Életmód / Egészség

Évente 140 ezer nő halálát okozza: életek múlnak a petefészekrák vizsgálatán

Ki számít arra, hogy ruhapróba közben a tükör másik oldaláról egyszer csak megszólal Kamarás Iván, és megdicséri a vonalait? Valószínűleg senki. A szokatlan és meglepő kampánnyal a Mályvavirág Alapítvány a petefészekrákkal kapcsolatos ismeretek és szűrések fontosságára kívánta felhívni a figyelmet, amire szintén nem gondolunk, mikor tükörbe nézünk, pedig időről időre kellene. Még akkor is, ha a gondolat korántsem olyan kellemes, mint a nekünk bókoló Kamarás Iván képe.

Szokatlan helyről jött az emlékeztető a vizsgálat fontosságára

Az Allee Bevásárlóközpontban a petefészekrák világnapján tartott sajtótájékoztatón mutatták be azt a Megnézed magad, megnézeted magad? című, rejtett kamerás technikával készített kisfilmet, melynek főszereplőjeként Kamarás Iván különleges módon, egy digitális interaktív varázstükörben élőben megjelenve, ruhapróba közben lepett meg mit sem sejtő hölgyeket, hogy felhívja figyelmüket a petefészekrák korai felismerésének fontosságára.

A Sugarbirds divatmárka üzletébe betérő gyanútlan hölgyek nyilván úgy gondolták, hogy a következő percek a tavaszi ruhatáruk következő darabjának kiválasztásával fognak telni. Azonban az üzletben elhelyezett tükörhöz lépve hirtelen Kamarás Iván hangja szólította meg őket. Az első meglepetést megdöbbenés követte, mikor a szerkezettel élőben összekapcsolt színművész képe meg is jelent a tükörben.

Iván arról kezdett beszélni, hogy még ez a tükör sem képes mindent megmutatni, ezért arra kérte hölgyeket, hogy ha legközelebb ellátogatnak nőgyógyászukhoz, nézessék meg petefészküket is.

Egy rövid, de annál kedvesebb bóközönt követően Iván arról kezdett beszélni, hogy még ez a tükör sem képes mindent megmutatni, ezért arra kérte hölgyeket, hogy ha legközelebb ellátogatnak nőgyógyászukhoz, nézessék meg petefészküket is. Ezen a ponton nyilván a hölgyek is azt gondolták, hogy ennél nagyobb meglepetés már nem érheti őket, ám ekkor megjelent mellettük Kamarás Iván teljes valójában, és egy kézzel hajtogatott mályvavirágot adott át nekik. És, hogy hatásos volt-e a figyelemfelkeltés? A filmben szereplő nők arca mindent elárul.

Olvastad már?  Női ráktünetek, amiket nem lenne szabad figyelmen kívül hagynod

A korai diagnózis életet menthet

A világon évente közel negyedmillió nő betegszik meg petefészekrákban, egyes kutatások szerint 70 nő közül egynél kialakul ez a betegség élete során. A nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb halálesetért a petefészekrák felel. Ez a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganatfajta, mely nagyjából 140 000 nő halálát okozza évente. Mivel a petefészekrák korai jelei alig észrevehetők és nem feltűnők, gyakori a téves diagnózis vagy a késői felismerés.

A daganatos statisztikák szerint petefészekrák esetén az ötéves túlélésre a betegek mindössze 45 százalékának van esélye, míg emlőráknál ugyanez a szám 89 százalékra tehető. Ezért ennél a betegségtípusnál különösen fontos a tünetek pontos ismerete és a témára történő minél szélesebb körű figyelemfelhívás.

Az eseményen részt vett Dr. Koiss Róbert, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Szülészeti-Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa, aki rövid előadásában kiemelte a petefészekrákra utaló tünetek felismerésének jelentőségét, valamint megemlítette, hogy az utóbbi években újabb terápiás lehetőségként már biológiai terápiák is rendelkezésre állnak az eddigi sebészeti beavatkozások és kemoterápiás lehetőségek mellett.

„Lévén, hogy a petefészekrákot nem tudjuk megelőzni, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk magunkra, és ha már kis tünetet is észlelünk, ami nem múlik el, akkor mielőbb forduljunk orvoshoz, hiszen az időben felfedezett elváltozás életet menthet. Ezért van kiemelkedő szerepe e betegséggel kapcsolatos információk széles körű ismertetésének. Figyeljünk magunkra és figyeljünk egymásra is!„- mondta el Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány vezetője.

Olvastad már?  Ez az 5 jel már a diagnosztika előtt figyelmeztethet a miómára

A kampány együttműködő partnere volt a Bien, a Roche és a Sugarbirds.

Megnézeted magad?

Ha nőgyógyásznál jársz, mindenképp nézesd meg a petefészkeidet is! Erre hívjuk fel a figyelmet Kamarás Ivánnal a Petefészekrák világnapján, mert a korai diagnózis életet menthet. Köszönet az együttműködő partnereinknek: Roche, Sugarbirds, bien.hu #WOCD #ovariancancerday Sugarbird Kékesi-Argyelán Krisztina

Posted by Mályvavirág on Monday, May 8, 2017

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást