Festői lakberendezés: vibráló lakások Frida Kahlo stílusban

Festői lakberendezés: vibráló lakások Frida Kahlo stílusban

Címlap / Otthon / Dekor / Festői lakberendezés: vibráló lakások Frida Kahlo stílusban

Legújabb cikksorozatunkban olyan otthonokat mutatunk nektek, amelyeknek a színvilágát, berendezését híres festőművészek inspirálták. A szürke és hideg téli időben nem is kezdhetnénk a lakberendezési tippeket mással, mint a forró és színes Mexikóval és Frida Kahloval!

A leghíresebb festőnő

Frida Kahlo amellett, hogy az egyik legismertebb női festőművész a világon, a 20. század híres közéleti szereplője is volt, aki mexikói gyökerekkel rendelkezett, de élete jó részét töltötte az Egyesült Államokban, szintén festő férjével, Diego Riveraval. Frida legismertebb művei közé önarcképei tartoznak, és nevet szerzett magának azzal is a korszakban, hogy ő volt az első festőnő, aki le merte festeni a leplezetlen női testet is.

Festészetére jellemzőek az erős kontúrok és színek, rengeteget inspirálódott az azték mitológiából. Frida Kahlo otthona is világhíres, ugyanis az úgynevezett Kék Házban nőtt fel, amely éppoly színes és gyönyörű, mint a művei.

A Kék Ház

Frida Kahlo híres gyerekkori otthona a Kék Ház Mexikóváros mellett található, nevéhez hűen azúrkék színben tündököl, csodálatos piros kontúrokkal az ajtóknál és az ablakoknál.

A ház ma Frida Kahlo múzeumként funkcionál, rengeteg zöld pozsgás növénnyel a kertjében. Az épület nem csak Frida és férje számára volt menedék egykor, hanem a kor számos művésze számára is: sokuknak nyújtott ugyanis menedéket, hiszen mint a kommunista párt tagjai, üldözték is őket.

A Kék Ház igazi mexikói otthon, ezért nem csak a festőnő munkáiból, de lakhelyéből is megéri ihletet meríteni az otthonunk dekorálása során.

Pasztellek és rózsaszínek

A Frida Kahlo stílushoz a lakásban tökéletesen passzolnak a különböző élénk, a gyönyörű mexikói virágok ihlette rózsaszínek.

Akár a virágmotívumokat is megjelenítheted, ha ezt alkalmaznád a lakásban.

Pasztellzöld falakkal, krémszínű dekorelemekkel és természetesen kaktuszokkal, pozsgásokkal kiegészítve remekül mutat egy hasonló nappali.

Színkavalkád

Ha emellett a stílus mellett teszed le a voksod, bátran játssz a különböző színekkel akár egy helyiségen belül.

Legyen más színű a komód, a kanapé, a fotel, nyugodtan használd egyszerre a kékeket, zöldeket, pinkeket, pirosakat, sárgákat, lilákat, sőt, akár a mexikós leveles, szirmos motívumokat is.

Egy színes rongyszőnyeg bármilyen szobában remek kiegészítő ehhez, fehérre meszelt fallal pedig ellensúlyozhatod kicsit a színkavalkádot.

Rojtok, bojtok, fodrok

A Frida-stílusú lakásod nyugodtan operálhat a különböző lakástextilekkel: dszpárnákkal, csíkos ágytakaróval, szövött, bojtos kiegészítőkkel.

Ha te is a hálószobád alakítanád át hasonló módon, akkor válassz hozzá 1-2 pasztelles alapszínt, és a kiegészítők terén még dolgozz plusz három kiegészítő színnel.

Bátran ess túlzásba a mennyiség tekintetében is, hiszen ennél a stílusnál egyáltalán nem igaz a kevesebb néha több mondás.

Csak egy fal…

Ha csak egy kis részen használnád a stílust a lakásodban, akkor ahhoz bőségesen elég egy fal a folyosón: egy kisebb szekrény, élénk türkíz, rózsaszín, esetleg egy kis barack, és akár egy Frida kép csodákra képes, és bármikor napsütéses hangulatod lehet ettől, ha a lakásba lépsz.

Ha van egy kopott bútorod, mint amit a képen látsz, akkor biztosan ez lesz a méltó helye a lakásban.

Frida-konyha

Ahogy sok más kultúrában, a mexikói családok esetében is a konyha az egyik fő helyszíne a családi, baráti életnek a lakásban.

Egy barackos, zöldes, sárgás alapszínű konyhához tökéletesen passzolnak az akár stílusban is egymástól eltérő, különböző színű konyhabútorok.

Extra elemként válassz egy hatalmas sárga ebédlőasztalt, amely magának Kahlo művésznőnek is volt!

Visszafogottabb

Ha nem szeretnéd, hogy mindened tarkabarka legyen, de mégis szimpatizálsz a Frida-stílussal, egy szép, fehérre festett, akár fehér padlós helyiséget remekül feldobhatsz néhány ehhez passzoló kiegészítővel.

A bordók, türkízek és élénk rózsaszínek tökéletesen feldobják majd a szobát, és bátran használd itt is a nagy virágmotívumokat is.

A nyugalom frida-s szigete

Egy gyönyörű rózsaszín falfestéssel, néhány fotellel és díszpárnákkal Frida Kahlo stílusú lehet a pihenősarok is a lakásodban: tegyél gyönyörű képeket a falra, és ejtőzz ezentúl itt egy könyvvel, magazinnal vagy kávéval, amikor csak teheted.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!