Festői lakberendezés – Lakásdekor Modigliani stílusában

Festői lakberendezés – Lakásdekor Modigliani stílusában

Címlap / Otthon / Dekor / Festői lakberendezés – Lakásdekor Modigliani stílusában

Legújabb cikksorozatunkban olyan ötleteket mutatunk a lakásdekoráció, lakberendezés terén, amelyek egy híres festő színvilágát, stílusát idézik. Frida Kahlo után most Modigliani által inspirált lakásdekorációkat ajánlunk neked, amelyek biztosan elnyerik a tetszésed, ha a sötétebb színeket kedveled a lakásban.

Amadeo Modigliani

Az olasz származású Modigliani az 1900-as évek elején alkotott, szülőországát elhagyva, Párizsba költözött alkotni. Csatlakozott a párizsi iskolához, és olyan művészekkel alkotott együtt, mint Picasso, Chagall vagy Kisling. Modigliani első sorban portréfestészettel foglalkozott, rengeteg képéhez ültek modellt szeretői.

Később a szobrászat is elkezdte foglalkoztatni, és főként női fejeket ábrázoló szobrokat készített. Párizsból egy időre Nizzába költözött, de nem tetszett neki a mediterrán hangulat, így utolsó éveire visszaköltözött a művészetek fővárosába.

Modigliani színei

Modigliani színhasználatára jellemzőek a sötét tónusok: skarlátvörösek, vörösesbarnák, mélykékek, sötétzöldek, szürkék, mélynarancsok.

A festő határozott kontúrokkal készítette képeit, és a kész művei nagyon letisztultak, és egyfajta komorság is sugárzik festményeiből.

Ha a lakásdekorációban Modiglianitól szeretnél inspirálódni, hasonló színekkel kell dolgoznod, és ügyelned kell arra, hogy ne legyenek a szobák túlzsúfoltak, túldíszítettek.
 

Egységes falszín és nyílászárók

Ha a Modigliani ihlette dekort alkalmaznád, a nyílászárókat érdemes olyan színnel lefestened, amivel a falat is, így adva egy egységes, kicsit komolyabb alapot a szobának, amelyek a festményekhez hasonlóak.

Ez a stílus nagyon jól kombinálható a fa felületekkel és bútorokkal is, és főként akkor mutat majd jól, ha nagy a lakásodban a belmagasság.

Egy szép szalagparketta, a festő alapszínei és akár néhány kép a falon elég ahhoz, hogy egy 20. század eleji művészlakásban érezd magad!
 

Hideg-meleg

Ahogy a festő a képein, te is játszhatsz a lakásban a hideg-meleg színek kombinációjával, csak arra ügyelj, hogy kettőnél több színt ne használj a nagy felületeken, és a részletekben is maximum egy-két másik szín jelenjen meg.

Modigliani képein a sötét háttér mellett dominálnak a narancsos, pirosas, barnás árnyalatok is, amelyek főként a portréalakokon jelennek meg, ezért a sötétkékkel vagy mélyzölddel érdemes ezeket a tónusokat párosítanod, egy nagyon látványos összhatásért.

A francia vörös

Modigliani élete során a legtöbb időt Franciaországban, Párizsban töltötte.

A képein gyakran megjelenik az igazi franciás skarlátvörös is, amely akár csak-egy falon használva nagyon fel tudja dobni a sötét alapszínű szobát.

Remek választás ez a szín, ha van egy kisebb helyiséged, ahol olvasgatni szoktál, és ahol van egy csodálatos foteled is.

A dolgozósarok

A mi egyik kedvencük a nagyon egyszerű dolgozósarok, amely régi fabútorokkal van berendezve, dekoráció gyanánt pedig üres, színes üvegek szolgálnak csupán.

Ha te is hasonlóan nyugodt dolgozószobát szeretnél, akkor bátran válaszd a mélyzöld falszínt is, amely segít abban, hogy ne csapongjanak a gondolataid, és mindig a feladatra tudj fókuszálni.

Párizsi hangulat

Egy fehér szobába is becsempészheted Modigliani stílusát, főként ha van néhány régi szekrényed, vagy más bútorod, amelyet át tudsz festeni mélykékre vagy mélyzöldre.

Faládákkal, fonott kiegészítőkkel, parkettával igazi 20. század eleji párizsi hangulatot vihetsz a lakásodba.

Az újragondolt hálószoba

A Modigliani-s sötét alapszínek a legjobban a hálószobában mutatnak, fekete és sötétbarna bútorokkal kombinálva.

Ha eddig függönyt használtál, érdemes rolóra váltanod, amely remekül illik ehhez a stílushoz.

Dekorációként nagyon jól fog mutatni egy kép az ágy fölött, ha nincs magas ágytámlád, de bármilyen fából készült dísztárgyat is kitehetsz a polcra, komódra.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!