Rovarirtás házilag: bevált praktikák hangya, szúnyog, csótány és moly ellen

Rovarirtás házilag: bevált praktikák hangya, szúnyog, csótány és moly ellen

Címlap / Otthon / Háztartás / Rovarirtás házilag: bevált praktikák hangya, szúnyog, csótány és moly ellen

Mit tegyél, ha rovarok vannak a lakásban?

Ha csótánnyal vagy házi poloskával találkozol, ne késlekedj, mert nagyon könnyen és nagyon gyorsan szaporodnak. Azonnal vesd be a házi praktikákat, ha pedig egy-két napon belül nem észleled a változást, hívj profi rovarirtót, mielőtt a probléma a fejedre nőne.

Tévhit, hogy az élősködők csak a piszkos lakásokat kedvelik, bármekkora is a tisztaság, a ruhádon, cipődön bekerülhetnek a lakásba, bemászhatnak az ablakon vagy a vezetékek melletti réseken, az viszont biztos, hogy ha nem találnak élelmet, hamarabb odébb állnak.

Ezért az ételmaradékot soha ne hagyd elől, az élelmiszereket pedig tartsd a konyhaszekrényben is légmentesen záródó dobozokban.

Uborka

Nem is gondolnánk, de az uborka, ez a frissítő, hűsítő finomság nem mindenki számára tűnik olyan kívánatosnak.

A csótányok például rettegnek az illatától, éppen ezért, ha ők furakodtak be az otthonodba, bátran vesd be a zöld csodaszert.

A társasházakban a csótányok gyakran a vízvezetékek mellett másznak fel, vagy a konyhaszekrény mögötti falból bújnak elő. Ha kifigyelted, honnan támadnak, csak tegyél a közelbe néhány csík uborkahéjat, és eszük ágába sem jut majd ismét nálad táborozni.

Citrom

Erős illata és a gyümölcssav miatt a citrom szinte mindenféle kellemetlenkedő ellen bevethető, legyen az csótány, hangya vagy muslica, de még a szúnyogokat és a legyeket is távol tartja.

Főzés után a citromhéjat ne dobd ki, hanem egy kevés sóra téve tedd az erkélyre, így nyugodtabb lesz az esti beszélgetés.

Ha a lakáson belül látsz rovarokat, például hangyákat, csavard egy citrom levét a felmosóvízbe, és ezzel töröld fel a lakást. Érdemes a konyhapultot is lemosni egy kis citromos vízzel, mert nem csak fertőtlenít, a rovarokat is távol tartja az egyébként számukra vonzó területtől.

Sütőpor

Ha nem szeretsz finomkodni, és világosan tudtára kívánod adni például a csótányoknak, hogy veled jobb nem újat húzni, akkor a sütőpor lesz a te fegyvered.

A csótányok ugyanis tényleg szinte bármit megesznek, így van ez a sütőporral is, az azonban a gyomrukban hamar munkába kezd, és a csótányok belső szervei szinte szétpukkadnak tőle. Ezt pedig még egy ilyen elpusztíthatatlannak tűnő lény sem éli túl.

Cukor

Igaz, hogy a cukor nem túl egészséges, de azért a rovarokat nem fogja azonnal elpusztítani. Viszont remek csali lehet belőle, ha például egy befőttes üveg aljára szórod, majd még egy kis vizet is locsolsz rá. Támassz kívülről az üvegnek egy villát vagy egy kanalat, és éjszakára hagyd, hogy ördögi terved kifejtse hatását.

A csótányok és más rovarok is belemasíroznak majd az üveg aljára, kimászni onnan azonban már nem tudnak, és egyszerűen belefulladnak az édes élvezetbe.

Ecet

Ha valami, akkor az ecet tényleg univerzális háztartási eszköz, talán nincs is olyan terület, ahol ne lehetne bevetni. Az ecetes felmosás vagy a konyhapult áttörlése ecetes vízzel például távol tartja a hangyákat, de egy szintén kellemetlen és gyakori betolakodó, az ágyi poloska ellen is védelmet nyújt.

Tedd az ágyneműt a mosógépbe, és a magas hőfokon történő mosás előtt önts egy kis ecetet is a gép dobjába, hogy garantáltan egyetlen rovar se élje túl a fürdőt. Érdemes az ágy környékét is átmosni egy kis ecetes vízzel.

Levendula

Szerencsére fűszerként is egyre jobban elterjed a csodálatos levendula, így talán a konyhádban is akad belőle. Egy kis ruhapárnába töltve, vagy a szárított virágot csokorba kötve illata távol tartja a molyokat a ruhásszekrénytől, de szúnyogok ellen is hatásos.

Ha például az erkélyre ülteted, vagy csak dekorációként kikötözöl pár szárított csokrot, azzal nem csak a látványt fokozhatod, de a vérszívóktól is megszabadulhatsz.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást