Ezek a legjobb oktató csatornák a YouTube-on: ha már úgyis a gép előtt ül a gyerek

Ezek a legjobb oktató csatornák a YouTube-on: ha már úgyis a gép előtt ül a gyerek

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ezek a legjobb oktató csatornák a YouTube-on: ha már úgyis a gép előtt ül a gyerek

Az utóbbi időkben mindannyian belekóstolhattunk a digitális oktatás minden előnyébe és hátrányába. Egy biztos: a fejlődést nem lehet megállítani, és a gyerkőcök így is, úgy is imádni fognak majd a képernyő előtt ülni, akkor meg miért ne fordítanád át ezt valami hasznos dologba? Például ezekkel a magyar nyelvű YouTube csatornákkal!

Okosdoboz

Hasznos oktató videók egészségnevelés témakörben az okosdoboz.hu jóvoltából – áll a csatorna bemutatkozásában. És tényleg, a videók között rövid, 2-3 perces, színes grafikákkal ellátott kis ismeretterjesztő anyagokat találsz a legkülönfélébb, egészséghez, a szervezet működéséhez kapcsolódó témákban.

Van kis videó arról, hogy hogyan segítik az egészséged megőrzését a zöldségek és a gyümölcsök, hogyan működnek a védőoltások, miért is van szüksége egyeseknek gluténmentes diétára, de még az új típusú kábítószerekről is van videó.

Ez utóbbiban szerintem különösen jó, hogy nem azzal rendezi le a kérdést, hogy “ne drogozz, mert az rossz”, hanem a gyereket partnerként kezelve elmagyarázza, hogy milyen veszélyei vannak például az újabban óriási népszerűségre szert tett herbálnak.

TIE Videók

A Teljeskörű Iskolai Egészségfejlesztés picit hosszabb, jellemzően 3-6 perces videóiban elsősorban a mozgásról, a helyes mozgásról és a sport fontosságáról esik szó, de vannak videók az egészségtudatos vásárlásról, táplálkozásról, és vannak a témához kapcsolódó hosszabb, körülbelül 40 perces dokumentumfilmek is. Külön hasznos, hogy a címek mellett mindig jelölik a korosztályt is, amelyiknek a videó szól, így ugyanabban a témában megtalálhatod a 3-6. és 7-8. osztályosokat célzó kisfilmet is.

Zseni Leszek

Itt megtalálhatod a teljes általános iskolás és középiskolás matek anyagot rövid, 5-10 perces videók formájában. A videók ingyenesen nézhetők, letölthetők és terjeszthetők – írja a csatorna a névjegyében.

A kis videók különösen jól jöhetnek most, ha a gyerkőc elakadt valamivel a tanulásban, és egy kis plusz magyarázatra lenne szükség, de egyébként is érdemes lehet tenni velük egy próbát.

Minden gyerek más, és vannak, akik videós, illusztrált példákon keresztül könnyebben értenek meg dolgokat, minta hagyományos oktatási módszerrel, nekik igazi kincsesbánya lehet ez a csatorna.

Khan Academy

Matematika, számolás, mérés, de még programozási alapismeretek is vannak ezen a YouTube-csatornán, így a törtek összeadásához éppen úgy találsz itt segítséget, mint a bevezetéshez az SQL programozásba. A csatorna ráadásul folyamatosan frissül, a cikk írásakor 1 napja került fel a legutolsó videó, így egyelőre úgy néz ki, attól sem kell tartani, hogy elfogy a muníció, mindig találsz itt újabb ismeretmorzsákat.

Bogi mese

A Bogi mese a legkisebbeknek szól, és azzal a céllal jött létre, hogy a szülőnek ne kelljen a gyerek válla fölött figyelni, hogy mi lesz a következő dolog a képernyőn, hiszen itt semmi olyan nem történik, ami ne lenne gyereknek való.

A videók alapvető koncepciója nagyon egyszerű, felülnézetből érkeznek a játékautók, gyurmafigurák, más játékok, amiket a mesélő megmutat, bemutat, esetleg rövid történetet is mond róluk.

A videók és a játékarzenál alapján van egy olyan sejtésünk, hogy a 20-30 perces kisfilmeket egy fiús anyuka csinálja, de minden kicsinek tetszeni fognak, akit érdekelnek a munkagépek, dínók, vagy éppen szeretne tanulni a számokról, színekről és más alapfogalmakról.

+1 Zállatorvos

A végére tartogattunk egy kakukktojást, hiszen a Zállatorvos nem gyerekeknek szóló csatorna, viszont annál izgalmasabb és viccesebb.

„E csatorna célja, hogy humorba csomagolt tudást csepegtessen a fejekbe elsősorban a kisállat-egészségügy témájában, de sokszor kapcsolódó tudományterületek is terítékre kerülnek. A videókat állatorvos írja / szerkeszti / narrálja, tehát halovány segédfogalma van arról, hogy mit beszél, ráadásul (majdnem) minden témát lektoráltat az adott területen szaktekintélynek minősülő kollégájával”

– írja a névjegyben. Humora, a témák mélysége és komolysága miatt ez a csatorna elsősorban felnőtteknek szól, de szerintünk egy, a természettudományok iránt érdeklődő középiskolás is nagyon fogja élvezni a videókat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást