Erőteljesen izzadsz? Egészségügyi probléma is állhat a háttérben

Erőteljesen izzadsz? Egészségügyi probléma is állhat a háttérben

Címlap / Életmód / Egészség / Erőteljesen izzadsz? Egészségügyi probléma is állhat a háttérben

Imádom a szeles időt, az évszakok közül pedig a tél a kedvencem, olyankor soha nem izzadok. Nem tartozom az extrémen izzadók kategóriájába, de egyszerűen a legkisebb izzadságfolt is zavar. A nyarakat legszívesebben egy lesötétített, légkondícionált szobában vészelném át, vagy egy kellemes hőmérsékletű, vízzel teli medencében.

Gyakran az erőteljes izzadás betegségre utal, de egyáltalán nem könnyű felismerni azt – állítja Benjamin Barankin bőrgyógyász, az Amerikai Bőrgógyászati Akadémia tagja. A fokozott izzadás utalhat pajzsmirigy problémára, diabéteszre vagy fertőzésre, és gyakorinak számít a túlsúllyal küzdők körében. Legtöbbször nem vesszük kellően komolyan az izzadást, pedig a megfelelő diagnózis és az adekvát kezelés nemcsak az esetleges betegség leküzdésében segíthet, de az életminőségünkben is jelentős változást eredményezhet.

Ha attól tartasz, hogy a normálisnál jobban izzadsz, íme néhány tudnivaló ahhoz, hogy eldönthesd, érdemes-e orvoshoz fordulnod vagy sem.

Mit jelent a fokozott izzadás?

Ha jobban izzadsz másoknál a kánikulában vagy edzés közben, az még önmagában nem jelent problémát. Az izzadás a test fokozott igénybevételének normál reakciója, amivel képes lehűteni magát. Dee Anna Glaser, a St. Louis Egyetem bőrgyógyászati részlegének elnökhelyettese szerint természetes eltérés van az egyes emberek izzadásfoka között, így néhányan könnyebben, hamarabb és erőteljesebben verejtékeznek, mint mások.

A valóban túlzottnak számító izzadás azt jelenti, hogy akkor is verejtékezni kezdünk, amikor az nem indokolt, tehát nem a test lehűtése érdekében történik.

Ha például kellemes a hőmérséklet, nem vagy ideges, nincs lázad, tévéztek a családdal, és ilyenkor tör rád az izzadás, az már nem számít normálisnak.

Primer hiperhidrózis

A gyermekkorban megjelenő primer hiperhidrózis nem utal semmilyen betegségre, csupán erőteljes izzadást jelent a test meghatározott részein: hónaljban, fejbőrön, arcon, tenyéren vagy a lábfejen. Általában szimmetrikusan fordul elő a testünkön, és a tudomány mai állása szerint örökletesnek tűnik.

Orvosilag nem számít kockázatosnak, mégis jelentősen ronthatja az életminőséget – magyarázza Dee Anna Glaser.

Némelyek annyira szenvednek ettől, hogy a saját társasági életüket és munkahelyi jelenlétüket korlátozzák emiatt.

Másodlagos hiperhidrózis

A fokozott verejtékezés kevésbé gyakori formája a teljes testen előforduló izzadás, a másodlagos hiperhidrózis, amikor nemcsak a tenyerünkön, a talpunkon, vagy hónaljban izzadunk, és nemcsak melegben vagy edzés közben, hanem a teljes testünkön, és éjszakai alvás közben is.

A másodlagos hiperhidrózis hátterében valamilyen betegség vagy különleges állapot áll, például menopauza, terhesség, pajzsmirigy problémák, diabétesz, alkoholizmus, fertőzéses megbetegedések, Parkinson-kór, sztrók, leukémia, limfóma stb. Szintén okozhatnak másodlagos hiperhidrózist a pszichiátriai gyógyszerek, a vérnyomáscsökkentők, az antibiotikumok.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Éjszakai izzadás esetén: ha éjszaka vagy hajnalban úgy ébredsz fel, hogy hideg verejték borít, illetve vizesnek érzed a párnát és a lepedőt reggel.
  • Általános izzadás esetén: ha nemcsak hónaljban, talpon, tenyéren, fejbőrön izzadsz, hanem az egész testeden.
  • Aszimmetrikus izzadás esetén: ha azt veszed észre, hogy csak a jobb- vagy csak a baloldalon izzadsz.
  • Hirtelen változás esetén: ha eddig is izzadtál, de hirtelen a szokásosnál is erőteljesebbnek érzed a verejtékezést.
  • Új gyógyszerek szedése után: ha az eddigiek mellett más gyógyszereket is elkezdesz szedni.
  • Más tünetek megjelenése esetén: ha az izzadást más tünetek is kísérik, például fáradtság, alvásgondok, fokozott szomjúságérzés, köhögés stb.

A fenti tünetek esetén mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, de akkor is felkeresheted a háziorvost, ha az izzadás már olyan méreteket ölt, hogy a mindennapi életedet befolyásolja.

Az elsődleges betegség kezelése, és a helyileg alkalmazott izzadásgátlók, a toxin injekciók, az iontoforézis, a mikrohullámú termolízis javíthat a problémán. Glaser szerint a mai modern technológia vívmányait nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha az önértékelésünk, a társasági életünk és az életminőségünk a tét.

Kép forrása: [email protected]/depositphotos.com

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!