3 biztos jel, hogy igazán magas EQ-d van

3 biztos jel, hogy igazán magas EQ-d van

Címlap / Életmód / Lélek / 3 biztos jel, hogy igazán magas EQ-d van

Képes vagy ráhangolódni másokra

Az érzelmileg másokra hangolódni képes személy általában érzelmileg intelligens is. Mások érzelmi állapotainak érzékelése lehetővé teszi egy személy számára, hogy lelkiismeretesen cselekedjen, és reagáljon barátai, kollégái és szerettei érzelmi szükségleteire.

Tegyük fel, hogy Éva egy munkahelyi értekezleten észreveszi, hogy Tamás szokatlanul hallgatag, nem dob be annyi ötletet, nem vesz részt igazán aktívan a megbeszélésben. Az értekezlet után Éva benéz Tamás irodájába, és megkérdezi, minden rendben van-e. Tamás becsukja az ajtót, majd könnyek között bevallja, hogy éppen válik a feleségétől. Éva megértő, és arra bátorítja Tamást, hogy ha szüksége van rá, vegyen ki néhány napot.

Ha Éva nem lett volna képes ráhangolódni Tamásra, előfordulhatott volna, hogy az értekezleten, mások előtt vonja kérdőre. Tamás sarokba szorítva érzi magát, a stress-szintje az egekbe szökik, ugyanakkor nem érzi úgy, hogy beszélni tudna a problémáiról, a mentális egészségének leromlása miatt a teljesítménye is zuhan, vagy egyenesen betegszabadságra kell mennie, amivel mindenki csak veszítene.

Az érzelmi intelligencia jelei
fotostorm/istockphoto.com

Reálisan szemléled önmagad

Az öntudatos egyén gyakran érzelmileg intelligens. Ha rendszeresen és tudatosan felülvizsgáljuk magunkat és a tetteinket, az segít felismerni a kapcsolataink működését és esetleges hibáit is. Az a tudat, hogy szavaid vagy tetteid negatívan hatottak egy barátra vagy szeretett személyre, lehetővé teszi számodra, hogy kijavíts egy tévedést.

Péter ebédelni megy a kollégáival, ahol bejelenti, hogy a partnerével babát várnak. Mindenki koccint az egészségére és sok szerencsét kíván. Hazafelé Péternek eszébe jut, egy, szintén az asztalnál ülő kollégája nemrég szenvedett el egy vetélést, és úgy érzi, a bejelentése talán tapintatlan volt.

Felhívja a munkatársát, és elmondja, hogy bántja a dolog, és nem akarta feltépni a sebeit. Kollégája megnyugtatja, hogy minden oka megvolt az ünneplésre, és hogy vele együtt örül. Ugyanakkor a hívás jó alkalmat teremt, hogy megnyíljon a veszteségével kapcsolatban, és nem sokkal később Péter lesz az első, aki a munkahelyi társaságból megtudja, hogy kollégája ismét babát vár.

Ha Péter nem reflektált volna a saját szavai súlyára, a kollégája kirekesztve érezhette volna magát. Ugyan ekkor is örült volna Péter boldogságának, mégis magányosan, a veszteségével egyedül hagyva érezhette volna magát.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást