A mai fiatalok betegesebbek és korábban halnak, mint a korábbi generációk

A mai fiatalok betegesebbek és korábban halnak, mint a korábbi generációk

Címlap / Életmód / Egészség / A mai fiatalok betegesebbek és korábban halnak, mint a korábbi generációk

Az egyik legnagyobb amerikai egészségbiztosító, a Blue Cross Blue Shield kiadott egy 32 oldalas jelentést, melyben arról értekezett, hogy a „millenial”, tehát a 1981 és 1996 között született korosztály mire számíthat egészségügyileg a jövőben. 

Az analízis szerint bizonyos minták figyelhetők meg az „ezredfordulósok” – másnéven Y generáció – egészségében, melyek „további figyelmet érdemelnek és aggodalomra adhatnak okot.” Az említett egészségbiztosító, az Amerikai Nemzeti Egészségközpont és számos kutatás szerint ugyanis ez a korosztály szegényebb és betegesebb lesz és ennek következtében a várható élettartamuk is alacsonyabb lesz, mint az előttük levő X generációé. 

Az ezredfordulósok többek között arról híresek, hogy otthonülő, introvertált generáció, akiknél gyakoribbak a mentális betegségek, mint az előző korosztályoknál. Erre némileg magyarázatot adhat a jelentésnek az a része, ami arról szól, hogyha így mennek tovább a dolgok, akkor ezek a fiatalok 40 százalékkal nagyobb halálozási arányt tudhatnak majd magukénak az előző generációhoz képest. Az egészségükre 30 százalékkal többet fizetnek majd és emiatt a plusz kiadás miatt évi 4.500 dollárral kevesebb marad a zsebükben. 

AaronAmat/depsitphotos.com

Közgazdaságilag ez úgy mutathat, hogy az Y generáció kevésbé „tesz hozzá” a munkapiachoz, mivel betegesebbek és kevésbé terhelhetőek, hiszen a beteg dolgozó kevésbé produktív.

Ezt a jelenséget a kutatók „egészség sokknak” nevezték el és olyan múltbéli traumákhoz hasonlítják, mint a vietnámi háború vagy a HIV/AIDS krízis. Elméletük szerint olyan „viselkedési problémák” vezetnek ehhez, mint például a depresszió, figyelemhiányos hiperaktivitás zavar, szorongásos betegségek vagy a kábítószerfüggőség. A megdöbbentő adatok szerint 2014 és 2017 között az ezredfordulósok között a depresszió és a hiperaktivitás zavar száma 30 százalékkal nőtt.

Az X generációval összevetve az Y korosztály kevésbé hajlamos olyan „unalmas” betegségekben meghalni, mint a rák, vagy a szívrendszeri panaszok – pedig olyan betegségek, amiket a magas vérnyomás vagy a koleszterinszint vált ki érintik őket. Sokkal inkább veszélyt jelent rájuk egy véletlenszerű túladagolás vagy az öngyilkosság.

Fizikailag tehát egészségesebbek, mint elődeik, de statisztikailag ez mit sem számít. Isszák a szójatejet, kerülik a szénhidrátot és megteszik a napi előírt tízezer lépést, mégis szoronganak, depressziósak és hajlamosak kábítószerhez nyúlni. Az amerikai egészségügy a kábítószer használatot vagy gyógyszer túladagolást, és az öngyilkosságot a „kilátástalanság haláleseteinek” nevezi. Ugyan az elmúlt évtizedben az ilyen halálesetek száma minden korosztálynál megnőtt, az USA-ban 35 ezer ezredfordulós halt meg csak 2017-ben. 

Ennek több oka is van. A fiatalok például nagyobb arányban rendelkeznek „kockázatvállaló” felfogással, így sokan mennek el katonának, vagy vállalnak állást börtönökben. Ugyanakkor fontosabb tényező az állandó pénzügyi bizonytalanság.

ElizaSlavinski/depositphotos.com

Ez a korosztály ugyanis minden eddiginél többet fizet az egészségügyért és a tanulásért, továbbá terhelik a megfizethetetlen ingatlanok és méregdrága albérletek. Ez a bizonytalanság az, ami megmutatkozik mentális egészségükön.

Ötből egy fiatal, akit depresszióval diagnosztizálnak, nem kezd el sem gyógyszeres kezelést, sem terápiát, mindezt valószínűleg azért, mert nem engedheti meg magának. Ez egy ördögi kör: a pénzügyi gondok miatt romlik egészségük, melyet nem tudnak kezeltetni, mert nincs miből. Nagyon hasonló egyébként a hazai helyzet is.

Ennek ellenére pozitívumként azt is érdemes megemlíteni, hogy ugyanakkor még mindig ez az a korosztály, amelyik a mentális betegségére a terápiában látja a megoldást – már amennyiben megengedheti magának. Az ezredfordulósok felismerték az orvosi segítség jelentőségét és nem szégyellik igénybe venni – ahogy az előző generációk húzódoznak ettől – ezáltal hatékonyan destigmatizálták ezeket a betegségeket. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást