Ha valaki ezt a 6 dolgot csinálja veled, titokban manipulálni próbál

Ha valaki ezt a 6 dolgot csinálja veled, titokban manipulálni próbál

Címlap / Életmód / Lélek / Ha valaki ezt a 6 dolgot csinálja veled, titokban manipulálni próbál

Folyton bűntudatot ébreszt benned

Legyen az egy barát, kolléga vagy akár a párod, ha állandóan bűntudatot ébreszt benned, érdemes nyitott szemmel járnod. Ez ugyanis a manipuláció egyik leggyakoribb, de közben mégis a legnehezebben észrevehető eszköze: eléri, hogy folyton lelkiismeretfurdalásod legyen, és végül azt csináld, amit ő szeretne.

Tesz róla, hogy bűntudatod legyen az ártalmatlan tetteid miatt is, és igyekszik megmagyarázni, hogy miért. Például ha a legjobb barátnőddel elmentek vacsorázni, majd késő este érsz haza, ő tönkreteszi neked az estét azzal, hogy lelkifurdalást okoz.

Elmondja, hogy mennyire aggódott érted, míg neked eszedbe sem jutott, hogy legalább egy üzenetet küldj, annak ellenére, hogy korábban mondtad, hogy talán későn érsz haza. Ha mindenért bűntudatot akar ébreszteni benned, igazából csak az irányítást próbálja átvenni feletted!

Rád kényszeríti a saját félelmeit

A manipulátorok sokszor megpróbálják a másikra erőltetni saját félelmeiket és bizonytalanságaikat. Mindezt azért, hogy együttérzést csikarjanak ki a másikból, és irányítást szerezzenek felette.

Az egyik leggyakoribb felállás az, amikor egy párkapcsolatban kiderül az egyik félről, hogy korábbi partnere megcsalta. Ő ezt a negatív tapasztalatot ütőkártyaként használja, függetlenül attól, hogy az aktuális párja mindig hűséges volt hozzá.

Például: „Az előző pasim félrelépett, és azóta is rettegek ettől. Benned megbízom, de a lánybarátaidban nem, ezért nem szeretném, ha találkoznál velük.” Sajnos ez elég gyakran felmerül egy kapcsolatban, ahol az egyik fél végül a baráti körének jelentős részét beáldozza a rózsaszín köd hatására.

Az érzelmi manipuláció leggyakoribb jelei
Tamara Dragovic/istockphoto.com

Eléri, hogy kételkedj magadban

Ha a munkahelyeden van manipulátor kollégád, az alábbi helyzet biztosan ismerős lesz számodra! Ezek az emberek szeretik úgy átvenni a láthatatlan irányítást mások felett, hogy közben lerombolják az önbizalmukat. Ők előszeretettel mutatnak rá állandóan a hibáidra, míg az erősségeiddel egyáltalán nem foglalkoznak, és folyton azt éreztetik veled, hogy már megint nem jól csinálod a feladataidat.

Beférkőznek a fejedbe, és szép lassan elérik, hogy te magad is elhidd: nem vagy elég tehetséges. Mindezt általában azért, hogy könnyebb legyen manipulálni téged, és közben saját magukat jobb színben tüntessék fel.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást