárni, amíg semmi más nem működik, első nekifutásra is próbálkozhatunk a vegyszerek nélküli folttisztítással.

Fűfolt

Egy romantikus, kellemes nyári este után, amit a fűben ülve töltünk, néha otthon kiderül, hogy nem csak csodálatos emlékekkel gazdagodtunk. Semmi baj, a fűfoltot is ki lehet venni vegyszermentesen: áztassuk az anyagot egy napig aludttejbe, majd bő meleg vízzel mossuk ki.
Akkor sincsen baj, ha régi a folt, vagy nem bírjuk a tejet: ez esetben használjunk friss citromlevet, és alaposan dörzsöljük át. A beszáradt folt ellen először enyhén át kell itatni alkohollal, majd jöhet a jó öreg citrom.

Kávé

Az ember reggelente nincs kifejezetten a helyzet magaslatán, így nem csoda, ha olykor-olykor elcsöppent egy kis kávét a bögréjéből. Persze ezután fogja a fejét, és kapkod.
A reggeli turbósító italt a legegyszerűbben meleg, sós vizes ásztatással lehet eltüntetni, majd alaposan ki kell öblíteni. Ha friss a folt, azt tejjel is hatékonyan ki lehet venni, de itt is át kell öblíteni utána.

Tinta a ruhán

A szép ingek és blúzok egyik nagy ellensége a tinta. A zsebekbe csíptetett golyóstollak ugyanis néha úgy döntenek, hogy nem hajlandóak tovább magukban tartani tartalmukat, és azt közszemlére teszik az ingünkön.
Ez ellen úgy lehet védekezni, ha minél hamarabb meleg tejjel átdörzsöljük. Szükség szerint a tej cserélhető. Hatásos lehet még a citromos bedörzsölés is, de vigyázzunk a színekre.

Tinta, nem ruhán

A tinta makacs ragaszkodása nem csak a ruhákon fordulhat elő, hanem a kezünkön is.
Ez jellemzően nem olyan nagy probléma, hiszen előbb – utóbb lekopik, de akit zavar az eltüntetheti citrom vagy paradicsom segítségével is.

Vörösbor

A gyönyörű ruhák nagy ellensége a vörösbor. Ha megtörténik a baleset, az anyagot azonnal szórjuk be sóval, vagy tegyünk rá kevés citromlevet.
Ha ennél érzékenyebb a textil, akkor áztassuk be langyos tejbe, majd alaposan öblítsük ki.

Vér

Nem elég, hogy az ember sebesülést szerez, ráadásul a vért szinte lehetetlen kivakarni az anyagból komoly vegyszerezés nélkül. Kivéve, ha hideg, sós vízbe áztatjuk, és utána kiöblítjük.

Izzadság

Érdekes, de az ingeken és pólókon keletkező izzadságfoltokat sokszor még a mosógép és a vegyszerek sem veszik ki. Sajnos ilyenkor marad a kuka és a kesergés.
Mielőtt azonban kihajítanánk a ruhát, próbáljuk meg ecettel kiszedni a foltot. Áztassuk legalább 2 órán át a ruhadarabokat erősen koncentrált ecetes vízbe, majd mossuk ki a megszokott módon.

Korom

Bár ritkábban találkozunk ezzel az anyaggal, de előfordulhat, hogy kormos lesz a ruha. Ha nem akarjuk vegyszerekkel kezelni, akkor nincs más dolgunk, mint friss kenyérbéllel átdörzsölni, és már el is búcsúzhatunk a fekete rondaságtól. Az ember sokszor nem is gondolja végig, hogy a megszokott, sokszor kifejezetten káros vegyi anyagok mellet milyen lehetőségei vannak még a tisztításra, fertőtlenítésre, miegymásra. Pedig nagyanyáink is sikerrel harcoltak a különböző makacsabbnál makacsabb foltok ellen, pedig nem állt rendelkezésükre sem mosógép, sem pedig fehérítő, folttisztító és egyéb, erős vegyszerek keveréke.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!