Család / Életmód

Érdemes már most lefoglalni a nyári tábort a gyermeknek

Érdemes már most lefoglalni a nyári tábort a gyermeknek

Az idei évben elsősorban a kaland- és sporttáborokat keresik a szülők és gyerekek, de egyre többen keresik a katonai táborokat is. A legdrágább táborok több mint kétszázezer forintba, a legolcsóbbak alig több mint tízezer forintba kerülnek, derült ki a Táborfigyelő felméréséből.

Az országos átlagár egy ott alvós tábor esetében az idei esztendőben 40 000 – 45 000 forint közé esik, míg a napközis táborok esetében 25 000 – 30 000 forint díjat kérnek el a táborszervezők. Az árak szórása óriási: a jelenleg elérhető legdrágább tábor egy szuperintenzív anyanyelvi angol tábor, melynek díja 219 000 forint egy turnusra. A legkedvezőbb árfekvésű tábor egy művészeti tábor Bács-Kiskun megyében, ahol öt művészeti ág közül választhatnak egyet a gyermekek: zene (gitár), kézművesség, néptánc, színház, média – itt egy turnus ára 12 000 forint, míg az egyik legnépszerűbb kalandtábor is 22 000 forintért foglalható Velencén.

Közel hatvan százaléka a szülőknek ott alvós tábort keres gyermekének, míg a napközis táborokat valamivel több, mint negyven százalék keresi. Napközis táborokat leginkább a nagyvárosokban lehet találni, Budapest ezen a területen kiemelkedik, míg az ott alvós táborok elsőszámú célterülete az ország nyugati felén Veszprém és Zala megye, míg keleten Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye.

A felmérés szerint a táborozó gyerekek életkorát tekintve tovább folytatódik a 2016-ban is látható tendencia, miszerint jelentősen eltolódtak az arányok. Míg 2012-ben a legfiatalabb táborozók átlagéletkora öt év volt, addig a tavalyi és az idei esztendőben is látható, hogy már két-három éves gyermekeket is beíratnak a szülők napközis táborokba. A leggyakrabban táborozó korosztály a 10-13 éves gyerekek, ők az összlétszám felét teszik ki.

Minél előbb foglaljuk le a nyári tábort a gyermeknek, annál jobb, Tóth Béla, a Táborfigyelő ügyvezetője szerint.

– Az idén a tavalyi árakhoz képest 20%-kal drágultak a táborok, azonban bevezettek egy úgynevezett előfoglalási kedvezményt, amellyel lehet ezen az áron spórolni. Az anyagi része mellett pedig azért éri meg már akár most foglalni, mert még szinte bármelyik táborban lesz hely, de ez május végére, június elejére már nem így lesz – magyarázta Tóth Béla. Tábort találni június, július, sőt még augusztus hónapban is lehet, de már jelentősen kevesebb hely közül választhatunk, és lehet, hogy az ár-érték arány sem lesz túl kedvező.

– Tábort foglalni manapság már olyan, mint a nyaralást szervezni: érdemes ébernek lenni, minél előbb bejelentkezni, akár hónapokkal korábban is. Nem éri meg az utolsó pillanatra hagyni a döntést – mondta az ügyvezető.

A Táborfigyelő vezetőjét megkérdeztük arról is, melyek a legfontosabb szempontok és tippek, amelyeket érdemes betartani, ha táborhelyet választunk a gyermekünknek. – A táborokat először is érdemes leszűrni, hiszen a legfontosabb, hogy helyileg hova engedjük a gyermeket, ki fog vigyázni rá. El kell döntenünk, hogy napközis vagy ottalvós tábort szeretnénk-e, és azt is át kell gondolni, milyen anyagi keretünk van a táborra. Szülőként válogathatunk több olyan tábort, amely belefér a költségkeretbe, majd ezután meghagyni a választás lehetőségét a gyermeknek, aki a már előszűrt táborok közül szemezgethet a saját ízlése szerint – javasolta Tóth Béla.

Az előszűrések mellett nagyon fontos, hogy kössünk szerződést a tábor szervezőjével, amelyben rögzítjük a megbeszélt árat, illetve a tábori programnak legalább a vázlatát.

– Fontos, hogy olyan tábort keressünk, amely rendelkezik B tervvel is: tehát hogy eső esetén például vannak alternatív foglalkozások, és a gyermekünk nem fog unatkozni – árulta el az ügyvezető.

A táboroknál korosztályi besorolás is van, de szülőként fontos szempont, hogy objektíven szemléljük a gyereket, és így döntsük el, hogy mennyire érett, vihetjük-e akár ottalvós táborba, vagy inkább a napközis lehetőséget válasszuk.

A táborpiac évről évre egyre bővül, mennyiség és minőség tekintetében is, egyre jobb és színesebb programok közül választhatunk a gyermeknek.

– Táborozni nagyon jó dolog, egy hatalmas élményt adhat a gyerekeknek. Teljesen új közegbe kerülhet így a csemete, alkalmazkodnia kell egy új szabályrendszerhez, meg kell tanulnia megtalálni a helyét egy új környezetben, amelyből később csak profitálhat – fogalmazott Tóth Béla.

A táborok másik előnye természetesen az, hogy a 11 hetes nyáriszünetben meg lehet oldani hosszabb időre is a gyerek felügyeletét. – A mai gyerekeknek már jóval magasabb az ingerküszöbük, ezért az már nem a legjobb opció, ha a nagymama vagy a nagypapa vigyáz rájuk, és például egész nap a TV előtt kell ülniük. A táborok tökéletes helyet jelentenek arra, hogy a felesleges energiájukat leköthessék, és jól szórakozzanak – vélekedett a Táborfigyelő vezetője.

Minden évben kialakul egy ranglista, hogy melyek a legnépszerűbb táborok: az idén az előzetes foglalások alapján a katonai táborok lesznek a legfelkapottabbak.

– Minden évben megvan a TOP4 tábor, amelybe a nyelvi- és a kalandtáborok mindig bekerülnek, míg a másik két legnépszerűbb tábor évről évre változik. Az idegen nyelvi táborok népszerűek, mert nem úgy tanulhat a gyermek egy nyelvet, mint az iskolában, hanem sokkal játékosabb, sokkal szabadabb és beszédközpontúbb módon. A kalandtáborok pedig szintén mindig éllovasok – tette hozzá Tóth Béla –, hiszen nagyon színes és izgalmas programot kínálnak a gyerekeknek, hogy tényleg ne az unatkozásról szóljon a nyári szünet.

Képek forrása: arhendrix/depositphotos.com, ampack/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást