Párkapcsolat / Szerelem

Ezért van az, hogy egyesek tudat alatt leutánozzák mások viselkedését

Ezért van az, hogy egyesek tudat alatt leutánozzák mások viselkedését

Talán még nem vetted észre, de ahogy mindenki, úgy te is hajlamos lehetsz arra, hogy leutánozd mások viselkedését. Szakértők szerint ez egy gyakori módszer arra, hogy tudat alatt megpróbáljunk beilleszkedni a társaságokba, szociális helyzetekbe, a jelenséget pedig kaméleon-effektusként emlegetik.

A kaméleon-effektust 1999-ben egy részletes kutatással vizsgálták meg. A felmérés során három kísérletet hajtottak végre, hogy lássák, az emberek észrevétlenül hogyan másolják le a környezetük viselkedését. Az első körben a résztvevők egy partnerrel dolgoztak (aki titokban színész volt), és azt kellett elmondaniuk felváltva, hogy mit látnak a különböző fotókon.

Ekkor vették észre a kutatók, hogy amikor a színész mosolygott, megérintette az arcát, vagy megmozdította valamilyen irányba a lábát, a résztvevő is így tett.

Ez pedig tudat alatt történt meg: a beszélgetés után senki sem emlékezett arra, hogy a partnerük ilyet tett volna, arra pedig végképp nem, hogy ők is lemásolták azt.

A szimpátia alapja

A második körben a résztvevők ismét egy színésszel dolgoztak együtt (ezúttal sem fedték fel előttük a személyiségét), aki megpróbálta egy idő után lemásolni a másik fél viselkedését, vagy épp ellenkezőleg, igyekezett minél semlegesebb maradni.

A felmérés végén a résztvevők sokkal szimpatikusabbnak tartották azt, aki leutánozta őket (noha ezt ugyancsak nem vették észre), szemben azokkal, akik előtt semlegesen viselkedett a színész.

És ezzel elérkeztünk a harmadik kutatáshoz, ami igazán sokat elmond erről a jelenségről.

Ugyanis kiderült, hogy nem mindenki egyenlő mértékben utánozza le a másik felet. A harmadik kutatásban azt mérték, vajon az emberek mennyire nyitottak arra, hogy egy másik személy perspektívájából nézzék a dolgokat. Az eredményeik pedig azt bizonyították, hogy akik alapjáraton nagyon empatikusak és érzelmesek, sokkal gyakrabban utánozzák a többiek jellegzetességeit, mozdulatait.

Ezért van az, hogy egyesek tudat alatt leutánozzák mások viselkedését

Ez pedig teljesen érthető, hiszen már bebizonyosodott, hogy az empatikus emberek sokkal jobban odafigyelnek másokra, és többet is megtudnak róluk emiatt. Ügyesebben olvasnak a sorok között, és jobban értik az elme működését is. Ezért hajlamosabbak arra, hogy elkezdjék tudat alatt leutánozni a beszélgetőtársuk viselkedését, ezzel is közelebb kerülve hozzá.

A másolás valójában klassz dolog

Vagyis lényegében nem csak az ásítás olyan ragadós – hanem minden egyes mozdulat, amit valaki más előtt csinálsz.

Észrevétlenül másolod le azoknak a viselkedését, mozdulatát, akiket nagyon kedvelsz, és akiknek szeretnél megfelelni. Ez persze egyáltalán nem rossz dolog, hiszen szakértők szerint ez afféle szociális ragasztóként működik: segít az embereknek köteléket kialakítani, és egységet teremteni.

Olyannyira, hogy sokszor akkor is kötődni kezdünk valakihez emiatt, ha nem akarunk. Például, amikor 10-15 percet beszélgetsz valakivel sorban állás közben, és ezalatt észrevétlenül leutánozod a mimikáját, stílusát, azt fogja tapasztalni az a személy, hogy igazán megkedvelt téged, noha nem sokat beszélgetettek. Ez azért van így, mert szakértők szerint 10-15 perc szükséges ahhoz, hogy elkezdjen kialakulni valamiféle kötelék.

Ha azt veszed észre, hogy egy beszélgetés során valaki másol téged, ahelyett, hogy ez zavarni kezdene, inkább örülj neki. Arra utal, hogy a másik fél felnéz rád, valamilyen tulajdonságodat irigyli, és szeretne kicsit jobban hasonlítani rád – még ha ezzel tudatosan nincs is tisztában.

Kép forrása: pexels.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást