Facebook- és Instagram-függő vagy? Tippek, amelyek segítenek a „leszokásban”

Facebook- és Instagram-függő vagy? Tippek, amelyek segítenek a „leszokásban”

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Facebook- és Instagram-függő vagy? Tippek, amelyek segítenek a „leszokásban”

Mennyi időt töltesz egy nap a Facebookon? És Instán, Snapchaten? Vannak applikációk, amikkel lemérheted – én kipróbáltam, és elszörnyedtem. Mint kiderült, sokkal többet lógtam a közösségi médián, mint gondoltam. Sosem tudtam, hova tűnnek az órák, amikor dolgozom és nem haladok… Nos, az az általam csak pár percnek hitt, időnkénti Facebook- és Insta-csekkolás valójában napi szinten több óra volt. Be kellett vallanom magamnak, hogy a közösségi média rabja vagyok, és tudtam, hogy tennem kell valamit. Most megosztom veled a trükköket, amik nekem is segítettek a „leszokásban”.

1. Ismerősök szelektálása

Első körben először jól megritkítottam az ismerőseimet Facebookon, és kikövettem rengeteg embert Instán. Nem volt könnyű, de tudtam, hogy semmi értelme olyan emberek posztjait nézegetnem egész nap, akikkel életemben egyszer találkoztam vagy egy babaváró bulin, vagy egy céges eseményen, és azóta sem beszéltünk egy szót sem.

A szépségbloggerek videóit imádtam bámulni, de egyértelmű volt, hogy én sosem fogok magamnak hajat melírozni, vagy több lépésben sem fogom kontúrozni az arcom, úgyhogy tőlük is elbúcsúztam, és csak a közeli barátaimat hagytam meg.

Már ezzel a lépéssel sokkal átláthatóbbá vált az életem, hiszen innentől tényleg csak olyan embereket láttam a hírfolyamban, akiket ismerek és valóban kapcsolatban vagyok velük.

2. Telefon lebutítása

Ez a lépés nem volt könnyű, viszont annál hasznosabb. Úgy döntöttem, letörlöm a telefonomról az összes közösségi média applikációt. Durván hangzik, ugye? Az is volt.

Ugyan minden közeli ismerősömnek megírtam, hogy ezentúl ne Messengeren írjon, ha valami fontosat szeretne közölni, sokan hetekig nem vették az adást és csak akkor láttam a mérges „Miért nem válaszolsz?!” üzeneteket, amikor esténként gépről nyitottam meg a Facebookot. Mindenkinek türelmesen válaszoltam és az értetlenkedő barátoknak szépen elmagyaráztam, mi a helyzet. Azóta mindenki tudja, hogy ha gyors válaszra van szüksége tőlem, akkor vagy sms-t ír – tiszta kőkorszak – vagy (kapaszkodjatok) felhív telefonon. Bizony ám, szinte el is felejtettük, hogy a telefont anno beszélgetésre találták fel, nem arra, hogy egész nap bámuljuk és pötyögjünk rajta.

3. Monokróm kontraszt

Hogy még kevésbé legyen vonzó számomra az okostelefonom képernyője, további két trükköt bevetettem. Az egyik, hogy fekete-fehérré varázsoltam a képernyőjét. Megfigyelted már, hogy minden ikon milyen szép színes? Az ember automatikusan érdeklődik az érdekes formák és színek iránt, szinte hívogatnak a kis ábrák, hogy kattints rájuk. 

Ha mindent fekete-fehérben látsz, már egyáltalán nem tűnik olyan érdekesnek.

A másik trükk a színek invertálása, amivel megfordítjuk a kontrasztot. Ezáltal a képernyő sokkal sötétebb lesz és szintén kevésbé érdekes. Mindkét beállításhoz pár perc alatt lehet útmutatót találni a neten, és komolyan mondom, naponta akár órákat lehet nyerni velük. Mert ki nézeget egy sötét, fekete-fehér kijelzőt? A fotókat alig látod így, tehát semmi érdekes nincs benne.

4. Tiltsd le magad!

Mindezek után még mindig megoldást kellett keresnem arra a problémára, hogy amikor a laptop előtt ülök, a munkámra koncentráljak és ne kalandozzak el az Instagram vagy a Facebook világába. Szerencsére nem voltam egyedül ezzel a gonddal, hiszen több olyan site is van, aminek segítségével letilthatod magad bizonyos oldalakról. Nekem a „StayFocusd” vált be. Beállíthatod, mely oldalakhoz tagadja meg a hozzáférést, illetve hogy mennyi időre.

Megoldható, hogy mondjuk mostantól két órán keresztül ne engedjen fel a Facebookra, mert egy határidős munkád vagy tanulnivalód van, de az is, hogy például naponta csak egy órát engedjen Instagramozni.

Csodálatos, nem? Ezáltal mondanom sem kell, hogy a munkám sokkal hatékonyabbá vált, ajánlom mindenkinek!

Kép forrása: isorepublic.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást