Egészség / Életmód

Fóbiák, melyek megkeseríthetik életünket

Fóbiák, melyek megkeseríthetik életünket

Vannak, akiknek életét, munkavégzését nagymértékben hátráltatja egy-egy fóbia, legyen az bármilyen szokatlan, esetleg nevetséges. Lássuk, melyek azok, amik a legkellemetlenebbek lehetnek a mindennapi életben!

Szociális fóbia

Az egyik leggyakoribb fóbia típus, amikor az egyén olyannyira rosszul érzi magát mások között, hogy az gyakran testi tüneteket is produkál, mint például remegés, légszomj, vagy erős szívdobogás.
Mivel az ember alapvetően társas lény, gyakran depresszióval társul, sőt, bizonyos esetekben munkahelyi problémákhoz is vezethet, mivel nem képes csapatban elvégezni a rá szabott feladatokat. Ilyenkor érdemes pszichológus segítségét kérni, mivel nagy valószínűséggel súlyos önértékelési problémák húzódnak a háttérben.

Kosz fóbia

Vannak olyan emberek, akik annyira félnek a kosztól és a bacilusoktól, hogy nem mennek sehová fertőtlenítő törlőkendő nélkül, sőt, akad köztük olyan is, aki idegen helyen nem ül le a kanapéra, félve az ott lakozó kórokozóktól.
Idejük nagy részét a négy fal közt töltik, nehogy egy kicsit is bemocskolják magukat.

Ergofóbia

Az ergofóbia röviden a munkától való iszony, félelem. Igaz, legtöbbünkre rá lehetne húzni ezt a fóbiát, viszont vagy így, vagy úgy, mindannyian leküzdjük nap, mint nap.
Viszont igazoltan, bizony vannak olyanok, akik ténylegesen rettegnek tőle, így ők képtelenek bármilyen munkavégzésre, így kénytelenek a munkanélküliek táborát erősíteni.

Sötétségtől való rettegés

Tény, a gyermekek gyakran félnek a sötétben, de olykor ez elkíséri az embert egész életén keresztül. Vannak, akik a teljes fényhiánytól rettegnek, de akad olyan is, akit már a szürkület is megrémiszt.
Ekkor az éjszaka kész szenvedés, a villanykapcsolás pedig csak ideiglenes gyógyír. Leginkább azoknál jelentkezik, akik félnek az ismeretlentől, a haláltól, ugyanis tudat alatt erre asszociálnak.

Fényiszony

Emberek ezrei zuhannak mély depresszióba télen, amikor nincs se fény, se napsütés. Nehéz is elképzelni, hogy léteznek olyanok, akiket ez kifejezetten irritál, sőt, rettegnek tőle.
Ez a fóbia leginkább az elmúlt időszakban kapta fel a fejét, mikor egyre jobban előtérbe került a napsugarak káros hatása. Az ebben szenvedő olyannyira fél attól, hogy beteg lesz, hogy olykor pszichoszomatikus tüneteket – pl. ekcémát- produkál, mikor egy kis fény éri.

Technofóbia

Szinte nincs is olyan munkahely, ahol ne kelljen valamilyen technikai vívmányt használnunk. Ezért is vannak hátrányos helyzetben azok, akik pont ezektől rettegnek.
Ez egy irracionális félelem, mivel megmagyarázhatatlan okból kifolyólag alapból határozottan elutasítják, mind a számítógépet, mind a mobiltelefonokat, ami az álláskeresésnél nem biztos, hogy egy jó pont.

Érintéstől való félelem

Ugye, milyen jó egy forró ölelés a párodtól, vagy amikor végigsimítod gyereked fejét? Sajnos ez az érzés nem mindenkinek adatik meg, ugyanis néhányan iszonyodnak attól, hogy hozzájuk érjenek, vagy, hogy ők érintsenek meg bárkit.
Ez nem csak az idegenekkel való kézfogásra, hanem minden másra is vonatkozik. Szerelmi kapcsolatuk ebből kifolyólag nagyon nincsenek, nem is mennek emberek közé, nehogy valakivel véletlen összeérintkezzenek.

Térd fóbia

Igaz, a térdektől való félelem, undor miatt még lehet élni teljes értékű életet, bár szörnyen kellemetlen lehetne az, hogy ha meglátnánk egy térdet- legyen az akár a sajátunk- émelyegni kezdenénk.
Így elfelejthetnénk a rövidebb, nyári ruhákat, az alapos tisztálkodást, valamint a felhőtlen szexuális együttlétet is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást