Úgy érzed, nem vagy fotogén? Trükkök, amikkel sokkal vonzóbb lehetsz a képeken

Úgy érzed, nem vagy fotogén? Trükkök, amikkel sokkal vonzóbb lehetsz a képeken

Címlap / Életmód / Egészség / Úgy érzed, nem vagy fotogén? Trükkök, amikkel sokkal vonzóbb lehetsz a képeken

Sokunk félelme, hogy a rólunk megörökített képről valaki más köszön vissza, nem az az arc, amilyennek látszani szeretnénk. Gyors diagnózissal meg is magyarázzuk: nem vagyok fotogén. A szorongás nem múlik el tőle, ráadásul tévedés áldozatai leszünk, hiszen a fotogén kifejezés valódi jelentése pontosan a megoldást kínálja a problémára.

Profi fotósok számára közismert, hogy a fotogén annyit tesz, mint jól fényképezhető. Vagyis, technikailag jó kép készíthető róla. Ilyen értelemben a fotó tárgya – esetünkben az emberi arc – mindenképpen fotogén, tehát jól fényképezhető megfelelő körülmények között. Szerencsére, ezek a körülmények nagyobbrészt rajtunk múlnak és a fotós technikai lehetőségein. Ezzel a magunk kezébe vehetjük a gyeplőt, hogy minél előnyösebben mutassunk a fotókon.

Hogyan könnyíthetjük meg a fotós dolgát és lehetünk vonzóbbak a képeken?

A kamera mindent megmutat – kulcsmondat, és valóban. Szakemberek szerint a beállított fotók kudarcáért főként a mesterkélt arckifejezés felelős, mely önmagában is tükrözi a fotózás sikerével kapcsolatban érzett feszültséget, idegességet. Tehát, a kamera pontosan ezt a nyugtalanságot adja vissza, miközben harmonikus összhangra törekszünk. A mosoly a siker egyik titka, de csak akkor lesz hihető a derű, ha belülről fakad. Egy jó fotós biztosan javasolni fogja, hogy vizualizáljunk magunk számára valami pozitív dolgot, ne a helyzetre koncentrálva, „megrendelésre” görbüljenek ajkaink.

Kétségtelen, hogy bizonyos – különösen az introvertáltabb – típusú személyiségeknek szokniuk kell a kamerát. A lazaság, oldottság nem megy vezényszóra, ezért érdemes minél gyakrabban fényképezkedni, minél változatosabb környezetben és helyzetekben.

Ilyenformán némi önismeretre is szert tehetünk: ha sokféle fotón látjuk viszont magunkat, megismerjük előnyös és kevésbé dekoratív tulajdonságainkat, ami nagy segítségünkre lesz például egy portré megkomponálásánál.

Alapvető, de ide kívánkozik és kulcsmondatunkra rezonál, hogy a kamera számára a bőr az elsődleges felület. Akár a sminknél, a fotózásnál is bőrünk ápoltsága lesz a vonzó végeredmény alapja. Arcunknak elsősorban tisztának és fénytelennek kell lennie, másodsorban viszont érdemes az arctípusunkhoz és az alkalomhoz (tehát a ruhához is) illő sminket használni. A stúdiókörülmények között készülő portrék esetében a speciális megvilágítás miatt javasolt a profi smink, tehát ne sajnáljuk rá az időt és a pénzt, mert az elkészült fotók sokáig kárpótolnak érte.

Nem a ruha teszi az embert. Kivéve a fotókon, ott viszont nagyon is. Az is látszik, ha nem az enyém, csak a fotózás idejére adták rám, az is, ha az enyém, de nem érzem jól magam benne. Kíméletlen a kamera, de itt is előnyünkre válik, hogy őszinteségre int: olyan viseletben fotózkodjunk, amiben jól érezzük magunkat, és amiben természetesen mozgunk. Lehetőleg kerüljük az interferáló mintákat (keskeny csíkos, apró kockás) és színeket (színjátszó anyagok), illetve a túlságosan nagy mintájú darabokat, amelyek saját alakunkat torzíthatják.

Manapság a világon másodpercenként átlagosan 23 millió fotó készül, a facebookra minden második másodpercben 600 ezer fényképet posztolnak.

Valóságos vizuális dömpingben veszünk részt, amikor magunkról képet készítünk és nyilvánossá tesszük. Saját nyugalmunk érdekében nem árt tudni például, hogyan működik az arcészlelés: mi alapján látnak bennünket szépnek a rólunk készült fényképeken.

Pszichológiai kutatások kimutatták, hogy a férfiak többsége az átlagos arcberendezkedést ítélte esztétikusnak, alapvetően a homlok, az áll és az orr arányai alapján. A magas homlok, kis orr és áll a legvonzóbb a fényképeken. Valljuk be, ritka az a nő, aki teljesen elégedett a kinézetével és az arányaival, de a legtöbbünk esetében a számok az átlaghoz közelítenek. A fotózás korai korszakától felismerték azonban, hogy szükség van némi trükközésre a legelőnyösebb portrék elkészítéséhez.

Ilyen például a klasszikus póz, amelyben félig féloldalas testtartással, egyik vállunkkal közelebb kerülünk a kamerához és fejünket félprofilban tartjuk. A tekintet, ami a fotó kulcsa, lelke akkor lesz igazán lenyűgöző, ha nem egyenesen a kamerába nézünk, hanem mellé vagy közvetlenül fölé.

Bátrabbak számára ajánlott különleges pozíciók és környezet, sajátos helyzetek kipróbálása. Ezeken a fotókon a hangulatot maga a szituáció biztosítja, nincs szükség hosszú előkészületekre. Nem véletlen, hogy a spontán helyzetekben készült fényképek gyakran jobbak, mint a beállított fotók.

Kevesen tudják, de a pszichológiai vizsgálatok fényt derítettek arra is, hogy a nők arca a peteérés időszakában vonzóbbnak mutat a fotókon.

A legfontosabb azonban mindezek mellett a tudat, hogy a rólunk alkotott képek egyszeri villanások bár, mégis és pontosan ezáltal egyediségünk emlékei, amelyekre nagy szükségünk van saját történetünk megalkotásához. Élvezzünk ki minden ilyen pillanatot!

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!