Ezért boldogtalanok az Y generációsok

Ezért boldogtalanok az Y generációsok

Címlap / Életmód / Család / Ezért boldogtalanok az Y generációsok

Az 1900-as évek utáni időszakot felosztva négy generációt különböztetünk meg. 1920 és 1930 között születettek a Veteránok, az 1946 és 1965 közötti időszak között születettek a Baby boom korszak szülöttei. Az 1966 és 1976 közöttiek a X, az 1977 és 1994 közöttiek az Y, és az 1995 óta születettek a Z generáció tagjai.

Az Y generáció és a számítógép

Ők azok, akik a számítógéppel együtt nőttek fel. A technológia őrültjeinek is nevezik őket, hiszen ők azok, akik a legjobban tudják használni nem csak a számítógépet, hanem a mobiltelefont is.
Ők azok, akik megkapták a legmodernebb játékokat, akiknek a lakáson belül volt biztosítva a testi és szellemi fejlődés.

Az Y generáció lelke

A kor elvárásainak megfelelően a szabad véleménynyilvánításra lettek nevelve, emiatt minden szituációban magabiztosak, szabadon élik az életüket. Ők a fogyasztói társadalom gyermekei, természetes számukra a karrierépítés, melyhez – úgy érzik – nem kell belerokkanni az életbe.
Ez az egész életszemléletükre rányomja bélyegét. Érdekek szerint látják a világot, többnyire felszínesen élnek – azaz túlzottan önzők. A lojalitás és az engedelmesség nem magától értetődő számukra.

Péter Pán szindróma

Az Y generáció az, akinél a gyerekkor felső határa igencsak ,,kitolódik”. Jellemző rájuk a diplomahalmozás, mint az érvényesülés fontos eszköze. Ezek a ,,gyerekek” többnyire otthon élnek, annak minden előnyével, komfortjával – nem fizetnek rezsit, a szülő főz és mos rájuk, zsebpénzt kapnak.
Eközben saját egzisztenciájukat építik, akár folyamatos tanulással, akár olyan munkák vállalásával, melyek tapasztalatilag beépíthetők a későbbi karrier elképzeléseikbe. Fogyasztást tekintve felnőttként viselkednek, ám termelés tekintetében gyerekként.

A szocializálódás

Ez többnyire az internetre korlátozódik, ami hibaként értékelhető, hiszen sok olyan dolgot nem tanulnak meg, melyek a valós élethez elengedhetetlenek. Etikai határaik is tágabbak, ám többnyire ügyelnek arra – tájékozottságuk ad erre lehetőséget -, hogy ne hágják át törvényeket, vagy csak kis mértékben.
A szocializálódás nem érzelmi alapon működik, így nem tudják oly módon megélni, ahogy szükségszerű lenne. A pozitív élmény megtapasztalása fontosabb számukra, mint egy konfliktus megélése és annak feldolgozása.

A kultúra

Mivel másként és más utakon szocializálódtak – az internet miatt sokkal tágabb keretek között – a kultúra is mást jelent számukra. A kulturálódás bármely formájára igaz, hogy ne csupán csak a szórakozás legyen a haszna.
Fontos számukra a dinamikus, színes, lendületes alkotás. Nem úgy vágynak a harmóniára sem, ahogy a régebbi korosztályok. Annak is inkább a szabályozottabbik, életükbe időben beleilleszthető formája érdekli őket.

Amit el kellene tanulnunk tőlük

Élvezni akarják az életet, ahogy a munkahelyet is. Azaz, nem maga a munkakör vonzza őket, hanem a munkahely modernsége, az előrejutási lehetőség – jogaik csorbítása nélkül.
A technikai fejlődést maximálisan kihasználják, így sokkal tájékozottabbak, ami, mint tudjuk, a siker egyik fontos alappillére. A hagyományos hirdetések többnyire hidegen hagyják őket, az internetet preferálják.

Elítélő vélemények

Igen, más, és sok szempontból nem jobb keretek, erkölcsök szerint élik az életüket, de mi neveltük ilyenné őket. Folyamatos stresszben élnek, hiszen a sikert nem önmagukban, hanem a külvilágban keresik, emiatt erős a megfelelési kényszer, ami arra irányul, hogy a világ fejlődési ütemével együtt fejlődjenek.
Emiatt hamarabb lesznek depressziósak, mint a többi generáció tagjai. Ha számszerűsítjük a dolgot, igen jelentős részét képezik a társadalomnak, melyre komoly hatást gyakorolnak, és fognak a jövőben gyakorolni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást