Párkapcsolat / Szerelem

A férfi otthont épít, a fiú otthon lakik – 20+1 különbség a férfi és a fiú között

A férfi otthont épít, a fiú otthon lakik – 20+1 különbség a férfi és a fiú között

Ezúttal nem anatómiai oldalról közelítjük meg a fiúk és a férfiak közötti különbségeket, hanem a bonyolultabb utat választva: női szemszögből. Íme, 21 tulajdonság, ami segíthet eldönteni, ki is az igazi férfi:

1. A férfi felelősséget vállal a hibáiért, a fiú keresi a felelősöket: hányszor hallottunk már rosszabbnál rosszabb kifogásokat a partnerünk szájából, amikor elrontott valamit, holott elég lett volna csak annyit mondani: sajnálom, hibáztam.

2. A férfi megpróbál felvidítani, ha szomorú vagy, a fiú elmegy sörözni a haverokkal, amíg ki nem mászol a depiből: kevés dolog lenézőbb egy férfi szemszögéből, mint amikor a hormonokra vagy a havi bajra fogja, hogy a barátnője rosszkedvű, szomorú, ideges, netán mindhárom egyszerre.

3. A férfi felismeri az igazi nőt, a fiú csak a gyengébbik nemet látja benne: egy fiú ezért nem is nagyon mer közelebb kerülni egy erős nőhöz, eközben a férfiak bátran vállalják a kihívást.

4. A fiú végig hallgatja, ha egy nő hisztizik, egy férfi mellett nincs ok hisztire: persze alapvetően az lenne a jó, ha mi nők sosem nyitnánk ki a hiszti zsákot, de valljuk be, ha biztonságban és megbecsülve érezhetjük magunkat a párunk oldalán, akkor eszünkbe sem jut az ilyesmi.

5. A férfi egyetlen nőt szeret, a fiú azt szeretné, ha legalább száz nő őt szeretné: ez nem egy nyelvtörő akar lenni, de tény, hogy a kisfiúi önbizalom varázsgömbjét hasonlóan kishitű lányok tartják a magasban, nélkülük leesik és szilánkokra törik.

6. A férfi ki meri mutatni a mély érzéseit is, a fiú megpróbál jópofizni: vannak olyan szituációk, amikor nincs helye viccelődésnek, terelésnek, mókázásnak, hanem kerek perc ki kell mondani, ami legbelül nyomaszt. Az érzékenykedéshez bizony kőkemény férfinek kell lenni.

7. A férfi tiszteli a nőt, a fiú azt sem tudja, mit jelent ez a szó: a másik tiszteletére való képesség abból is leszűrhető, ahogy valaki a munkatársairól, rokonairól, ismerőseiről beszél. Ha partnered a tőle távolabb álló embereket sem respektálja, akkor elhiheted, hogy veled kapcsolatban sem tesz kivételt.

8. A férfinak vannak céljai és mindegyikhez van terve, a fiú nem lát tovább a holnapnál: előre tervezni, stratégiát építeni és kitartani egy terv mellett nagy felelősséggel jár, s ezzel nem mindenki képes szembenézni.

9. A férfi beismeri, ha megváltoztak az érzései, a fiú csak elsétál: senki sem mondta, hogy amit egy férfi hétfőn mond, az pénteken is úgy lesz. Ám, ha hétköznap megváltoztak a dolgok, azt legkésőbb vasárnapig illik a megfelelő körülmények között nyíltan beismerni. Ezzel szemben sokan vannak, akik egyszerűen csak lelépnek, kilépnek egy kapcsolatból, indokok és magyarázatok nélkül, mert gyávák beismerni, hogy tévedtek.

10. A férfi megteszi, a fiú csak beszél róla: szájhős, hencegő, hangember, kérkedő. Mindannyian ismerünk ilyen típusú embereket, akik úton-útfélen a saját (többnyire csak elképzelt) képességeiket hangoztatják. Az igazi férfi sosem beszél ezekről, mégis mindenki számára világos.

11. A férfi tudja, mit akar és megszerzi, a fiú is tudja, mit akar és megpróbálja elvenni: és ha mégsem sikerül elvennie, akkor lép életbe az 1-es pont.

12. A férfi otthont épít, a fiú csak otthon lakik: a férfi számára magától értetődő, hogy lakóhelyének minden négyzetcentimétere az ő kétkezi munkájának az eredménye kell legyen. A fiú élvezi az otthon nyújtotta előnyöket és hangosan panaszkodik, ha valami nem úgy van, ahogy ő szeretné.

13. A férfi a gyerekszobában is az életre neveli a gyermekeit, a fiú csak együtt játszik velük: tudjuk, hogy a gyermek életében a legtöbb játékos feladat az egyéni képességeinek felismerését és azok kifejlesztését szolgálja. Emellett a gyermek megtanul a játék közben győzni, veszíteni, taktikázni, együttműködni, mindez a szülő által tudatosan is fejleszthető.

14. A férfi le sem ül a buszon, a fiú a mobiljába temetkezik, nehogy át kelljen adnia a helyét: ha feltételezzük, hogy ez tényleg minden esetben így van, akkor kihaló félben van a férfi nem.

15. A férfi sosem féltékeny, a fiú mindenkiben a vetélytársat látja: harapni lehet a feszültséget a levegőben, amikor egy társas összejövetelen egy kapcsolatban lévő hölgyre sokat sejtető, kíváncsi férfi tekintetek szegeződnek. Ilyenkor két féle férfi reakció létezik: az egyik, hogy a hölgy párja üdvözli a férfitársaságot és megkérdezi, ki iszik vele egy italt, a másik, hogy szorosan átkarolja a hölgyet és odébb vezeti. Az első a férfi, a második a fiú.

16. A férfi nem versenyez, a fiú mindig másokhoz méri magát: és így igaz, a férfi csak egy valakivel versenyez és az saját maga. Neki nincs szüksége arra, hogy másokat leigázzon, mert anélkül is tudja, hogy ő a legjobb.

17. A férfi egy időre belepusztul a fájdalomba, ha elhagyják, a fiú más ölében vigasztalódik: egy fájdalmas szakítás vagy válás után sokan hetekig képesek bezárkózni, alkoholba fojtani a bánatot és mindent feleslegesnek érezni. Ideális esetben ez hamar véget ér és kezdődhet az új utak felfedezése. Egy férfi számára sem könnyű ez, de végül elgyászolja a veszteséget, míg egy fiú azonnal a régi élet felépítésébe kezd egy másik nő oldalán, majd csodálkozik, ha ez nem sikerül.

18. A férfiről tudod, hogy ott lesz a megbeszélt időpontban, a fiút úgy érzed, meg kell kérdezned előtte, hogy oda fog-e érni. Már az első néhány randevún kideríthető, hogy melyik kategóriába tartozik a lehetséges partnerjelölt. Arról inkább ne is beszéljünk, aki a randi előtt egy órával is azt nyilatkozza, hogy mindjárt indul, aztán hiába várod. Erre nincs bocsánat.

19. A férfi bevallja, ha nem képes valamit megcsinálni, a fiú úgy tesz, mintha mindenhez értene: a háztartásban gyakran elromolnak a dolgok, a legtöbbjüket egy ezermester barát is megjavítja, de akadnak esetek, amikor muszáj belátni, hogy szakember kell hívni. Sosem baj, ha a gyengeségeinken megpróbálunk javítani és minden nap tanulunk új dolgokat, de ha csak a megfelelési kényszer irányítja a cselekedeteinket, az általában messziről bűzlik.

20. A férfi a kedvenc csapatának szurkol, a fiú az ellenfelén kárörvend: a sport arra is jó, hogy levezesse az ember a frusztrációit. Hogy ki miként teszi ezt, a függ attól is, hogy mennyire érzi magát jól ebben a világban. Ha úgy érzi tehetetlen a vele szemben fellépő erőkkel és csupán egy vízcseppnek érzi magát a háborgó tengerben, akkor a kárörvendő szurkolásban keres igazolást arra nézve, hogy ő is valaki. A stabil önértékeléssel bíró férfinak már a kedvenc csapatának a sikere (győzni sem kell feltétlenül) is elég ahhoz, hogy elégedettnek és boldognak érezze magát.

És végül, de nem utolsó sorban:

21. A férfi elégedetten bólogatva olvassa ezt a cikket, a fiú felháborodottan elkattint…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást