Ezekre figyelj foghúzás után

Ezekre figyelj foghúzás után

Címlap / Életmód / Egészség / Ezekre figyelj foghúzás után

Még a gondolata is hátborzongató, de a legtöbben életünk során átesünk egy foghúzáson. Bármilyen kellemetlen is, tartsd észben, hogy csak egy rutin beavatkozásról van szó, és a fájdalom néhány napon belül enyhülni fog. Fölösleges túlreagálni, de azért nem is szabad elbagatellizálni az ügyet: íme, néhány jó tanács, hogy mielőbb túl legyél a nehezén.

A legfontosabb: ne halogasd!

Senki nem szeret fogorvoshoz menni, de hidd el, a fogfájást okozza valami, és ez magától nem fog elmúlni. Ha elkezdett fájni a fogad, ne halogasd az orvos felkeresését, mert ha akkor mész, amikor már nagy a baj, a magad dolgát nehezíted meg.

Az éppen csak fájdogáló fogat talán még meg is menthetik, a sajgó, gyulladt, elszuvasodott fogat azonban kihúzni is nehezebb, könnyebben elpattan, te pedig a szájsebészeten találhatod magadat. Ha félsz a fogorvostól, akkor menj hozzá időben, hogy minél kevesebb időt kelljen a székében töltened!

A zsibbadásig csak pépeset

Ha az orvos kihúzta a fogadat, értelemszerűen csak a másik oldalon szabad rágnod, de amíg az érzéstelenítő okozta zsibbadás kitart, egyáltalán ne is egyél olyasmit, amit rágni kell, mert könnyen megharaphatod magadat anélkül, hogy akár észrevennéd.

Folyadékból is lehetőleg buborékmenteset válassz, és próbáld egy szívószállal úgy inni, hogy elkerülje a kihúzott fog helyét.

Kerüld a tejtermékeket!

A foghúzás utáni másnapon gyakorlatilag már bármit ehetsz, ha a megfelelő oldalon rágod, de tejtermékeket még két napig ne fogyassz, mert a nyílt sebbel érintkezve fertőzést okozhatnak, így a sajt, tejföl kefír és joghurt 48 óráig tiltólistán vannak!

Ne dőlj be a népi babonáknak!

Öblögess kamillateával vagy húzz le egy kupica pálinkát, az majd összehúzza a sebet! Ismerős, ugye? Meg ne próbáld! Az alkohol egyértelműen tiltólistán van, az öblögetés pedig kifejezetten ártalmas lehet.

Amikor kihúzzák a fogadat, jókora lyuk keletkezik az ínyeden, amit az alvadt vér zár le, hogy ne juthassanak be a fertőzést okozó baktériumok. A cél pontosan az, hogy ez a vér ott maradjon, tehát se az öblögetés, se a seb összerántása nem használ.

Mi a helyzet a dohányzással?

A foghúzást követő legalább egy órában ne gyújts rá, és a későbbiekben is tartsd szem előtt, hogy a cigiben lévő káros anyagok alaposan lelassítják a regenerálódást, így minden egyes szállal lelassítod a gyógyulást.

Ha lehet, legalább néhány napra tedd félre a füstölgő kis rudakat, vagy legalábbis csökkentsd minimálisra a napi adagodat.

Mikor menj vissza az orvoshoz?

A fájdalom és a duzzanat természetes reakciók egy foghúzás után, ezekre nyugodtan szedj fájdalomcsillapítót, illetve kívülről jegeld az arcodat. Mindenképpen menj vissza az orvoshoz amilyen hamar csak lehetséges, ha belázasodtál, illetve, ha arra gyanakszol, hogy a seb megnyílt.

Ez elsősorban a vér kiöblítése, illetve fizikai megerőltetés hatására történik meg, leggyakrabban a felső állkapocsból húzott fog esetén, és jele lehet, ha orrfújáskor szelelést érzel, vagy buborék keletkezik a sebedben.

Hogyan zajlik a gyógyulás?

Ha nincs komplikáció, a foghúzás után körülbelül egy héttel már semmilyen panaszod nem lesz, de a gyógyulási idő persze attól is függ, milyen nehéz volt eltávolítani a fogat. Bizonyos kezelések, például a lézerezés, lerövidíthetik a gyógyulási időt, ezekről érdeklődj a fogorvosodnál.

A tompa fájdalom vagy az enyhe duzzadás teljesen természetes jelenségek, ezektől nem kell megijedned, ahogyan attól sem, ha a seb sárgás, vagy szürkés színűvé változik – a szájban lévő sebek esetében ez is természetes, és önmagában még nem utal fertőzésre vagy komplikációra.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!