Ezért jó, ha csíp!

Ezért jó, ha csíp!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezért jó, ha csíp!

A csípős paprika aromájáért felelős vegyületet, a kapszaicin már 9 000 éve használják gyógyító célra. Először a közép-amerikai indiánok fedezték föl áldásos hatásait, ma pedig koncentrált étrend-kiegészítők formájában is be tudod szerezni. Lássuk, mihez vezet a bizsergés!

Felpörgeti az anyagcserét

Ha alacsony kalóriabevitellel járó fogyókúrát folytatsz, anyagcseréd óhatatlanul lassul, amit edzéssel sem feltétlenül lehet serkenteni.
A kapszaicin gyorsítja az ételek áthaladását a tápcsatornán, ennek köszönhetően hatékonyabbá teszi az emésztést, gondoskodik a többi tápanyag megfelelő felszívódásáról, illetve a salakanyagok mielőbbi kiürüléséről. Fontos azonban, hogy önmagában nem eredményez fogyást!

Jót tesz a szívnek

A kapszaicin képes csökkenteni a vérben található alacsony sűrűségű, azaz „rossz” LDL-koleszterin szintjét, megakadályozva ezáltal az érelmeszesedést, valamint az amiatt jelentkező szív- és érrendszeri problémák kialakulását.
Akik a csípős ízekben gazdag érendet részesítik előnyben, általában kisebb arányban szenvednek ilyen jellegű krónikus megbetegedésben.

Ízületi fájdalmak ellen

A kapszaicint nemcsak belsőleg lehet alkalmazni: kenőcs formában kitűnően élénkíti a vérkeringést, hozzájárulva ezzel az adott terület sejtjeinek megújulásához, valamint több oxigénhez jutásához.
Első használatkor szokatlan lehet a csípő-égő érzés, amit a krém hagy, de hűvösebb napokon kifejezetten kellemesnek bizonyul majd az enyhe melegítő hatás.

Javítja az emésztést

Az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedő betegek, akiknél egy adott bélszakasz tápanyag-feldolgozó képessége csökkent vagy megszűnt, elvileg nem ehetnek fűszeres ételeket.
Több kutató is azt állítja viszont, hogy a csípős ízek a kapszaicin miatt kifejezetten jót tesznek, mert a káros baktériumok elpusztításával hozzájárulnak a bélflóra helyreállításához.

Arcüreggyulladás esetén

Biztosan tapasztaltad már, hogy valahányszor csípős paprikát eszel, folyni kezd az orrod.

A kapszaicin ugyanis fokozza az orrnyálkahártya működését, amivel segíthet a krónikus arcüreggyulladásban szenvedőkön.
Ha a váladék gyorsabban távozik a szervezetből, jelentősen nő az esély a gyógyulásra.

Légzési problémánál

Sajnos sok olyan betegség létezik, amelynek fennállásakor légzési problémákkal kell szembenézni. Az olyan gyakori problémák, mint például a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) gátolhat a mindennapi teendők végzésekor is.
A kapszaicin a felső légutak megnyitásával csökkentheti a légszomjat, időleges komfortérzetet biztosítva.

Fertőzés esetén

Ha valamilyen emésztőrendszeri vagy légúti fertőzés kínoz, érdemes adnod egy esélyt a csípős paprikának. A kórokozók jelentős része ugyanis nem bírja a kapszaicint, ami erős aromájának köszönhetően természetes fertőtlenítőszerként működik.

Cukorbetegek számára különösen ajánlott a fogyasztása, mivel ők fogékonyabbak az ilyen betegségek elkapására. Amennyiben valamilyen emésztőrendszeri fekélyes megbetegedésben szenvedsz, esetleg érzékeny az epéd, mindenképpen kérdezd ki orvosod véleményét a kapszaicin fogyasztásáról!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!