A föld ökológiai egyensúlya felborul! Mi a jövőkép?

A föld ökológiai egyensúlya felborul! Mi a jövőkép?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A föld ökológiai egyensúlya felborul! Mi a jövőkép?

Május 22. – A biológiai sokféleség nemzetközi napja.

Amikor a társadalmi szervezetek fontosnak tartják, hogy egy dolognak külön napot szenteljenek, az azért van, mert olyan dologról van szó, amivel rendszeresen foglalkoznunk kell. 1992. május 22.-én az ENSZ környezetvédelmi programjának konferenciáján, Nairobiban, elfogadták a biológiai sokféleség egyezmény végleges szövegét. Ezért lett május 22.-e az a nap, amikor erre a problémára irányul a figyelem. A sokféleség fennmaradását ugyanis számos veszély fenyegeti.

Mi a biodiverzitás?

A biodiverzitás – biológiai sokféleség – az élőlények minden öröklött változatosságát jelenti. Minden változatot magában foglal az ökoszisztémáktól kezdve egy faj genetikai variációkészletéig. Nem csak a fajok sokszínűségét, hanem a fajon belüli variabilitást is magában foglalja.

Ezzel az ökológia tudománya foglalkozik. A változatosság az élővilág legfontosabb jellemzője, melynek megőrzése érdekében az egyén csak a környezettudatossággal küzdhet.

Hány faj él a Földön?

Évről évre fedeznek fel a földön új fajokat, számuk pontosan nem meghatározható. Nagyjából 1,5 millió olyan faj él a Földön, melyekről tudunk, de a becslések szerint közel 5 millió faj van – és egy közülük különösen veszélyes, mert az összes többi fajt veszélyezteti létével. Ő az ember.

A legtöbb felfedezetlen faj valószínűleg a rovarok között van. 5416 fajt ismerünk az emlősök közül, a madarak közül 9917 fajt, hüllők közül 8163-at, míg a rovarok közül 950 000 fajt jegyzünk. Növények közül a mohák 15 000 faját, a kétszikűek közül 200 000 fajt, az egyszikűek közül pedig 60 000 fajt ismerünk. Természetesen a felsorolás igen hiányos.

A biológiai sokféleség fontossága

Ez a sokféleség biztosítja a bioszféra stabilitását.

Ezen felül mindenki hallott már az ökológiai egyensúlyról. Amennyiben ez megbomlik, fajok vagy egy egész ökoszisztéma kipusztulása is bekövetkezhet – ez visszafordíthatatlan – ami végső soron hat az emberre.

Nem csak közvetve, hanem akár közvetlenül is, mivel az ember számára ennek a rendszernek egy faja is hajthat közvetlen hasznot. Olyan ez, mint amikor a sorba rakott dominók fellökik egymást. A sor végén pedig ott áll az ember…

A biológiai sokféleséget védeni kell

Nem csak egy-egy kihaló félben lévő állat, vagy egy ritka virág szorul arra, hogy tudatosan védjük, hanem annak környezete is, hiszen egy lánc része. Nemzetközi egyezményekkel, nemzeti parkok kialakításával, természetvédelmi programokkal, oktatással, környezettudatossággal lehet elérni azt, hogy érintetlenül maradjanak ezek az ökoszisztémák.

Fel kell hívni a nyilvánosság figyelmét arra, hogy nem babra megy a játék, hanem saját bőrünkre, és végső soron az ember, az emberi faj fennmaradására. Valós eredmény azonban csak széleskörű összefogással lehetséges.

A biológiai sokféleség veszélyezettségének okai

Természetes élőhelyek pusztulása – az esőerdőket, fenyőerdőket, szavannákat már 20-50 százalékban átalakítottuk lakóterületté, ipari területté. Környezetszennyezés – az ipar és a felelőtlenség, a nem megfelelő, komolytalan gondolkodásmód, a fogyasztói társadalom felelőssége az, hogy folyamatosan szennyezzük ivóvizeinket, földjeinket közvetlenül vagy közvetve.

Például nitráttal, nitrittel, melyek műtrágya alapanyagok. Kizsákmányolás – ilyen például Japánban a bálnavadászat, vagy a korallgyűjtés. Őshonos fajok kiszorítása – egyes agresszív fajok terjeszkedése kipusztulással fenyegeti az őshonos fajokat. Végül pedig a jó öreg globális felmelegedés, mely az állatok élőhelyinek megváltozásával jár.

Néhány szörnyű “érdekesség”

Naponta átlagosan 50 faj hal ki a Földön. Ha ez így folytatódik, gyors és beláthatatlan következmények várhatók, melyek közvetlenül az emberiséget, azaz téged is érintenek majd.

Nagyjából 7000 növényt, 100 állatfajt használunk étkezési célra, gyógyszereink fele növényi eredetű – ezt meg kellene becsülni. A biogeokémiai folyamatokban rengeteg növény, állat vesz részt, azaz, hogy lélegezni tudjunk, hogy a földben megteremjen a betevő, hogy tiszta legyen a víz, rengeteg faj ,munkája’ szükséges.

Magyarországon 2006. május 22.-én került először megrendezésre a biodiverzitás napja.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást