Szerelem / Párkapcsolat

Ezért válik toxikussá egy kapcsolat, amibe mindig csak az egyik fél fektet energiát

Egy mérgező párkapcsolat boldogtalanná tesz, lerombolja az önbizalmadat, és mindennek a tetejében életre szóló traumát is okozhat. A dolog legijesztőbb része pedig az, hogy akár úgy is toxikussá válhat a kapcsolatod, hogy észre sem veszed. Méghozzá azáltal, hogy túl sokat adsz a partnerednek, és te alig kapsz ebből vissza valamit!

Még egy tökéletes kapcsolatban sem lehet látni, hogy a felek egyenlő mértékben adnak és kapnak-e egymástól. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen mindenki egy kicsit másképp működik, és eltérő módon tesz hozzá a párkapcsolathoz. A gondok inkább ott kezdődnek, ha ez a mérleg nagyon erősen felborul, és míg te mindent megtennél a párod boldogságáért, addig ő ezt már rég nem viszonozza. Általában az önzetlen, érzelmes, gondoskodó emberek kerülnek ebbe a helyzetbe, akik számára természetes dolog, hogy segítenek a párjuknak, és az ő igényeit előtérbe helyezik. Ha az alábbi négy jelben magadra ismersz, biztosan te is közéjük tartozol.

Eric Ward/unsplash.com

  1. Felelősnek érzed magad a partneredért, és úgy gondolod, kötelességed segíteni neki, mindegy, hogy miről van szó. Fel sem merül benned, hogy nemet mondj ilyen helyzetben.
  2. Úgy véled, egyszerűen nem tudná megoldani a problémáit nélküled. Ha nem lennél mellette, biztosan elveszetté válna, és ezt te nem hagyhatod, ezért inkább átvállalod a terheit.
  3. Sosem a saját igényeidet veszed előtérbe, hanem az övét, és ha valamiben kompromisszumot kéne kötni, inkább mindig engedsz neki.
  4. Attól félsz, ha nemet mondanál neki, előbb-utóbb szakítana veled.
Olvastad már?  Felejthetetlen és inspiráló: a különbség első és utolsó szerelem között

Lelki kimerültség

Remy_Loz/unsplash.com

Ha a fentiekben magadra ismertél, sajnos van egy rossz hírünk. Ugyanis egy ilyen felállás előbb-utóbb teljesen le fogja szívni az érzelmi energiáidat. Te nem kapod meg a kellő támogatást, odafigyelést ahhoz, hogy újra feltöltődhess, ráadásul folyamatosan aggodalmaskodsz valaki más miatt, aki fordított helyzetben nem valószínű, hogy ugyanezt tenné. Egyre kevesebb időd jut magadra, a gondolataidra, a saját álmaid megvalósítására, ami miatt egy idő után nem is lesz külön életed. A barátaid eltűnnek, a hobbijaid megszűnnek létezni. Csak ti ketten maradtok, és semmi más, de közben mégis folyton egyedül fogod érezni magad. A mentális egészségednek ez a hozzáállás egyáltalán nem tesz jót, és az önbizalmad sérülni kezd, hiszen csak annyit látsz, hogy nem haladtál az életeddel előre már régóta. Az elveszettség, az egyedüllét, az állandó szorongás pedig a hétköznapjaid részévé válnak, észrevétlenül, saját döntésből… 

Van rá megoldás 

Meglehet, hogy észre sem vetted eddig, hogy a kapcsolatotokban te vagy az, aki mindig ad, és a párod mindig csak kap. Talán csak annyit érzel, hogy mindig fáradt vagy, és nem tudod megmagyarázni, miért. Az első lépés, hogy észrevedd, milyen problémával álltok szemben. Tedd fel magadnak a kérdést: “miért gondolom úgy, hogy mindig teljesítenem kell a párom igényeit, és még csak panaszt sem tehetek, ha ő nem viszonozza?” Talán félsz attól, hogy ellenkező esetben szakítana veled? Esetleg a gyerekkorod játszik szerepet ebben?

Olvastad már?  A legszebb szerelmes dolgok, amiket a párodnak mondhatsz – A lélekbúvárok szerint

Lily Kovac/unsplash.com

A válasz megtalálása közelebb visz a megoldáshoz, és ebben akár egy szakértő is segíthet neked. Ha a párod is hajlandó változtatni, a kapcsolatotoknak van jövője, és közös erővel sikerülni fog ismét felépíteni a kettőtök közötti erőviszonyt. Ha viszont ő nem fektet energiát a megoldásba (hiszen neki tökéletes volt az eddigi felállás), sajnos nem érdemes több időt pazarolnod rá, mert semmi sem fog változni. Ami pedig egy új kapcsolatot illeti, mindig fontos, hogy már a kezdetekkor felállítsd a határokat, amiken nem szabad átlépni!
 

via GIPHY

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást