A figyelmesség netovábbja a névnap ünneplése

A figyelmesség netovábbja a névnap ünneplése

Címlap / Életmód / Család / A figyelmesség netovábbja a névnap ünneplése

Idehaza, sok más országtól eltérően, a születésnapok mellett a névnapot is megünnepeljük. Sokat vitatott tény, és családonként változó is, hogy ki mennyire érzi ezt fajsúlyos ünnepnek. Akadnak, akik a szülinaphoz képest jóval kisebb körítést adnak ennek a napnak, míg más családok esetében ugyanolyan készülődés előzi meg ezt a napot is. (x)

Bármelyik változathoz is ragaszkodunk, valahogy muszáj nyilvántartani a névnapokat is. Erre korábban nagyszerű megoldás volt a falinaptár, ma már azonban egyre kevesebben használják ezt a fajta alkalmatosságot. Mai cikkünkben éppen ezért egy klassz megoldást hozunk, hogy garantáltan ne maradjunk le senki névnapjáról.

Hogyan kövessük nyomon, hogy milyen névnap van ma?

Míg a legnagyobb közösségi portál minden nap emlékeztet arra, melyik Facebook ismerősöd ünnepli az adott napon a születésnapját, addig a névnapokkal szinte mindenki kicsit hadilábon áll.

Ám ha keződképernyőre tesszük a Névnapma.hu oldalát, akkor ha bevillan a kérdés, hogy “névnap ma?”, egyből tudni fogjuk, hol nézzünk utána.

Ha beépítjük a napi rutinba, akkor pedig aztán garantált, hogy senki névnapjáról nem fogunk lemaradni. Persze könnyen lehet, hogy azt mondjuk, nem tragédia, hogy a névnapokat nem köszöntjük, ám mindenképpen érdemes ápolni a hagyományokat.

Míg 10-20 évvel ezelőtt a névnapoknak nagyobb ázsiója volt, addig ma már jócskán vesztett a fényéből ez az ünnep. Ám nem törvényszerű, hogy ez így is maradjon, rajtunk áll, hogy teszünk-e azért, hogy figyelmesek és törődők legyünk!

Névnapok esetén sokszor több opció is van!

Ha úgy gondoljuk, hogy könnyű dolgunk lesz, és mostantól profi névnap nyilvántartók leszünk, akkor azért nem árt az elővigyázatosság! Akad ugyanis számtalan olyan név a naptárban, ami az év során többször is megünneplésre kerül. Itt a név tulaja határoz arról, hogy ő maga melyik napon is üli meg azt, hogy milyen boldog, hogy az adott névre “keresztelték” a szülei.

No, meg persze akad a másik véglet is: a nagyon új nevek esetében sokszor egyáltalán nincs kijelölve ünnepnap. Ebben az esetben is érdemes az ünnepeltnél tudakozódni: tartja-e az ünnepet, és ha igen, mely napon.

Persze a szó elszáll, az írás megmarad, így mindenképpen érdemes valahova feljegyezni, beírni ezeket a dátumokat.

Legyünk figyelmesek!

Ha őszintén bevalljuk magunknak, mi is inkább csak a születésnapokon köszöntjük fel a barátainkat, a kollégáinkat, ugye? A közösségi oldalak egy-egy jeles napon tele vannak a barátok, ismerősök által megírt apró bejegyzésekkel. Tagadhatatlan tény, hogy ez mindenkinek jólesik, a figyelmesség kellemes érzéssel tölt el minket is.

Éppen ezért érdemes minden napot azzal kezdeni, hogy meglátogatjuk a Névnapma.hu oldalt, és a születésnapi köszöntőkkel egyetemben a számunkra kedves és fontos embereknek írni pár sort. A kapcsolat ápolásának egyik fontos módja ez is, így ha szeretnénk jobb emberi kapcsolatokra szert tenni, akkor ezt a gesztust is vezessük be a mindennapjainkba.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!