Az ismert farmermárka igazgatója szerint a zuhany alatt mosd ki a nadrágot – kipróbálnád?

Az ismert farmermárka igazgatója szerint a zuhany alatt mosd ki a nadrágot – kipróbálnád?

Címlap / Otthon / Háztartás / Az ismert farmermárka igazgatója szerint a zuhany alatt mosd ki a nadrágot – kipróbálnád?

A gyakoriságot érintő válaszok a háromszori viseléstől a 10 vagy többszöri viselés utáni mosásig terjednek, a Levi’s vezérigazgatója, Charles Bergh pedig 2014-ben azt mondta, hogy soha nem szabad kimosni a farmert. A válasza természetesen sokakat meglepett, talán ez is az oka annak, hogy nemrég tisztázta ezt a kijelentését, és hozzátette: „Az igazi farmerrajongók, akik igazán szeretik a farmerüket, azt fogják mondani, hogy soha ne tegyük a nadrágot mosógépbe. Szóval én is ezt teszem. Ha curry-t cseppentek a farmeromra, akkor kitisztítom. De csak a foltot fogom tisztítani.

Bergh hozzáteszi, hogy a zuhany alatt mossa ki a farmerját… miközben viseli. Javaslata szerint a nadrág megtisztításához csak habosítsd azt be tusfürdővel, és mosd meg, mintha a saját bőrödet mosnád.

És mielőtt még azt gondolnád, hogy Bergh-nek talán – hogy is mondjuk – elmentek otthonról, vagy soha nem tanította meg neki az anyukája, mit kell a szennyessel csinálni, gyorsan hozzátesszük, hogy van alapja annak, amit javasol: egyrészt Bergh szerint így garantálható, hogy a nadrágok a lehető legtovább megőrzik a színüket, formájukat és minőségüket.

A másik ok, hogy a farmerek gyártása során környezetvédelmi aggályok is felmerülnek. Egyes gyártók akár 3 500 liter vizet is felhasználnak egyetlen nadrág előállításához. A mosógép kihagyása egy kis módja annak, hogy megháláljuk az anyatermészetnek azt, amit Bergh vízpazarlásnak tart. Érdemes megjegyezni, hogy egy adott időpontban az emberek közel 50%-a visel farmert. Így a mosáskor megspórolt víz összeadódva egészen jelentős is lehet.

És ott van még az anyag színezésének hatása. Az Environmental Science and Technology Letters című folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmány szerint a kék farmerek festési folyamata veszélyes, hosszú élettartamú vegyi anyagokat – például higanyt és kadmiumot – juttat a folyóvizekbe. A festett nadrágok mikroszkopikus méretű foszlányai a mosás során távoznak (52 000-60 000 foszlány mosásonként, akár hiszed, akár nem), és ezeket a részecskéket világszerte megtalálták a folyóvizekben. A farmerek ritkább mosása (vagy a ritkább csűrés-csavarás, mint Bergh módszere) csökkentheti ezeket a problémákat.

Denisa/istockphoto.com

De vajon valóban tiszták lesznek a farmerek ezzel a módszerrel?

A felszínen úgy tűnik, hogy Bergh javaslatában van valami… Egy ruhatisztítási szakértő szerint viszont a mosási módszerével nem lesz igazán tiszta a farmer. „A ruhák alapos tisztításához a tisztítóoldatnak be kell dolgoznia magát a szövetbe és ki kell jutnia belőle. Ahogy az öblítővíznek is” – magyarázza.

„Ez a mechanikus hatás fontos része a ruhák tisztításához szükséges energiának. Enélkül a szennyeződés, az izzadság, a testzsír és a kosz egy része a szöveten marad, és szagokat okozó baktériumoknak adhat otthont.”

Aztán ott van még a tisztításhoz szükséges hőmérséklet. „Bár a hideg víz segít a kék farmereknek megtartani a színüket, a hidegebb vízben való zuhanyzás gondolata elég kellemetlenül hangzik” – mutat rá.

A megoldást talán az jelentheti, ha amikor csak teheted, kézzel – akár a zuhany alatt – mosod ki a farmeredet, de időről időre azért beteszed a mosógépbe is, amikor az már igazán indokolt.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!