Évente több mint 70 ezer új rákbeteg! Szakértővel beszélgettünk kiváltó tényezőkről és megelőzésről

Évente több mint 70 ezer új rákbeteg! Szakértővel beszélgettünk kiváltó tényezőkről és megelőzésről

Címlap / Életmód / Egészség / Évente több mint 70 ezer új rákbeteg! Szakértővel beszélgettünk kiváltó tényezőkről és megelőzésről

Február 4-én 2000 óta tartják a rákellenes világnapot, annak emlékére, hogy az ekkor Párizsban tartott, első rákellenes világkongresszuson olyan történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a rák ellen.

A Gyógyulj Velünk Egyesület egész évben igyekszik a média segítségével napirenden tartani a daganatos betegségeket, illetve a rákbeteg sorstársak problémáit. Elmondásuk szerint a világnap egy jó apropó arra, hogy nagyobb figyelmet kapjon az egyéni és a társadalom felelőssége a betegségek elkerülésében és a már betegek segítésében.

Kalotay Gábortól, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy hazánkban a mindkét nemet érintő daganatok közül a tüdőrákot és a vastagbélrákot kell említenünk, mint a leggyakoribb ráktípusokat, és ehhez adódik nőknél az emlőrák, férfiaknál pedig a prosztatarák is.

Évente mintegy 70 ezer új daganatos megbetegedést fedeznek fel, összességében tehát több százezer ember él közöttünk, aki már szembesült rosszindulatú daganatos betegség diagnózisával – hívta fel rá a figyelmet az egyesület elnöke.

Kép forrása: Voyagerix/depositphotos.com

A rák előfordulása összefügg az életmóddal, a környezeti hatásokkal, a stresszel, a rossz halálozási mutatókhoz pedig hozzájárul a szűrővizsgálatok hiánya, illetve hogy az emberek nem veszik igénybe ezeket a lehetőségeket.

Méhnyakrákban például ma már egyetlen nőnek sem lenne szabad meghalnia, mert a nőgyógyászati szűrésekkel a rák megelőzhető, ennek ellenére több százan veszítik évről-évre életüket. Hasonló a helyzet a vastagbélrákkal is: évente 10 ezer új eset van, és közülük 5 ezer ember meghal. A becslések szerint, ha minden 50 év feletti nő és férfi elmenne vastagbéltükrözésre, akkor ott eltávolíthatnák a gyanús polipokat, így hosszabb távon az 5 ezer haláleset döntő többsége elkerülhető lenne. A vastagbéltükrözéstől sokan félnek, holott ez a legbiztosabb szűrőmódszer, ami akár bódításban, sőt rövid altatásban is elvégezhető – magyarázta Kalotay Gábor.

Nemcsak az egészségtelenül, hanem a nagyon egészségesen élő országokban is nő a rákos betegségek előfordulása.

Az egyesület elnöke elmondta, hogy a rákbetegségek esetében létezik egy érdekes ellentmondás, miszerint nemcsak az egészségtelenül, hanem a nagyon egészségesen élő országokban is nő a rákos betegségek előfordulása, mert egyre többen megélik azt, hogy rosszindulatú betegség alakulhasson ki a szervezetükben.

Az átlagéletkor növekedésével egyre többeknek lesz esélye egy daganatos betegségre, de nem mindegy, hogy majd aggastyánként vagy már aktív ötvenes-hatvanas éveiben szembesül valaki rákkal – tudtuk meg.

A rákos megbetegedések kialakulásánál a legnagyobb szerepe az életmódnak van. A legnagyobb bűnös a cigaretta, amely a tüdőrák mellett a szájüregi rák, a veserák, a húgyhólyagrák és számos más betegség kockázatát is növeli.

Kép forrása: nikodash/depositphotos.com

A rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás, a sok rostfogyasztást a vastagbélrák kockázatát csökkentené. Az elhízás számos daganattípus kockázatát növeli, mert kedvezőtlenül hat az anyagcsere- és hormonfolyamatokra. Tehát ha ezt el lehetne kerülni, csökkenne a kockázat is – mondta el az egyesület elnöke.

A tüdőrák és a szájüregi daganatok jelentős része tehát megelőzhető lenne a dohányzás elhagyásával. A vastagbélrákok jelentős része megelőzhető lenne a gyanús polipok vastagbéltükrözéssel való időbeli eltávolításával, a méhnyakrák pedig megelőzhető lennea rákmegelőző állapotok időben történő felfedezésével és eltávolításával.

Kalotay Gábor szerint a bőrrák (melanóma) szintén megelőzhető lenne, ha betartanák az embereka napozási korlátozásokat és bőrvédelmi előírásokat.

Ha pedig megelőzni nem is tudunk egy ráktípust, az időbeli felfedezéssel még gyógyítható állapotban közbe is lehetne lépni – tette hozzá – , itt említhető a mammográfia, de szintén ismételhető a vastagbélszűrés, a méhnyakszűrés, a rendszeres bőrgyógyászati kontroll fontossága, idősebb férfiaknál a prosztata rendszeres ellenőrzése.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást