Párkapcsolat / Szerelem / Szex

Erősen befolyásolja a tél a nemi életedet, és talán észre sem vetted eddig

Erősen befolyásolja a tél a nemi életedet, és talán észre sem vetted eddig

Talán eddig fel sem tűnt, de az, hogy milyen évszakot írunk, kihatással van a szexuális életedre. Befolyásolja, hogy mennyire kívánod az együttléteket, a nemedtől függetlenül; de ugyanakkor nőknél és férfiaknál eltérő lehet ennek mértéke. Ezért nem árt tisztában lenned azzal, a kapcsolatotokban beállt változásnak mi lehet az okozója!

Alacsony D-vitamin

Télen sokkal kevesebb napfény ér minket, mint az év többi részében, emiatt a testünk D-vitamin szintje is fokozatosan csökkenni kezd.

Ez pedig nem csak álmosabbá és rosszkedvűvé tehet, de egyúttal a szexet is befolyásolhatja.

Egy 2018-as amerikai kutatóintézet felmérése is rávilágította arra, hogy a férfiak erekciójára negatív hatással lehet a D-vitamin hiánya, és erektilis diszfunkció alakulhat ki.

Ez azt jelenti, hogy nem jön létre az erekció, rövidebb ideig tart, vagy esetleg nem kellő minőségű a merevedés.

Az a bizonyos SAD

A SAD, azaz a szezonális depresszió elég gyakori probléma férfiak és nők körében egyaránt.

Ez azt jelenti, hogy a téli, hűvös időben kedvetlenné, depresszióssá válnak, és ez a megmagyarázhatatlan rosszkedv csak a jó idő beköszöntével kezd el javulni.

Emiatt a nők és a férfiak egyaránt érzékelhetik, hogy csökken a libidójuk, nem vágynak az együttlétekre, és nehezebben tudnak ráhangolódni, ha esetleg mégis szexre kerülne sor.

Ha szerinted ez lehet a problémád, akkor érdemes fényterápiával, több mozgással és aktív programokkal megpróbálkoznod.

Alacsony szerotonin

A szerotonin nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: ez egy neurotranszmitter, ami szabályozza a hangulatunkat, energia-szintünket, kellemesebbet alszunk tőle, és sokkal jobban kívánjuk a szexet is.

Azonban már számtalan kutatás bebizonyította, hogyha ebből kevesebb lesz a szervezetünkben, rosszabbá válik a kedvünk, és az együttléteket sem élvezzük annyira.

Télen a kevés napfény és a mozgás hiánya miatt kezdhet el ennek szintje lecsökkenni, ezért nem meglepő, hogy ebben a szezonban gyakoribb probléma, mint nyáron.

A szerotonint leginkább így pótolhatod: mozdulj ki otthonról, kezdj el meditálni, sportolj, és figyelj az egészségesebb étkezésre!

Az a sok ruha

Azonban egy 2008-as kutatás azért szerencsére pozitívumokra is rávilágított!

A férfiak ugyanis ebben a szezonban sokkal vonzóbbnak találják a női testet, mint például nyáron vagy tavasszal.

Erről valószínűleg az tehet, hogy míg a meleg időben a lenge ruhák többet is látni engednek a nőkből, addig télen a kabátok, nadrágok és egyéb ruhadarabok épp ettől fosztják meg a pasikat.

Így a férfiak úgymond “kevesebbet kapnak”, ami miatt sokkal jobban kívánják a párjukat, és persze az együttléteket is.

Ez is csak azt bizonyítja, hogy néha a kevesebb tényleg több!

A termékenység

Érdekes, de a legtöbb baba júliusban, októberben, augusztusban és decemberben születik, azaz még a téli hónapokban esnek teherbe az anyukák.

Erről akár az is tehet, hogy kutatások szerint ebben az időszakban a férfiak sperma koncentrációja magasabb, mint nyáron, hiszen ez a hűvösebb idő a legideálisabb környezet számukra.

Arról nem is beszélve, hogy bár a nők testében a hideg nem okoz ilyesfajta változást, mégis nagyobb eséllyel esnek teherbe ilyenkor: december 11-et már régóta az év legtermékenyebb napjaként tartják számon!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást