Egy fodrász tanácsai: Mi történik a hajaddal festés során és hogyan tudod ezt megelőzni?

Egy fodrász tanácsai: Mi történik a hajaddal festés során és hogyan tudod ezt megelőzni?

Címlap / Stílus / Egy fodrász tanácsai: Mi történik a hajaddal festés során és hogyan tudod ezt megelőzni?

Manapság nagyon szívesen és igen gyakran változtatod a hajad színét? Szeretsz mindig a topon lenni, és jól kinézni? És az eszedbe jutott már, hogyan hat a festék a hajadra? Az nem is vitás, hogy a trendi frizura manapság nagyon fontos, de óvatosan kell bánni a festéssel és a szőkítéssel is. Különösen akkor, ha otthon csinálja az ember. Bár remélem, ez meg sem fordult a fejedben!

Varjú Alexandra a Kaméleon Hajstúdió fodrásza mesélt nekem arról, mi történik a hajjal a festés és a szőkítés során. Megtudtam azt is, miért nagyon körülményes az otthoni fodrászkodás, és miért nem kaptam otthon soha olyan színt, amit szerettem volna, vagy amit a bolti hajfesték ígért.

Kiderült, hogy bár elterjedt az otthoni hajfestés, a hölgyek mégsem ismerik eléggé a terméket. Ezt az is bizonyítja, hogy a hajszálszerkezet lezárása fogalom a legtöbb nő számára teljesen ismeretlen. Te sem tudod, mit jelent és miért fontos? Cikkünkből kiderül!

Fantázianevek forgataga

A jól csengő nevek a bolti festékeken gyakorlatilag semmit sem takarnak. Minden fodrász a dobozon található számok alapján tájékozódik, te, mint otthoni felhasználó (gyanítom) pont ezeket nem ismered. Ezzel már halálra van ítélve az otthoni hajfestés folyamata. Ezek a számok egyébként azt mutatják meg, milyen pigmenteket tartalmaz a festék. Sok ember még csak nem is érti azt a szót, hogy pigment, nemhogy foglalkozzon is vele. Pedig a haj is tartalmazza, és az ok, amiért más színt kapsz, mint amit szeretnél az össze nem egyeztethető pigmentekben keresendő.

Ráadásul szinte mindenki ráveti magát festékes dobozok oldalán található árnyalatmutatóra, ami egyébként sok hölgy esetén szóba sem jöhet. „Az árnyalatmutatót csak natúr, természetes hajú hölgyeknek érdemes figyelni. Festett hajon egyáltalán nem úgy fog mutatni, mint természetes hajon a pigmentek miatt. Ezért lehet a sötét barnából fekete, a rubint feketéből pedig lila.”

Lehet ebből az apropóból már te is rohantál a fodrászhoz, hogy kijavítsa a hibát. Egy ilyen kis akcióval duplán roncsolod a hajad. Alexandra el is magyarázza, hogyan:

„Ha túl sötét lett az árnyalat, mint amit szerettél volna, akkor plusz idő és pénz, mire a fodrász világosít rajta. A festék egyszer már roncsolta a hajat, a javító munkálatok pedig másodszor is megszorongatják a hajszálak szerkezetét. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy megeshet, a fodrász kénytelen több alkalommal is visszahívni, hogy meglegyen a várt eredmény.”

Azt hitted, annál rosszabb már nem is történhet, hogy a frufrudat a felvont szemöldöködhöz igazítva vágod a tükör előtt, igaz? Pedig de! A frufru megnő, de a roncsolódott haj csak erős kínlódások árán. Szerintem nem kell tovább magyaráznom, a legtöbben úgyis beleestek már az adott csapdába.

Jó, jó! De mi történik a hajjal?

A legfontosabb kérdés mégis az, mi történik a hajaddal festés során, illetve mit tudsz tenni, ha már elkövetted a merényletet a hajad ellen. Meg kell jegyeznem, van az az állapot, ahonnan nincs visszaút, úgyhogy ha azt tapasztalod, a festés vagy a szőkítés nagyon tönkretette a hajad, inkább mellőzd. A szerencsésebb csajoknak jól bírja a haja a kiképzést, de vannak lányok, akiknek vékony szálú és kevésbé strapabíró a hajuk. Ezt a problémát én például teljesen átérzem!

„Festés és szőkítés során megbomlik a hajszálszerkezet. Az otthoni felhasználók talán nem is tudják, mit jelent mindez, milyen következményeket vonhat maga után. A hajszálszerkezet ugyanis annyira tönkre tud menni, hogy a folyamat visszafordíthatatlan és kezelhetetlen lesz. Vékony haj esetén még a haj textúrája is megváltozhat. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelően kezeljük a hajat.”

Bennem is azonnal az a kérdés fogalmazódott meg, ami valószínűleg benned is; hogyan lehet megfelelően kezelni a hajat?

Alexandra elsősorban hajpakolást ajánl, ami azért sokkal hasznosabb, mint a balzsam, mert tovább marad a hajon, és több ideje van hatni. A balzsam amolyan gyors megoldás, ami a rohanó világban egy igazi kincs. Sajnos a hajnak azonban nem elegendő.

„Egyébként a balzsamot is legalább 5-10 percig kéne hatni hagyni. Ezzel szemben a nők többsége még fel sem vitte rendesen, már mossa is le. Ez annyit ér, mint halottnak a csók.”

Tehát festés és szőkítés során megbomlik a hajszálszerkezet, ettől lesz olyan kezelhetetlen, kifésülhetetlen, kócos és gumis a haj. A jó hír azonban az, hogy már a fodrászok is tesznek (jobb esetben) érte, hogy megkezdődjön a regenerálódás.

Én a festékbe például mindig teszek kötésjavítót. Ez segít lezárni a hajszálszerkezetet, ami egyébként a festés és a szőkítés folyamatának egy fontos része lenne. Sőt talán a legfontosabb, hiszen mint említettem a festék megbontja a szerkezetet.

Az én hajam ennek köszönhetően jól bírta a szőkítést, és nem lett kezelhetetlen. Bár azt hozzá kell tennem, hogy a rövid hajú hölgyek táborát erősítem, így legalább havonta egyszer vissza van szedve a hajam hossza. Illetve köztudott, hogy a rövidebb haj gyorsabban regenerálódik.

Az se mindegy, hogy festés után milyen sampont, balzsamot, illetve hajpakolást használunk. A legjobb, ha a fodrászunktól kérünk tanácsot, hiszen ő meg tudja mondani a hajunk állapotából, milyen samponra van szükségünk. Tudniillik a hajunk is olyan sokféle, mint a személyiségünk, és mindenkinek másfajta utókezelésre van szüksége. Alexandra festés után elsősorban PH semlegesítő sampont szokott ajánlani a vendégeinek.

„A megfelelő sampon és balzsam kiválasztása különösen fontos. Azért érdemes fodrász véleményét kikérni, mert minden a hajtípustól függ. Egy vékonyabb szálú haj másfajta ápolást igényel, mint egy testesebb, erősebb.”

Egyszóval nagyon meg kell gondolni, vajon megéri a hajfestés az árát? Az persze itt nem pénzben értendő, hanem a haj állapotában, hosszában és természetességében. Oda kell figyelni, mert ami egyszer tönkremegy, azt nagyon nehéz és olykor lehetetlen visszaállítani. Nyilván nőként hajlamosak vagyunk belesétálni a csapdákba, de aki egyszer már megtapasztalta, milyen kapkodva kérni időpontot a fodrásztól egy-egy otthoni művelet után, többet nem fog gondot okozni saját magának.

Szerencsére a legtöbb ilyen jellegű hibát fiatalként követjük el, és felnőtt korunkra jó esetben már megtanuljuk, hogy ne vágjunk hajat magunknak a tükörből (főleg ne frufrut), ne keverjünk össze két különböző márkájú festéket, ne kísérletezzünk a szőkítővel, és ne fessünk kék vagy rózsaszín színt a sárgára kiszőkített hajunkra. Én az utóbbiba is beleszaladtam tiniként, és nem értettem, miért lett a kék festéktől zöld a hajam. Arról ne is beszéljünk, hogy a házi szőkítés miatt a hajszálaim úgy meredeztek, mint a tökéletesre száradt szalma.

Komolyra fordítva a szót, azoknak a hölgyeknek, akik nem szeretnének minden alkalommal tőfestés miatt időpontot kéregetni, Alexandra a következőt tanácsolja.

A tőfestést könnyedén meg lehet oldani otthon is, ugyanis nem mindenkinek van ideje fodrászhoz járni. A festéket, amit a fodrász használ, bárki beszerezheti fodrászkellékes boltokban. Érdemes elkérni a festék számát a fodrásztól, aki segít abban is, mennyi (gramm) oxit és festéket kell összekeverni a kívánt szín elérése érdekében.”

Ha azonban teljes színváltoztatáson gondolkodsz, a legjobb döntés, ha fodrászhoz mész. Így nem csak az időt és az energiát spórolhatod meg, de a hajadat is.

Képek forrása: SimpleFoto/depositphotos.com, VoyagerX/depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást