Ezekből is lehetnek virágcserepek!

Ezekből is lehetnek virágcserepek!

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Ezekből is lehetnek virágcserepek!

Ha otthon kifogytál a cserepekből, vagy éppen nem szereted annyira a tucat-megoldásokat, akkor engedd el a fantáziádat, hiszen rengeteg használati tárgyból lehet virágtartó. A kezdő ötletekhez mi is összeszedtünk hetet, de egy kis fantáziával ezeknél is többet gyárthatsz, amivel egy egész sor egyedi virágcserépre tehetsz szert.

Cserépfüzér

Ha unod, hogy a cserepeid csak álldogálnak egymás mellett, és nincs bennük semmi művészi, akkor készíts cserépfüzért. Ehhez szükséged lesz kb. 5 cserépre, egészen nagyra, kisebbre, még kisebbre, stb., míg legvégül egy egész kicsire. Ezután a nagyot töltsd meg földel és szúrj bele egy seprűnyelet.
Fúrj akkora lyukakat a cserepekre, mint a nyél, de arra figyelj, hogy mindig szélre kerüljenek. Ezután húzd rá őket az „oszlopra” úgy, hogy mindig töltsd is meg földdel. Rendezd, hogy mind más irányba nézzen és ültesd be.

Gumicsizma

A már megunt, vagy csúnya gumicsizma igazán ötletes cseréppé alakulhat. Ha tetszik a mintája, akkor nincs sok dolgod vele, ha nem, akkor ragadj vízálló festéket, és pingálj kedved szerint.
Ha megvagy, egy fúróval lyukaszd ki a csizma alját néhány helyen. Mehet bele a föld, és egy tetszetős virág. A kertben, vagy a teraszon is nagyon mutatós darab lesz.

Farmer

Az elrojtosodott aljú farmert is használhatod alternatív cserépként. Vágd szét úgy, hogy minél nagyobb anyagdarabokat kapj, varrd össze tartó formára, rakj bele egy méretben passzoló műanyag virágtartót a tartás miatt és töltsd meg földdel. Így nyersz egy klassz farmercserepet!

Kosarak

Az ajándékkosarak, miután kiürültek, rendszerint a padláson, vagy a kukában végzik. Pedig igazán szép cserepek válhatnak belőlük is, ráadásul nagyon egyszerűen. Fogj egy átlátszó zacskót, ami nagyjából akkora, mint a kosár és tedd bele.
Ezután töltsd meg földel, és szúrd ki az alját ott, ahol a fonat engedi. Ültess bele valami szépet, és tedd jól látható helyre, hogy a fonott kosár és a színes virág együtt díszítsenek. Feldobhatjuk a kosarat, ha egy élénk színre festjük – valódi színfoltja lesz a kertünknek vagy lakásunknak!

Vászontáska

A vásárlásban megfáradt vászontáskák, vagy éppen a megunt, vagy tönkrement retikülök mentsvára is lehet egy virágtartóvá lényegülés. Ha olyan anyagból van a pakk, ami átengedi a vizet, akkor csak föld kell bele, ha nem, akkor az alját ki kell szúrni.
Ha rajtahagyod a füleket is, akkor még fel is lehet őket lógatni, így tökéletes helyet biztosítanak például egy impozáns futónövény számára.

Vízcső

A vastagabb műanyag csövek is lehetnek szép virágtartók. Ehhez azonban el kell tűntetni a felszínüket, mert az nem éppen mutatós. Ezt megteheted festéssel, de ragaszthatsz rá köveket, vagy csempedarabokból mozaikot is. Ezután csak a föld és a kiválasztott virág kell bele, és kész.
Ha rögzítve tartod a kertben, akkor aljra sem lesz szükséged, ha nem, akkor az egyik végébe erősíts egy apró lukú hálót. Ezzel a módszerrel egész magasra is eljuttathatod a virágaidat.

Régi kancsó, kanna, csésze

Az egyik legszebb megoldás, ha a kicsorbult régi csészéket és kancsókat használod cserép gyanánt. Ehhez nem is kell más, mint kifúrni az aljukat, és már kész is. Ha szeretnéd, meg is festheted őket, bár a legtöbbször a patinás, eredeti szín sokkal vonzóbbá teszi ezt az alternatív virágtartót.

Konzerves doboz, fém vödör

A fém tartókból is válhatnak nagyszerű „cserepek”. Lyukasszuk ki az alját helyenként, hogy vízáteresztő legyen, majd töltsük meg földdel és ültessük el benne a kívánt növényt. Dekorálhatjuk úgy, hogy apró lyukakat fúrunk az oldalába, például szív- vagy virágformában.
Virágot nevelni szinte mindenben lehet, ehhez nem kell más, csak egy kis föld, és sok-sok szeretet. 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!