Felejtsd el a szürke csempét! Életteli fürdőszoba trendek

Felejtsd el a szürke csempét! Életteli fürdőszoba trendek

Címlap / Otthon / Dekor / Felejtsd el a szürke csempét! Életteli fürdőszoba trendek

Ha már a fürdőszobában töltjük a napunk jelentős részét, s ezek valóban értékes percek vagy órák is lehetnek, egyáltalán nem mindegy, milyen látvány fogad, amikor átlépjük a vizes helyiség küszöbét. Praktikus okokból a legjobb a padlótól plafonig tartó csempeborítás a fürdőben, ezt jól tudjuk, hiszen ki szeretné összevizezni a festett falat. Ám szerencsére kezdünk elszakadni ettől a trendtől és rendre jelennek meg a modern, elegáns vagy épp meghökkentő variációk.

Fürdőszoba vagy nappali? Egyik sem és mindkettő

Az ausztrál lakberendezési szakértők szerint is itt az ideje bátran kísérletezni a vizes blokkal.

Az szigetország enteriőrjei finom eleganciával képesek vegyíteni a nappali kényelmét és a fürdő intim meghittségét azáltal, hogy nem félnek könyveket, festményeket, sőt foteleket, álló lámpákat, vitrineket és puha szöveteket, szőnyegeket becsempészni a fürdőkád és a wc csésze mellé.

Mindezek után talán nem is meglepő, hogy a stílusosan berendezett fürdő helyiségek nem a megszokott, apró ablakos, füstüveggel vagy üvegfóliával homályosított nyílászárókat kapják, hanem hatalmas, a természetes fényt és redőny vagy reluxa híján a kíváncsi szomszédok tekintetét is beengedő ablakokkal operálnak.

Vadító színek

Az aktuális lakberendezési divat nem sokban kedvez a színek szerelmeseinek, legfeljebb csak a kiegészítők tekintetében.

Lázadni azonban ez ellen is szabad, úgyhogy elő a csícsás, mosható, súrolható, strapabíró, fénynek ellenálló vinyl, illetve vlies tapétákkal!

Ha már sikerült megtörni a porcelános ridegséget, akkor választhatunk mintás szőnyeget, színes törölközőket és vadító zuhanyfüggönyt is.

A téma szakértője a német Mareike Scharmer, akinél a szivárványszínekben pompázó mozaiklapok, a barokk díszítés, a virágdíszek és az absztrakt nyomatok szinte összecsapnak és harcolnak a fürdőszobában.

A pszichedelikus színek, minták és textúrák szemet kápráztató, izgalmas jelenetet hoznak létre.

Csempe helyett bársony, spot lámpa helyett csillár

Neves szállodákban bevett szokás, hogy a nászutas lakosztály fürdőszobáját vörössel és élénk piros színekkel építik be, nem félve akár bársonyt is felhasználni.

Ennek egyszerű magyarázata van: a piros szín optimista, aktív tevékenységre serkentő, a forróság, mozgás, harc, szenvedélyes élet színe.

Márpedig éppen ezek a tulajdonságok azok, amelyekre egy fiatal, szerelmes pár a leginkább vágyhat.

Kert a fürdőszobában

A legtöbb növény kedveli, sőt igényli is a páradús légkört, ezért a fürdő kiváló hely lehet számukra.

A nyolcvanas években volt igazán divatja annak, hogy a szobapáfrányt, a kaktuszokat és a filodendront beköltöztették a házi asszonyok a csempézett helyiségbe, s most úgy tűnik, egyre többen fedezik fel újra ezt a lehetőséget.

Javasolt olyanoknak is kipróbálni, akik híres növénygyilkosok hírében állnak, a fürdőszobában ugyanis statisztikailag kevesebb esélye van egy fotoszintetizáló, cserepes élőlénynek a kiszáradásra.

A híres Marokkói stílus

Aki egyszer járt Marokkóban, az sosem feledi el az aprólékosan megfestett, autentikus marrakeshi stílus szerint megépített fürdőszobákat.

Aki ezt a stílust választja a fürdője felújításakor, az különlegessé és megunhatatlanná varázsolja az otthonát, melyben a vizes blokk, mint egy kis ékszerdoboz díszeleghet.

Az arab országokban az előírások miatt tiltott az ember és az állat ábrázolása, ezért a motívumait a növényekből és a geometriai alakzatokból formálja.

A bútorok feltűnően alacsonyak, így a süllyesztett fürdőkád szinte kiköveteli magának a lehetőséget, ám a helyiség valódi központja nem más, mint a mosdó.

A tetszőleges méretű, de lehetőleg minél nagyobb pakoló rész sarkától kezdve a lefolyóig az egész kézmosó gazdagon díszített, arab motívumokban bővelkedő áradat, amely hamisítatlan keleti hangulatot eredményez.

A festett, kerámia mosdótálak és a hozzájuk tartozó egyedi csempék Magyarországon is kaphatók, noha nem ezek a kategória legolcsóbb darabjai. Egy 10×10 cm-es csempe körülbelül 1500 Ft, ám különlegességük miatt hosszútávon érdemes rá áldozni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást