Otthon / Szórakozás

5 film, amely bemutatja, milyen bonyolult is a szerelem valójában

5 film, amely bemutatja, milyen bonyolult is a szerelem valójában

Legyen szó vígjátékról vagy drámáról, a filmek többsége igencsak rózsaszín képet fest a szerelemről: néhány félreértés után nem kérdés, hogy boldogan csókolja meg egymást a két hős a naplementében. Akadnak azonban olyan filmek is, amelyek ennél rögösebb utat szánnak a szerelmespárnak – ezekben a történetekben minden furcsább, bonyolultabb, tehát életszagúbb annál, amit megszoktunk.

Kifulladásig

Jean-Luc Godard filmje, a Kifulladásig friss stílusa mellett témája miatt is filmtörténeti mérföldkő: a két fiatal közeledését, párharcát sosem látott természetességgel, őszinteséggel mutatja be.

Képzelj el egy negyedórás ágyjelenetet, amelyben a szereplők nem fekszenek le egymással, mégsem tudod levenni a szemedet a képernyőről, akkora a feszültség!

Mit akar egymástól Michel és Patricia? Mit tudnak kezdeni egymással egy egyszobás párizsi lakásban? A megdöbbentő befejezés csak még inkább elmélyíti a kettejükkel kapcsolatos kérdéseinket.

Brooklyn

Ha nem is ez a tavalyi év filmje, a Brooklyn nagyon is elgondolkodtató kérdéseket tesz fel a párkapcsolatokkal, pontosabban a kísértéssel kapcsolatban.

A fiatal ír lány, Eilis Amerikában próbál szerencsét, ahol hamar rátalál a szerelem is egy jóképű vízvezeték-szerelő személyében. Amikor azonban rövid időre hazalátogat, feltűnik egy művelt, előkelő ír fiú, aki hirtelen mindent összezavar.

Mit tegyen Eilis, adja fel a küzdelmes amerikai boldogságát az itthoni biztonságos fészekért? A Brooklyn végül kicsit leegyszerűsíti az egyre feszültebb helyzet megoldását, de addig ad pár tanulságos leckét őszinteségről, hűségről és felelősségről.

Harry és Sally

Harry és Sally barátok. Létezik ez? Barátság férfi és nő között? 

Ők mindenesetre éveken át beszélgetnek, vitáznak, veszekednek a kudarcos kapcsolatokról, önmagukról, néha megijednek az érzéseiktől, máskor őszinték egymással és önmagukkal is – hogy végül rájöjjenek, mit is akarnak a másiktól.

Kettejük hullámvasútja ismerős lehet bárkinek, aki átélte már a barátság-szerelem közti határvonal elmosódását és az örökké csipkelődő férfi-női kapcsolat pikáns varázsát.

Blue Valentine

Nem csak a szerelem megtalálásáról, de egy kapcsolat válságáról is lehet őszinte filmet készíteni. Mit tehet egy szerelmespár, ha a kezdeti határtalan boldogság lassan megszürkül, végül a kapcsolat összeomlik az elhatalmasodó problémák súlya alatt?

Válogatásunk legszomorúbb darabja a friss házasság életben tartásának kísérleteit mutatja be: a két fiatal (Ryan Gosling és Michelle Williams) viszont hiába küzd, a valóság erősebbnek bizonyul a gondtalan tündérmesék ígéreténél.

A jelen képeit ellensúlyozó egykori boldogság még szívszorítóbbá teszi a Blue Valentine-t.

Aludj csak, én álmodom

Ó, azok a kilencvenes évek! Az Aludj csak, én álmodom pont attól nagyszerű, hogy csavar egyet a jól ismert filmes tündérmesén: a reménytelenül álmodozó hősnőnket hirtelen a földre rántja, amikor az addigi romantikus fantáziálása valósággá válik.

Ismeretlenül epekedsz egy jóképű férfi iránt, aztán megmented az életét, majd egy véletlen folytán a férfi egész családja azt hiszi, hogy a menyasszonya vagy.

Ráadásul lassacskán beleszeretsz a bátyjába… A helyzet egyre bonyolódik, Sandra Bullock felett lassan összecsapnak a hullámok – vagy mégsem? Az Aludj csak, én álmodom megszorongatja a hősét, mégis elnéző vele.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást