Család / Életmód

Ételallergiás gyerekek étkezése

Ételallergiás gyerekek étkezése

Az ételallergiára való odafigyelés egyre elterjedtebb az óvodákban és iskolákban egyaránt. A gyermekek körében diagnosztizált ételallergiák száma ráadásul magasabb, mint a felnőtteknél, ezért különösen fontos, hogy odafigyeljünk erre.

Mivel pedig az ételallergia jelenlegi kezelési módja az, hogy gyermekünk hagyja ki étrendjéből ezeket az ételeket, ezért nem árt, ha előre felkészülünk minden eshetőségre, ami megvédi gyermekünket, de egyben biztosítja számára azt is, hogy a többiekhez hasonlóan élvezhesse az óvodás vagy iskolás időszakot.

Tájékozódás a heti menüről

Az ételallergiában érintett szülők jól teszik, ha mindig beszerzik a következő heti étlapot és alaposan áttanulmányozzák azt, hogy melyik étel lesz megfelelő gyermeküknek és melyik nem. Mivel a legtipikusabb allergizáló élelmiszerek a tej, a tojás, a szója, a hal, a mogyoró és eper, ezért sajnos elég sok ételt ki kell zárni a gyerekek heti menüjéből. Ha ezek szerepelnek, akkor a szülőnek kell gondoskodnia arról, hogy a gyerek ezeken a napokon megkapja a saját étel adagját.

Összefogás a pedagógusokkal

Elengedhetetlen, hogy az ételallergiáról tájékoztassuk a gyerekkel foglalkozó pedagógust is. Ez nem csak azért hasznos, hogy segíthessen a mindennapi megfelelő ételek megoldásában, de azért is, hogy ha véletlenül a gyerek rosszul lesz egy nem ellenőrzött ételtől, úgy a pedagógus meg tudja osztani az allergia tényét az orvossal, ezzel könnyítve a kezelést.

Sorstársak

Az ételallergia nem ritka jelenség gyermekkorban, ezért joggal feltételezhetjük, hogy esetleg rajtunk kívül más érintettek is vannak az iskolában / óvodában. Kérdezzünk után a szülői értekezleten, vagy egyből a pedagógusnál. Ha sorstársakra akadunk, akkor a szervezés is eleve könnyebb lesz, és nem utolsó sorban gyermekünk sem érzi magát kívülállónak, a többiektől eltérőnek, hiszen más gyerek is együtt él ugyanilyen problémával.

Megbeszélni a gyerekkel

Az egyik legfontosabb dolog, hogy gyermekünk korának megfelelően vele is megértessük, hogy mi is történik. Tanítsuk meg neki, hogy miket nem szabad ennie, és játszunk el vele olyan szituációkat, ahol szólnia kell valakinek, hogy az elé tett ételt ő nem eheti meg. Tanítsuk meg, hogyan és mit mondjon, hogy egyértelmű szituációt teremtsen majd, ha éles helyzetben találja magát.

Jelzések

Biztonságos és nagyon hatékony segítség lehet, ha egy figyelmeztető címkét teszünk az uzsonnás dobozára, vagy esetleg olyan karszalagot teszünk a gyerekre, ami figyelmeztet az érzékenységre. Ha véletlenül rosszul lesz, ez az információ nagyon sokat segíthet az őt vizsgáló orvosnak.

Új szokások

Ha gyermekünknél ételallergiát diagnosztizálnak, biztosan megváltozik néhány dolog az életünkben. Egyrészt nem árt, ha átrendezzük egy kicsit a konyhát, hogy semmiképpen se érjen el számára veszélyes élelmiszereket. Másrészt célszerű ilyenkor felkutatni olyan szállodákat, éttermeket, ahol hasonló problémákra fel vannak készülve.

Egészen más érzés lesz, ha olyan helyre megyünk nyaralni, vagy csak vacsorázni, ahol nem kell aggódva ellenőrizni minden egyes adalékanyagot, hiszen eleve feltüntették az étlapon, hogy az ételallergiások melyik ételt fogyaszthatják biztonságosan. Ha így választunk, akkor a program nekünk is kikapcsolódást jelenthet, és gyermekünk is könnyebben engedi el magát.

Legyünk tisztában a tünetekkel

Alaposan olvassunk utána a lehetséges tüneteknek, hogy ezek jelentkezésekor minél korábban és minél hatékonyabban felléphessünk. Osszuk meg az információt a gyerek körül lévő felnőttekkel, a probléma ismerete ugyanis segíthet abban, hogy higgadtan és azonnal tudjanak intézkedni, ha egyszer szükség lesz rá.

Színesítsünk! 

Ne csak korlátozzuk az ételeket, hanem nyissunk új alapanyagok, új ízek felé. Kísérletezzünk ki új ételeket, ízeket, fűszereket, alapanyagokat, hogy ne azt érezze a gyerek, hogy neki szinte semmit nem szabad, hanem azt, hogy helyette viszont megismer olyan ízeket, amikről a többiek talán nem is hallottak.

Betegségtudat nélkül

Az ételallergia a korunkkal együtt járó jelenség. Igaz, hogy inkább gyermekek érintettek benne, viszont az is igaz, hogy az érintett gyerekek 95%-a kinövi az ételallergiát. Fontos ezért, hogy jól kezeljük a jelenséget, és gyermekünk biztonságosan, de ne gúzsba kötve élhesse gyermekkorát.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást