Lefestettem a padlót és imádom! Útmutató és inspiráló fotók

Lefestettem a padlót és imádom! Útmutató és inspiráló fotók

Címlap / Otthon / Dekor / Lefestettem a padlót és imádom! Útmutató és inspiráló fotók

Egy fal lefestése drámaian megváltoztatja a szoba hangulatát. Gondold el, milyen hatást érhetsz el azzal, ha a padlót fested le!

Mikor érdemes belevágni?

Vannak, akik szerint a keményfa padló lefestése már-már bűn. Ha viszont régi, menthetetlenül foltos parkettád van, vagy nincs pénzed a professzionális felújítására, esetleg néhány éven belül cserélni akarod, és addig keresel valami átmeneti megoldást, jó ötlet lehet a padló lefestése.

Manapság azonban egyre többen döntenek az újonnan lerakott hajópadló lefestése mellett is, mert ezzel nagyon egyedi hangulatot lehet elérni. Ha szerinted a természetes fa látványa mindennél szebb, akkor válassz inkább egy áttetsző lakkot. Ha jobban tetszik a festett fa, vágj bele bátran a festésbe – végül is ez a te lakásod, a te véleményed számít.

Mennyire tartós a végeredmény?

Nálunk csak  a hálószoba padlója van festve, ami ugyebár nem egy kimondottan nagy forgalmú hely, és cipőben sem járkálunk be, ezért nincs nagy igénybevételnek kitéve a padló. A festék itt remekül tart, de internetes beszámolók alapján azt gondolom, hogy ha jó minőségű festéket vittek fel, akkor a festett padlónak sem kell kényesebbnek lennie, mint a lakkozottnak.

 

 

Hogyan csináld?

Új padló esetén egyszerű dolgod van. Vigyél fel egy vagy két réteg alapozót, majd jöhet a festék, amiből érdemes speciális padlófestéket választani.

Ha a padlót korábban már lakkozták, akkor érdemes egyszer felcsiszolni. Ehhez nem szükséges csiszológépet használni, egy kézi smirglivel is elég csak átdörzsölni a felületet, hogy felbolyhosítsd kicsit, és jobb tapadási felületet biztosíts. A mozgó részeket rögzítsd szögekkel, az esetleg kiálló szögeken menj végig egy fa kalapáccsal. A lyukakat, hibákat töltsd ki folyékony fával.

 

 

Ezt követően nagyon alaposan mosd fel a padlót, akár többször is, hogy biztosan ne maradjon semmiféle zsíros szennyeződés a felületen. Ha ezzel is megvagy, jöhet a festés. Vannak padlófestékek, amelyek alá alapozó sem kell, de persze azzal mindig még tartósabbá tehető a végeredmény.

A falak mentén használj ecsetet, a parketta többi részén nyélre rögzített hengerrel haladsz a leggyorsabban. Hosszanti és szálirányban is fesd le a léceket, ügyelve rá, hogy a hengert ne nyomd erősen a padlóra, mert meg fog látszani a festékben.

A festéket minimum kettő, de nagyobb forgalmú helyen akár három rétegben is felviheted. Természetesen minden réteg között várd meg a dobozon írt száradási időt.

Ha jó minőségű festéket vittél fel több rétegben, nem is feltétlenül szükséges a lakkozás, ha mégis lakkozol, akkor viszont mindenképpen vízbázisú lakkot használj, hogy elkerüld a későbbi sárgulást.

Ilyen lehet az eredmény:

Egy fehér padló megnyitja és sokkal világosabbá teszi a teret, hiszen a padló teljes felülete tükrözi a fényt.

 

Egy visszafogott szürke szín szofisztikát megjelenést ad a lakásnak, ráadásul kevésbé kényes is.

 

Bátrabbak akár egy merészebb színt is választhatnak, hiszen a padlófestékekből gyakorlatilag bármilyen szín kikeverhető. Azt azért érdemes szem előtt tartani, hogy a padló átfestése jóval macerásabb lehet később, mint a fal színének megváltoztatása, így akkor érdemes a színes padlót választani, ha biztos vagy a dolgodban.

 

Egy könnyed aqua szín jó választás lehet például a nyaraló régi padlóburkolatának felfrissítésére.

 

Szintén merész választás, de a megfelelő térben a fekete padló is nagyon elegáns lehet, érdemes azonban vigyázni, mert egy matt fekete árnyalat szinte vonzza a port.

 

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!