Ezek a játékok veszélyesek a gyerekeinkre – a műanyag játékok nyomában

Ezek a játékok veszélyesek a gyerekeinkre – a műanyag játékok nyomában

Címlap / Életmód / Család / Ezek a játékok veszélyesek a gyerekeinkre – a műanyag játékok nyomában

Számtalan egészségkárosító anyag

Mindegy, hogy fából, plüssből vagy műanyagból készül, a játéknak nem lenne szabad adalék anyagokat tartalmaznia. Még ha ezek az anyagok arra valók is, hogy a játékokat élénkebb színűvé, lágyabbá, könnyebben tisztíthatóvá és kevésbé gyúlékonnyá tegyék, veszélyeztethetik az egészséget.

A mérgező lágyító és keményítő anyagoktól a káros színezékekig nagyon hosszú a lehetséges egészségkárosító anyagok listája.

A műanyag játék még ma is egészségügyi kockázatot jelent

A fogyasztóvédelmi szervezetek tesztjei napjainkban is veszélyes lágyító és szilárdító anyagokat, szénhidrogéneket és oldószereket mutatnak ki a játékszerekben. Az ezekből eredő veszély foka és fajtája különböző lehet: a hormonháztartás károsításán, idegrendszeri panaszokon át egészen a rákkeltő hatásig.

A gyerekek veszélyeztetettebbek a felnőtteknél, ugyanis intenzívebb a légzésük, súlyukhoz képest nagyobb a bőrfelületük aránya, erőteljesebb az anyagcseréjük, így több káros anyag juthat a szervezetükbe. Ráadásul immun- és idegrendszerük még nem fejlődött ki teljesen. Az is súlyosbítja a helyzetet, hogy a játszó gyermek bőre, szája, orra közvetlen érintkezésbe kerül ezekkel a tárgyakkal.

Miről ismerheted fel a veszélyes játékot?

Természetesen nem minden műanyag egyforma, és nem kell mindet kapásból elutasítani. Vásárlásnál figyelj oda a játék kidolgozottságára, formájára és szagára is, mert önmagában az ár semmit sem árul el a termék megbízhatóságáról.

A mostanában végzett terméktesztek az olcsó kínai játékokban és a drága márkás árukban egyaránt kimutatták a káros anyagok jelenlétét.

A gyanús műanyag játékok jellemzői

A veszélyes műanyagnak általában kellemetlen oldó- vagy tisztítószer szaga van. A “vegyszeres” szag többnyire rosszat jelent, úgyhogy jobb nem megvenni az ilyen játékot. Az értékes, jól megmunkált műanyagról legtöbbször már ránézésre kiderül a minőség: nincsenek éles sarkai, élei, nem törékeny.

Ha nincs rajta minőségjelzés, okkal gyanakodhatsz, hogy valami nincs rendben az anyagával és gyártásával. Azt persze tudni kell, hogy a gyártókat semmi sem kötelezi a felhasznált alapanyagok feltüntetésére a csomagoláson. Ne vegyél pvc-t tartalmazó játékot! Ha nincs a csomagoláson, próbáld megtudni az eladóktól, esetleg az Interneten, nem pvc-ből készült-e a kiválasztott játék. Veszélytelen műanyagok ezzel szemben pl. a polietilén vagy a polipropilén.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást