Észak gyöngyszeme: fedezd fel Észtország kincseit!

Észak gyöngyszeme: fedezd fel Észtország kincseit!

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Észak gyöngyszeme: fedezd fel Észtország kincseit!

A Balti-tenger keleti partján fekvő aprócska Észtországra még mindig sokan csak volt szovjet tagállamként gondolnak, pedig az észtek rég lerázták magukról az elnyomó hatalom után maradt port, és talán nem túlzás azt állítani, kisebb csodát vittek végbe. Többek között fejlett informatikai rendszerének köszönhetően Észtországból az elmúlt két évtizedben az egyik leggyorsabban fejlődő állam lett. De egy látogatást akkor is megér, ha a gazdasági mutatók nem különösebben érdekelnek, hiszen igazi gyöngyszemeket találhatsz az aprócska országban.

A történelem élő leletei

Észtország területe már nagyjából 13 ezer éve lakott, nyelvrokonaink az Urálból vándorolva telepedtek meg, és élnek azóta is itt. A történelem viharai persze Észtországra is hatottak, a terület hol svéd, hol német, hol orosz megszállás alatt állt. 

Mára mindebből jobbára csak néprajzi emlékek maradtak: Tallinn óvárosában különféle építészeti stílusok békésen férnek meg egymás mellett, a Hanza korszakot idézve. 

Az óvárosra Tallinn jelképe és védelmezője, Vana Toomas, azaz Öreg Tamás, egy széljelző figurája tekint le a tér közepén álló toronyról.

Orosz hatás

Az orosz hatás a Szovjetuniónál régebbi időkre nyúlik vissza, az 1,3 milliós lakosságú Észtországnak egyharmada orosz anyanyelvű

Bár az aprócska állam a jelenlegi orosz politika egyik legélesebb és legbátrabb bírálója, azért szerencsére az orosz építészettel nincs gondjuk: Tallinn közepén állva az Alexander Nyevszkij Székesegyház még felújítása idején is méltóságteljes és lélegzetelállító.

Erdő, erdő, sűrű erdő

Észtország alig több mint 45 ezer négyzetkilométeres területének a fele erdő, de számos lápos, mocsaras terület is található itt. 

Ennek is köszönhető a gazdag növény- és állatvilág, a barna medvék mellett európai repülő mókusok is felbukkannak itt. Nem meglepő, hogy az észtek szoros kapcsolatot ápolnak a természettel. 

Ugyan az ország a világ legkevésbé vallásos államai közé tartozik, az észtek gyakran hangoztatják, hogy ők az anyatermészet erejében hisznek, a természet az ő vallásuk.

Mesebeli napfelkelték

A Lahemaa Nemzeti Park az egykori Szovjetunió első nemzeti parkja volt, és ma is figyelemre méltó. A lápos területen fából ácsolt járda vezet keresztül, középen pedig egy kilátó is található.

Érdemes korán kelni, mert a kora reggeli órákban egészen elképesztő, szinte nem is evilági napfelkeltékben lehet itt részünk: a fénysugarak sejtelmesen szűrődnek át a meleg vizű kis patakok fölötti gőzben. 

Fürdőruhát mindenképpen vigyél magaddal, hogy csobbanhass egyet valamelyik természetes medencében!

Tartu magával ragad

Ha jut rá időd, és már bejártad Tallinnt, keresd fel Tartut is: Észtország második legnépesebb városa igazi egyetemi város, ahol tanév közben pezseg igazán az élet, de a különös terek, a történelmi épületek, a játékmúzeum, a helyi képzőművészeknek fenntartott központ, vagy éppen a város főterén álló romantikus szökőkút az év minden szakában magával ragad.

Észt történelem, egy helyen

Az Észt Szabadtéri Néprajzi Múzeum Tallinntól autóval alig 15 percre terül el, és valóban életre kelti az észt történelmet. 

A gyakran több száz éves, eredeti házakat Észtország különböző területeiről hozták ide, a helyiek pedig mindent megtesznek, hogy megidézzék a letűnt korokat: profi táncosok járnak észt néptáncot, amibe a látogatók is bekapcsolódhatnak, és időnként még a szaunát is befűtik. 

Mindenképpen maradandó élmény, akár társasággal érkezel, és meg is vacsorázol a helyi fogadóban, akár csak egy csendes sétát teszel az erdő borította parkban.

Éneklő forradalom

Ha szerencséd van, és éppen olyankor vagy Észtországban, amikor Dalosünnepet rendeznek – erre a modern időkben ötévente kerül sor – akkor semmiképpen se hagyd ki az eseményt, amely már több mint 140 éve az észtek összetartozását jelképezi, illetve erősíti meg. 

A több ezer, együtt éneklő ember az erre a célra fenntartott mezőn felemelő hangulatot teremt, főleg, ha tudod, a Dalosünnepnek komoly szerep jutott az észtek identitásának megőrzésében a Szovjetunió ideje alatt is.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást