A mai fiatalok betegesebbek és kevesebbet élnek, mint a korábbi generációk

A mai fiatalok betegesebbek és kevesebbet élnek, mint a korábbi generációk

Címlap / Életmód / Egészség / A mai fiatalok betegesebbek és kevesebbet élnek, mint a korábbi generációk

Az analízis szerint bizonyos minták figyelhetők meg az „ezredfordulósok” – másnéven Y generáció – egészségében, melyek „további figyelmet érdemelnek és aggodalomra adhatnak okot.” Az említett egészségbiztosító, az Amerikai Nemzeti Egészségközpont és számos kutatás szerint ugyanis ez a korosztály szegényebb és betegesebb lesz és ennek következtében a várható élettartamuk is alacsonyabb lesz, mint az előttük levő X generációé. 

Az ezredfordulósok többek között arról híresek, hogy otthonülő, introvertált generáció, akiknél gyakoribbak a mentális betegségek, mint az előző korosztályoknál. Erre némileg magyarázatot adhat a jelentésnek az a része, ami arról szól, hogyha így mennek tovább a dolgok, akkor ezek a fiatalok 40 százalékkal nagyobb halálozási arányt tudhatnak majd magukénak az előző generációhoz képest. Az egészségükre 30 százalékkal többet fizetnek majd és emiatt a plusz kiadás miatt évi 4.500 dollárral kevesebb marad a zsebükben. 

AaronAmat/depsitphotos.com

Közgazdaságilag ez úgy mutathat, hogy az Y generáció kevésbé „tesz hozzá” a munkapiachoz, mivel betegesebbek és kevésbé terhelhetőek, hiszen a beteg dolgozó kevésbé produktív.

Ezt a jelenséget a kutatók „egészség sokknak” nevezték el és olyan múltbéli traumákhoz hasonlítják, mint a vietnámi háború vagy a HIV/AIDS krízis.

Elméletük szerint olyan „viselkedési problémák” vezetnek ehhez, mint például a depresszió, figyelemhiányos hiperaktivitás zavar, szorongásos betegségek vagy a kábítószerfüggőség. A megdöbbentő adatok szerint 2014 és 2017 között az ezredfordulósok között a depresszió és a hiperaktivitás zavar száma 30 százalékkal nőtt.

Az X generációval összevetve az Y korosztály kevésbé hajlamos olyan „unalmas” betegségekben meghalni, mint a rák, vagy a szívrendszeri panaszok – pedig olyan betegségek, amiket a magas vérnyomás vagy a koleszterinszint vált ki érintik őket. Sokkal inkább veszélyt jelent rájuk egy véletlenszerű túladagolás vagy az öngyilkosság.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást