Otthon / Szórakozás

Nők egy férfiak uralta világban: kortárs képzőművészek, akik végre helyet kaptak a Wikipédián

Nők egy férfiak uralta világban: kortárs képzőművészek, akik végre helyet kaptak a Wikipédián

Egy nemzetközi kezdeményezés hatására az utóbbi időben több mint 100 olyan nőnemű művész életrajza került fel a Wikipédiára, akiknek sokak szerint már régen saját szócikkel kellett volna bírniuk. A kezdeményezés célja, hogy megmutassa, a nők nagyon is jelen vannak a kortárs művészeti életben – néhány friss Wikipédiás hölgy közül válogattunk most. Te ismerted a nevüket?

Pat Boas

Pat Boas kortárs képzőművész, aki Oregon államban, Portlandben él. A Wikipédia oldala szerint a Portlandi Állami Egyetemen szerzett mesterdiplomát művészként. 
Rajzai, festményei és digitális projektjei szívesen játszanak rá a nyelv értelmezésére, illetve a nyelv jelentésének megzavarására. Boas egyetemi tanárként dolgozik, 2001-től kezdődően pedig számos művészeti díjat bezsebelt már.

Elizabeth Eichhorn

Elizabeth Eichhorn argentin szobrász, akinek fő témája az ember, szobrai pedig az emberi létezés különböző vizuális formáit ragadják meg, gyakran magukon hordozva az etnikai vagy társadalmi szerepekhez kapcsolódó üzeneteket. 
Eichhorn professzor a Visual Arts and Technical Pottery-n, fiatal korától kezdve Mar del Plata-n él.

Valerie Ganz

Valerie Ganz leginkább a dél-walesi bányászokról festett képei miatt ismert. Ganz Mumbles-ban nőtt fel, tanárként és lektorként dolgozott egészen 1973-ig, amikor is otthagyta az állását, hogy minden idejét a festészetnek szentelje. 
Fő témája Dél-Wales, az ottani hagyományok, a táj és az ott élő emberek. Ganz a Royal Cambrian Academy megválasztott tagja.

Maren Hassinger

Maren Hassinger afrikai-amerikai művész, aki szobraihoz és köztéri alkotásaihoz természetes és ipari anyagokat egyaránt felhasznál.
A Los Angeles-i születésű művész öt éven keresztül volt a Stony Brooke University professzora, 1997 óta pedig a Reinhart School of Sculpture igazgatója. 1998-as felújítása óta egy new yorki metróállomáson is látható egy alkotása, az Üzenet Malcolmtól, utalva ezzel Malcolm X-re, aki afro-amerikai miniszter és emberjogi aktivista volt.

Rita McKeough

Rita McKeough kanadai művész, aki elsősorban installációkon és performanszokon dolgozik.
Tanulmányait az University of Calgary-n és az Nova Scotia College of Art and Design-on végezte. 
2009-ben megnyerte a Governor General’s Awards in Visual and Media Arts díjat. Jelenleg az Alberta College of Art and Desingnon tanít.

Rachell Sumpter

Rachell Sumpter 1972-ben született Los Angelesben, jelenleg Seattleben él és alkot. Miután diplomát szerzett az Art Center and Designon, Sumpter széles körben ismertté vált, volt többek között egyéni kiállítása a Los angelesi Richard Heller Gallery-ben, a New yorki Hosfelt Gallery-ben, és a Portlandi Motelben. 
Jelenleg a Seattle Pacific University-n tanít. Szépművészeti munkái mellett a reklámszakmában is tevékenykedik, dolgozott már a legendás Penguin könyveknek, de a New York Times-nak is.

Allyson Mitchell

Allyson Mitchell egy főként Torontóban tevékenykedő művész, aki elsősorban szobrokkal, installációkkal és filmekkel foglalkozik
Egyetemi tanárként a szakterülete a társadalmi nem, a szexualitás és a nők tanulmánya, művészetében pedig szintén gyakran megjelenik a feminizmus, a szexualitás, a testiség témája.
Munkái gyakran provokatívak, egy alkotás keretében még egy leszbikus feminista által kísértett házat is „megálmodott”.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást