Kikapcsolódás / Szórakozás

Négy fejtörő, amit csak a legokosabbak tudnak megoldani

Vannak, amikhez csak az kell, hogy egy kicsit elengedd a berögződéseket, és kreatívabban gondolkodj, mások tényleg megkövetelik, hogy használd a logikádat. Kezdjünk valami egyszerűbbel, és a lapozás után mindig nehezebb és nehezebb feladatokat kapsz majd.

1. feladvány: Ki az?

Ő is az édesanyád és az édesapád gyermeke, de nem a húgod, nem az öcséd, nem a nővéred és nem a bátyád. Ki az?

Gondolkodj, aztán lapozz a válaszért!

Megfejtés: te magad!

Ehhez a megfejtéshez nem kell más, csak hogy egy kicsit végiggondold, mi is a kérdés, és ne ragadj le az első ötletnél, vagyis, hogy aki a szüleid gyermeke, az csakis a testvéred lehet – mégis keveseknek esik le a megoldás! Gyakori válasz szokott még lenni, hogy az ikertestvérem, de ez nem helyes megfejtés, hiszen az ikrek csak egy napon, de nem ugyanabban a pillanatban születnek, így technikailag öccsei/húgai/nővérei/bátyjai egymásnak.

Ez még jól ment?

Akkor kattints a következő kérdésért!

2. feladvány: Izzók és kapcsolók

Egy zárt szobában vagy, ahol a falon három kapcsoló van, mindegyik egy-egy, a szobán kívüli izzóhoz tartozik. Az izzókat nem látod. Ha egyszer kinyitod az ajtót, és láthatóvá válnak az izzók, többé nem érhetsz a kapcsolókhoz.

Hogyan tudod megmondani, hogy melyik kapcsoló melyik izzóhoz tartozik?

Gondolkodj, aztán lapozz a válaszért!

Megfejtés: érintéssel!

Kapcsold fel az első két kapcsolót, és várj 5 percet. Ez után kapcsold le az egyik kapcsolót, és menj ki a szobából az izzókhoz. Amelyik izzó ég, az természetesen a felkapcsolva hagyott kapcsolóhoz tartozik. A két nem égő izzó közül az egyik melegebb, mint a másik – ez tartozik ahhoz a kapcsolóhoz, amit előbb fel-, majd lekapcsoltál, a másik pedig hideg, ez tartozik ahhoz, amit sosem kapcsoltál fel.

Sikerült rájönnöd a megoldásra?

Még van két további fejtörőnk, lapozz tovább!

3. feladvány: A sejk öröksége

Egy gazdag sejknek el kell döntenie, hogy két fia közül melyikre hagyja hatalmas vagyonát, ezért versenyt rendez. Mindkét fiúnak fel kell ülnie a tevéje hátára, és elindulnia a kijelölt távon, de az örökséged az kapja, akinek a tevéje UTOLSÓKÉNT lépi át a cél vonalát.

A két fiú napokig vánszorog az ösvényen, mindkettő azt várva, hogy a másik előbb lépi át a célt, majd kétségbeesésükben leszállnak az állatokról és megkérdeznek egy bölcs embert, mit tanácsol nekik? Az öreg bölcs válaszol, mire a két fiú nyeregbe pattan, és mindketten száguldani kezdenek a cél felé. Mit mondhatott nekik az öregember?

Gondolkodj, aztán lapozz a válaszért!

A megfejtés: cseréljenek tevét!

A szabály úgy hangzott, hogy az kapja az örökséget, akinek a tevéje utolsóként lépi át a célt – az nem volt feltétel, hogy a tulajdonos tevegeljen rajta.

A két fiú tevét cserélt, így a céljuk már az volt, hogy a másik tevéje – amin ők ülnek – előbb lépje át a célvonalat, mint a sajátjuk, amin testvérük ül.

Lapozz a következő fejtörőhöz!

4. feladvány: A fiatalodó fiú

Egy fiú 1990-ben 15 éves volt, ugyanez a fiú 1995-ben pedig csak tíz.

Hogyan lehetséges ez?

Gondolkodj, aztán lapozz a válaszért!

A megfejtés: időszámításunk előtt született

Az persze biztos, hogy az említett fiú nem így tartotta nyilván a születési dátumát, hiszen nem tudhatta, hogy a születésnapjához képest 1990 évvel később megkezdődik az általunk ma használt időszámítás, de attól még – a mi időszámításunk szerinti 0. év felé haladva – a születése pillanatában visszafelé pörögtek az évek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW