Elfogadták a harmadik nemet Mexikóban

Elfogadták a harmadik nemet Mexikóban

Címlap / Hírek / Elfogadták a harmadik nemet Mexikóban / 2. oldal

Normális életet élnek

Tiszteletben tartják a várost, ahol élnek, és a többi heteroszexuális „normális” embert is. Normális munkát vállalnak, legtöbben művészként és kereskedőként dolgoznak, vagy kézművesként és kozmetikusként, de akár munkásemberként is keresik a kenyerüket.

Aki nem nő, és nem férfi – Elfogadták a harmadik nemet, a Muxe-t Mexikóban

A város nem csak tolerálja a Muxe-kat, de Juchitánban három napos fesztivállal ünneplik a nemi szabadságnak ezt a kivételes és működő példáját. A Vela de las Intrepidas fiesta a nemi kétértelműség tiszteletét élteti.

A mindennapokban érdekes problémaként vetődik fel a közösségben az, hogy a nyelv és a nyelvtan nem ad lehetőséget a semlegesség kifejezésére. Sok szó és kifejezés ugyanis nem létezik neutrális nemben, csak kimondottan hímnemben és nőnemben.

Nem mindenhol ilyen toleránsak

A közösség iránt tanúsított empátia egyedülálló, és Mexikó más vidéki régiójában nem is jellemző a témával kapcsolatban a nagylelkű tolerancia.

Ott továbbra is a korlátozott definíciókkal és nemi sztereotípiákkal kell szembenézni. A genderqueer teóriákkal szemben még mindig világszerte fennáll az intoleráns hozzáállás. Ez talán csak a demokratikusan és liberálisan gondolkodó észak-európai országokban kezd enyhülni, ahol például már gendersemleges jelek is kikerülnek a mosdók és öltözők ajtóira azok számára, akik a transzneműséget választják.

Mindazonáltal a Muxe-k továbbra is békésen és büszkén reprezentálják magukat egész Mexikóban, és saját képviselőket is próbálnak bejuttatni magasabb hivatali és kormányzati posztokba. Ideológiájuk csupán annyi, hogy nem mindenkinek kell teljes átfedésben lennie az elvárt és begyepesedett kulturális normákkal.

Képek forrása: pinterest.comsmarques27/Depositphotos.com

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást