A farmer kék élete

A farmer kék élete

Címlap / Stílus / Divat / A farmer kék élete

Divatismereteimen túl az információszerzés elengedhetetlen munkám során. A meglepetések, kuriózumok nem hiányoztak a világ egyik legnépszerűbb ruhadarab felkutatása során sem.

Egészen Levi Straussig az eredet rendkívül szerteágazó. Leginkább attól függ, hogy a világ melyik részén keresgélünk. 

Mifelénk a legenda Genovához fűződik, mely szerint a XVI. században már az antik kikötőben ráismertek ennek az egyedi textilnek a rezisztenciájára, méltóságteljes kék színében hajóvászonként hasznosították. „Blue de Genes”, azaz a „Genova kéke” névvel ékesítve.

Az 1800-as évek során az emigrációnak köszönhetően a kék hajóvászon eljutott egészen Amerikáig, ahol azonnal felismerték a kiaknázhatatlan lehetőségeket: nadrág, ing, kabát és egyéb ruhaneműk láttak napvilágot. A strapabírást a szegecsekkel rögzített zsebek garantálták, farmerek, szerencsevadászok munkaruhájává vált. 

https://www.pinterest.it/pin/7740630597894924/

1871-ben Jacob Davidson szabómester álmodta meg a következő század trendi viseletét melyet Levi Starussal közösen 1873 május 20-án mutattak be a nagy publikumnak. 

A filmipar segített e ruhanemű terjeszkedésében: Marlon Brando, James Dean, Marylin Monroe is feltűnt a filmvásznon denim öltözékben.

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást