Több milliárd éves a föld legöregebb élőlénye – Nézd csak!

Több milliárd éves a föld legöregebb élőlénye – Nézd csak!

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Több milliárd éves a föld legöregebb élőlénye – Nézd csak! / 2. oldal

A sztromatolitok unokatestvérei

Van egy másik tagja a sztromatolit családnak, amely jelen van ezen a partszakaszon. Mintegy egymilliárd évvel ezelőtti evolúciós folyamat lassú indult el, amelynek során a rétegzett sztromatolitok eltűntek, amikor újabb variáció alakult ki. Ezek fiatalabb unokatestvéreik voltak: a trombolitok.

A trombolit ugyanabból a szóból származik, mint a trombózis, ami „alvadékot” jelent. A trombolitok lerakódásokként jelentek meg, míg a sztromatolitok rétegzettek. A néhai dr.

Linda Moore, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatója szerint a sztromatolitok hanyatlásnak indultak, amikor a fejlettebb tengeri élet robbanásszerűen beindult.

Photon-Photos/istockphoto.com

Ennek ökoszisztémája kihívást jelentett számukra, mivel a ragadozó amőba és a foraminiferának nevezett más egysejtű organizmusok ujjszerű kiterjesztéseikkel sztromatolitokat emésztettek fel, így azok finom, rétegzett szerkezeteikből csomókká változtak. A túléléshez a sztromatolitoknak erősen sós vízre volt szükségük, amely korlátozta a többi versengő tengeri életet, a trombolitok pedig alkalmazkodtak.

Túléltek és boldogultak a tengertől eltérő környezetben, alvadt textúrájuk otthont adott, ahol az apró fauna együtt élhetett. A lenyűgöző ősi ősi eredetű Clifton-tó trombolitjainak ezért szintén jelentősek, bár a sztromatolitokhoz képest meglehetősen fiatalok: becslése szerint mindössze 2000 évesek.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást