„Lennél immár igazságos, Isten!” – 4 híres író, akit elítélt a bíróság

„Lennél immár igazságos, Isten!” – 4 híres író, akit elítélt a bíróság

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / „Lennél immár igazságos, Isten!” – 4 híres író, akit elítélt a bíróság

József Attila

A hányatott sorsú József Attilának többször akadt gondja versei miatt, amit a korban sokan tabudöntögetőnek, hazaárulónak vagy éppen istenkáromlónak bélyegeztek. Ezért nem kaphatott soha tanári állást, de ez irányította rá elsőként az ország figyelmét is: az egész országban beszámoltak a napilapok peréről, ami 1924. és 1925.

között zajlott, és amelyben istenkáromlással vádolták Lázadó Krisztus című verse miatt.

Először 8 hónapnyi fegyházra és 200 000 korona pénzbüntetésre ítélték, de a Táblabíróság később 8 hónapról 1 hónapra enyhítette a büntetést, a Kúria pedig felmentette a vád alól, így József Attilának nem kellett börtönbe vonulnia.

S munkámban, Uram, érek annyit, mint Te
Nagy passziódban; és a lelkem is
Részed lesz nemsokára s a legszebb fényt
Hintve:

A szemed lesz, hogy mindent láss meg itten.
Bizony mondom, még nincsen is szemed,
Most nem látsz. Lennél immár igazságos,
Isten!”

(részlet a Lázadó Krisztusból)

Oscar Wilde

Akárcsak a történetei, Oscar Wilde élete is színes és kalandos volt, ám ezt nem mindenki nézte jó szemmel: egy ifjú lorddal folytatott szerelmi viszonyát például szeretője apja nagyon is ellenzett.

A sors iróniája, hogy a vádaskodó apa ellen maga Wilde indított rágalmazási pert, aminek a vége az lett, hogy a bíróság, megismerve a teljes történetet, két év fegyházra ítélte Wilde-ot fajtalankodásért.

Az érzékeny lelkű írót a börtön nagyon megviselte, ráadásul szeretett édesanyját is raboskodása idején veszítette el. A büntetést családi élete is megsínylette, a bíróság feleségének ítélte két gyermeke felügyeleti jogát, olvasói közül pedig sokan elfordultak tőle.

Bár méltóságát mindvégig megőrizte, a börtönt soha nem tudta teljesen kiheverni: az itt elkapott fülfertőzés vezetett végül a halálához is.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást