Az érzelmi hűtlenség

Az érzelmi hűtlenség

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Az érzelmi hűtlenség

Mit is jelent az érzelmi megcsalás? Bár ez nem egyenlő a fizikai hűtlenéggel, mégis a partner megcsalásával jár.

Nem egy igazi testi megcsalásról van szó, mégis komoly következményei lehetnek egy kapcsolatra nézve.
Az érzelmi hűtlenség nem feltétlenül töri meg a fogadalmat, nem okoz nem kívánt terhességet, esetleg nemi betegségeket. Mégis lehet végzetes a házastársak intimitására, sokkal inkább mint egy fizikai hűtlenség.

Hogyan kezdődik

A legtöbb ember nem tervezi, hogy érzelmileg hűtlen lesz. Elezdesz egyszerűen csevegni a kollégáddal vagy olyan személlyel, akit gyakran látsz, és a barátság kicsit többé növi ki magát. Aztán következnek az ebédek, üzleti utak, közös programok, amelyeken szeretnéd minél közelebb tudni magadhoz az illetőt.
Barátságnak indul, ami egyre nagyobb érzelmi kötődéssé válik. Ettől a pillanattól kezdve pedig érzelmi megcsalásról beszélünk.

Az érzelmi hűtlenség és az internetes kapcsolatok

Egyre gyakoribbak és népszerűbbek az internetes kapcsolatok, amelyek lehetséges veszélyforrásai a kapcsolatoknak. Hűtlenség kezdődhet chat-szobákban, fórumokon. A kizárólag „baráti” beszélgetések könnyen kinövik magukat és hűtlenségbe csapnak át.
Az ilyen barátok lehet, hogy soha nem találkoznak. Ez azt jelenti, hogy akkor is hűtlenkedhet valaki, ha párja épp mellette, vagy a szomszéd szobában van.

A névtelenség az internetes kapcsolatok fő okozója. Az intimitás sokkal nagyobb, mert az emberek név nélkül, szabadon megoszthatják gondolataikat, legmélyebb érzéseiket másokkal (amelyeket személyesen nem tudnak elmondani). Ugyanakkor az internet felbátoríthat arra is, hogy másnak add ki magad, hogy sokkal szellemesebb, kedvesebb, okosabb személynek gondoljanak mások.
Az ilyen „barátságokban” nincsenek piszkos zoknik, fegyelmezetlen gyerekek vagy városi ügyintézések. Az érzelmi megcsalásnak nem következménye a válás, nincsnek drága ügyvédek, vizsgálatok. Az emberek örök idők óta vonzódnak a titokzatoshoz, az idegenhez.

Vajon a nők hajlamosabbak az érzelmi megcsalásra?

Általában a nők azok, akik működtetnek egy kapcsolatot. Ők azok, akik tovább viszik a barátságot szerelemmé, a számítógépet valósággá. Sokkal inkább implikálódnak érzelmileg, mint a férfiak.
Más részről a férfiak az internetes hűtlenséget életük részének tekintik – egy kedves egyedi epizódnak.
A nők a lelki társat keresik egy kapcsolatban, a férfiak inkább szórakozásként fogják fel.

Az érzelmi megcsalás jelei

Akkor jelenik meg amikor te:

– A személyes problémáidat a „barátoddal” beszéled meg, nem az élettársaddal. Vele osztod meg félelmeidet, reményeidet és álmaidat (ez az érzelmi intimitás)
– Találkozol vele, a nélkül, hogy a párodnak beszámolnál róla
– A számítógépedet jelszóval véded le
– Elzárkózol a saját életedtől, kapcsolatodtól, tevékenységektől
– Megvárakoztatod partneredet mi közben „vele” töltöd az időt
– Rendszeresen tartod a kapcsolatod a régi szerelmeiddel. Érzelmi hűtlenség gyakran alakulhat régi lezárt kapcsolatokból.

Hogyan állítsd meg az érzelmi hűtlenséget

– A helyett, hogy azzal biztatnád magad, hogy soha nem történt semmilyen érzelmi hűtlenség, inkább fordíts több időt partneredre. Beszélgessetek el őszintén a kapcsolatotokról.
– Szórakozzatok, minél boldogabbá teszed a társadat, annál boldogabb leszel te is!
– Ne feledd mi hozott össze benneteket, miért is szerettetek egymásba. Az érzelmi hűtlenség elfeledtetheti, mennyire is szeretted a párodat! Szeressétek egymást újra, az igaz szerelem nem múlik el.
 

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!