Erős női főszereplők a filmvásznon – 10 inspiráló film

Erős női főszereplők a filmvásznon – 10 inspiráló film

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Erős női főszereplők a filmvásznon – 10 inspiráló film

Napjainkban szerencsére elindult egy folyamat, aminek eredményeképpen egyre több erős női főszereplőt látunk a filmvásznon, de azért a közelmúltban is készültek olyan filmek amik inspirálták a nőket. Az alábbi tíz alkotás segít abban, hogy büszkék legyünk arra, hogy nők vagyunk.

Erin Brockovich (2000)

Kereken húsz éves az a felejthetetlen történet, ami megtörtént eseményt dolgoz fel és egy igazi, fantasztikus nőt mutat be.

Egy egyedülálló anya harca egy embereket mérgező nagyvállalat ellen és a szerep, amiben Julia Robert olyan maradandót alkotott, hogy elhozta vele az Oscart.

 

Elle (2016)

Az Elle pár éve készült, de már most egy igazi modern klasszikusnak számít.

A varázslatos francia színésznő, Isabelle Huppert játssza a főszereplőt, akit a film elején megerőszakol egy álarcos férfi, de ő ahelyett, hogy összetörne, kezébe veszi a sorsát és nyomozni kezd, hogy igazságot szolgáltasson.

 

Csavard be, mint Beckham (2002)

A női futballt 1921-ben betiltották és csak 1971-től focizhattak újra a hölgyek, akik a mai nincsenek közel sem annyira elismerve vagy megfizetve, mint férfi társaik.

A filmben két fiatal focista lány próbál érvényesülni a férfiak uralta játékban. Kiera Knightley egyik legkorábbi szerepe volt ez a komoly témájú vígjáték.

 

Kill Bill (2003)

A rendező, Quentin Tarantino mindig is híres volt arról, hogy filmjeiben előszeretettel jelenített meg jól megírt és erős női karaktereket, a Kill Bill pedig szintén viszi ebben a prímet.

A főszereplő Uma Thurman két részen keresztül áll bosszút ellenségein, hogy a végén végre magához ölelhesse kislányát.

Kung-fu, fegyverek és rengeteg vér, mindez humorral tálalva, ez a Kill Bill.

 

Tágra zárt szemek (1999)

Ez az alkotás megelőzte a korát, mert bemutatásakor nem aratott osztatlan sikert, de azóta méltán vált kultuszfilmmé.

A történet középpontjában egy látszólag boldog házaspár áll, akiket az akkor még valóban férj és feleség Tom Cruise és Nicole Kidman alakít.

A nemek közötti ellentétek és a rejtett vágyak megélése a film témája és soha nem fogjuk megtudni, mekkora szerepe volt abban, hogy Tom és Nicole útjai különváltak.

 

Mona Lisa mosolya (2003)

Julia Roberts mellett igazi női sztárparádé ez a film.

A történet 1953-ban játszódik egy egyetemen, ahol egy művészettörténet professzor a konzervatív környezet ellenére arra próbálja bátorítani a fiatal lányokat, hogy valósítsák meg az álmaikat.

 

Frida (2002)

Ki ne rajongana Frida Kahlóért, a szürrealista festészet mexikói bálványáért?

Frida egész életében fittyet hányt a konvenciókra, kora egyik legnagyobb feministája volt és mindig a saját feje után ment.

Egy fantasztikus nő életrajzi filmje és Salma Hayek felejthetetlen jutalomjátéka.

 

Mad Max – A harag útja (2015)

Hogy miért szerepel a listán egy poszt apokaliptikus akciófilm?

A nőkkel kapcsolatos mondanivalója és az egyik valaha volt legkeményebb női főszereplő miatt.

Ugyan a címszereplő férfi, a film legnagyobb hőse mégis kétségtelenül a Charlize Theron által alakított Furiosa, aki megállíthatatlanul küzd céljáért egy egész hadsereg ellen.

 

Bíborszín (1985)

Steven Spielberg rendezte ezt a felkavaró drámát, melyben Whoopi Goldberg és Oprah Winfrey (igen, a médiamogul) mutatják meg, hogyan lehet kitörni és leküzdeni démonjainkat akkor is, ha az embert lenézi a környezete mert szegény, mert fekete és mert nő.

 

Nimfomániás (2013)

A legendás rendező, Lars von Trier igazi sztárparádé segítségével meséli el a Joe nevű nő történetét babakorától felnőttkoráig.

Mivel Joe nimfomániás, sok pornográf jelenetet kapunk, de nem a polgárpukkasztás a film célja, hanem a lány történetének elmesélése és annak megmutatása, mennyire más nyelvet beszélnek a nők és a férfiak.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást