Szerelem / Párkapcsolat

Ettől indulnak be a nők egy kutatás szerint – Meg fog lepni az eredmény

Ettől indulnak be a nők egy kutatás szerint – Meg fog lepni az eredmény

Egy több mint 600, kapcsolatban élő nő megkérdezésével zajló kutatás érdekes eredményekre jutott a témában.

Intimitás

Ez alatt nem azt értjük, hogy összebújtok, hanem hogy megosztjátok egymással az aktuális problémáitokat vagy azokat a dolgokat, amik foglalkoztatnak titeket. Hogy odafigyeltek és meghallgatjátok egymást. De természetesen ez a nőknél és a férfiaknál teljesen máshogy működik.

Míg a nők valóban az intimitást az egymásra való ráhangolódásnak fogják fel, egyfajta útnak a szexhez, addig a férfiak magát a szexet használják arra, hogy közelebb érezzék magukhoz a másikat. Persze, nyilván ez a párkapcsolatokra értendő és nem az egyéjszakás kalandokra.

A másik elfogadása

A Bridget Jones naplójában Mark Darcy mondja Bridgetnek, hogy úgy szereti, ahogy van. Nos, a nőknél ez egy elég fontos szempont. Fontos, hogy egy kapcsolatban elfogadjuk a másikat, a hibáival együtt. De nem csak ez lényeges, hanem az is, hogy belássuk, a másik fél egy önálló lény a kapcsolaton belül, akinek saját élete is van.

Dr. Karen Sims és Dr. Marta Meana 2010-es kutatásából az derül ki, hogy a nők nagy százalékban indultak be attól, ha párjuk nem teljes egészében volt megfejthető a számukra, és még hosszú idő után is találtak benne felfedezésre váró tulajdonságokat.

Tehát maga az a tény, hogy a párom nem teljesen az enyém, beindítja a két fél között a szexuális vágyat, mivel az ember alapjáraton úgy van programozva, hogy arra vágyik, amit nem kaphat meg.

A kutatók fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy ez a fajta elkülönülés nem tévesztendő össze azzal, amikor a párok elhidegülnek egymástól vagy az egyik fél kiszolgáltatottá válik. A kapcsolaton belüli izgalom fenntartásán a két félnek együttesen kell dolgoznia, tehát egyfajta intimitáson, közös megértésen kell alapulnia.

Ha a másik dögösnek lát

És elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ami a leginkább beindít minket, nőket, és ez nem más, mint az, ha partnerünk ellenállhatatlannak és szexinek talál minket. Míg a férfiaknak a másik látványa a legfontosabb, addig a nőknél sokkal inkább önfókuszú, mondhatni kicsit nárcisztikus a hozzáállás a szexhez.

A nők hajlamosak túlagyalni a dolgokat, de ha párjuk elégedett velük, akkor ők sem kételkednek magukban, és ettől sokkal felszabadultabbnak érzik magukat a kapcsolatban.

Azok a nők, akik alkattól függetlenül elégedettek saját magukkal, szexuálisan is sokkal magabiztosabbak. És bár a legfontosabb az lenne, hogy saját magunkat elfogadjuk olyannak, amilyenek vagyunk, egy kapcsolaton belül mégis az dominál, hogy a párunk elégedett legyen velünk.

Az egyik bizonyíték arra, hogy mennyire fontos tényező a külső megítélés a női vágyak tekintetében, hogy a legtöbb női fantázia olyan helyzeteken alapszik, amelyekben a nő a másik fél vágyainak tárgyaként jelenik meg. 

Mind a három tényező együtt

A kutatásokból kiderült az is, hogy ez a három tényező bár külön-külön is megállja a helyét, egy kiegyensúlyozott párkapcsolatban egyik sem létezhet a másik nélkül, sőt egyik a másikból következik.

Az a kapcsolat, ahol az intimitás jelen van függetlenül attól, hogy tartós vagy nem tartós a viszony, ott nagy valószínűséggel jobban elfogadják a másikat a felek, akik így jobban kommunikálják vágyaikat egymás felé. Egy tartós kapcsolat hosszú távon azonban csak akkor képes életben maradni, ha a felek elfogadják és tisztelik egymást, és vágyaikat nyíltan kommunikálják a partnerük felé.

1 hozzászólás

 • Avatar
  Baranyai György
  2020.10.22., 15:07

  Először is, gratulálok, hogy egy oldalra sikerült kihozni ezt a cikket. Másodszor: az utolsó bekezdés, “Mind a három tényező együtt” a cikk lényege. (szerintem). Tapasztalataim szerint, nincs “rosszabb”, mint egy kívánós Hölgy. Egy kis alkohollal megspékelve, bármire képes. Férfi vagyok, tapasztaltam….
  A cikket köszönöm Serestyén Sárának, aki nagyon jó példákon mutatja be ezt a még mindig “tabu” témát.
  Tisztelettel: Baranyai György

  Válasz

Írj egy hozzászólást