Ettől halhatsz meg utazás közben! A titokzatos betegség tünetei

Ettől halhatsz meg utazás közben! A titokzatos betegség tünetei

Címlap / Életmód / Egészség / Ettől halhatsz meg utazás közben! A titokzatos betegség tünetei

A mélyvénás trombózis olyan vérrög kialakulását jelenti, mely egy nagyobb érben – jellemzően a combban vagy a lábszárban – alakul ki, és évente több százezer halálesetért felel világszerte. Ha ugyanis ez az apró „darabka” útnak indul, s a vérárammal együtt létfontosságú szervhez sodródik, annak azonnali beavatkozást igénylő életveszélyes állapot lehet a következménye.

A mélyvénás trombózis tünetei

A DVT néven (angolul Deep Vein Thrombosis) ismert probléma azért is különösen kockázatos, mert az esetek felében figyelmeztető jelek nélkül következik be. 

Akik panaszokat tapasztalnak, azoknál bőrpír, duzzanat és érzékenység vagy fájdalom jelentkezik az érintett területen, általában a vérrög helyének környékén. A láb esetén könnyebben észrevehető a baj, hiszen bármikor összehasonlítható a másikkal.

Tüdőembólia

A mélyvénás trombózis egyik legnagyobb kockázata a tüdőembólia kialakulása. Ez akkor következik be, ha a vérrög eléri a tüdő vérellátásáért felelős ereket

Ennek a tünetei közé tartozik a nehézlégzés, a fulladás, az alacsony vérnyomás, az ájulás, a magas pulzus, a mellkasi fájdalom valamint a vérköhögés. Az említett panaszok észlelésekor azonnal mentőt kell hívni, mert életmentő beavatkozásra van szükség!

Mi az oka?

Bármi, ami az erek belső falát károsítja, mélyvénás trombózist idézhet elő. A leggyakoribb okok közé tartozik a műtét, a sérülés vagy az ismert, esetleg ismeretlen eredetű immunválasz.

A sűrűbb, vagy lassabban folyó vér eleve hajlamosabb a rögképződésre, korábban sérült erek esetén pedig kiemelten magas a kockázat.

A genetikai rendellenességet, a hormonális változások, valamint a hosszú időn keresztül mozdulatlan testhelyzet ugyancsak nagy terhet róhat az erekre. A repülőút vagy az ülőmunka ilyen szempontból veszélyt jelent.

Kit fenyeget?

A műtéten átesettek, a rákbetegek, a fekvőbetegek, az idősek, a dohányosok, a rendszeresen nagyobb távra utazók, a túlsúlyosak és az elhízottak nagyobb veszélyben vannak a mélyvénás trombózis kialakulását illetően, de szélsőséges körülmények esetén – például, ha nagyon sok órán keresztül nem mozdul meg az ember – gyakorlatilag sajnos bárkinél jelentkezhet.

DVT és terhesség

A várandósság ideje alatt, valamint a szülést követő 4-6 hétben a kismamák fokozott veszélyben vannak, ami a magasabb ösztrogénszintnek tudható be – ez bizonyos esetekben vérrögképződéshez vezethet.

A növekvő méh jelentette hasi nyomás pedig lassíthatja a véráramlást. Bizonyos vérképzési zavarok még tovább tetézhetik ezt a kockázatot, így előfordulhat, hogy az orvos vérhígító szedését javasolja.

A fogamzásgátló veszélye

Ugyanúgy, mint a várandósság, a hormonális fogamzásgátlás, illetve a menopauza alatti hormonterápia is növelheti a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát. Még azoknál is, akik semmilyen vérkép-rendellenességben nem szenvednek. 

Éppen ezért az említett gyógyszerek alkalmazása különös körültekintést igényel. Vérvétel nélkül egyenesen tilos bármilyen hormontartalmú készítmény használatának megkezdése.

Védelem utazás közben

Többször is említettük, hogy az utazás fokozott veszélyt jelent a DVT kialakulásának szemszögéből.
Ez egyfelől azért van, mert a huzamosabb ideig tartó mozdulatlanság vérrögképződési folyamatokat indíthat el a testben, másfelől pedig a repülőúttal járó nyomásingadozás megterheli a szervezetet. 
Fontos, hogy legalább óránként mozgasd át a végtagjaidat, kényelmes ruházat legyen rajtad, és szükség esetén bátran viselj kompressziós harisnyát, mert megelőzheted vele a bajt!
Ha a családodban volt példa trombózisra, nem árt fokozottan figyelned magadra. Évi egy általános vérvétel pedig segíthet időben rájönni, hogy hajlamos vagy-e a problémára.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!