Egészség / Életmód / Lélek

Ezért az őszinteség a legjobb megoldás

Ezért az őszinteség a legjobb megoldás

Időnként biztosan te is szoktál füllenteni egy-két apróságban azért, hogy elkerüld a kellemetlen helyzeteket, vagy azért, hogy ne fedd fel mindenki előtt az érzéseidet. Bár ez első ránézésre jó ötletnek tűnik, valójában hosszú távon sokkal nagyobb következményekkel járhat, mint egyszerűen csak bevallani az igazságot. Ezért össze is gyűjtöttünk néhány okot, ami bizonyítja, az őszinteség tényleg mindig a legjobb megoldás!

Valójában csak időt nyersz magadnak

Előbb vagy utóbb az igazságra úgyis fény derül, azzal pedig, hogy néhány hazugsággal próbálod elfedni, valójában csak időt szerzel magadnak.

A dolog hátránya viszont leginkább az, hogy amint ez kiderül, sokkal rosszabb lesz a helyzet, mintha a kezdetektől őszinte lettél volna.

Arról nem is beszélve, hogy amikor egy jó barátodnak vagy családtagodnak füllentesz, könnyen bűntudatod támad, és sokáig emésztheted magad utána.

Minél többet füllentesz, annál nehezebb nyomon követni

Tudod, hogy van ez: egyetlen apró füllentés is vezethet újabbakhoz, a végére pedig már te magad sem tudod kibogozni a hazugságok pókhálóját. Így pedig nem csoda, ha egyszer csak kicsúszik a szádon egy részlet, ami nem illik bele az általad rajzolt képbe.

Ha viszont őszinte vagy, azzal megtanulhatod kezelni a kényelmetlen szituációkat, és ezáltal a személyiséged is sokkal többet fejlődik.

A kapcsolatok egyik tartópillére a bizalom, és minél ritkábban ferdítesz az igazságon, annál inkább osztják majd meg veled a barátaid a saját problémáikat.

Először gondold át magadban

Persze sokszor még a fenti tények ellenére is hajlamosak lehetünk füllenteni, de szerencsére van néhány módszer, amivel könnyebben rávehetjük magunkat az őszinteségre.

Ne gondold azt, hogy ilyenkor udvariatlannak vagy nyersnek tűnsz: a lényeg, hogy mielőtt elárulod az igazságot, gondold át, hogyan tudnád a legkedvesebben elmondani.

Mert bár az őszinteséget mindenki nagyra értékeli, mégis megbánthatod vele mások érzéseit – viszont az, ahogy kifejezed magad, sokat segíthet ennek az elkerülésében.

Képzeld magad a másik helyébe

Gyakran azért fordul elő, hogy nem szívesen mondjuk el az igazságot, mert azt gondoljuk, a másik fél nem értené meg.

Ilyenkor képzeld magad a helyébe, és tedd fel a kérdést: te mennyire örülnél, ha hazudnának neked? Még ha eleinte nehezen is fogadja el az igazságot, idővel sokkal jobban értékeli majd, hogy elég bátor voltál az őszinteséghez.

Ráadásul egy ilyen helyzetben a kommunikációs készséged is fejlődik, aminek még hasznát veheted akár a karrieredben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást