Életmód / Táplálkozás

Érdekességek a mustárról, amiről nem tudtál

Vajon mit tartalmaz egy átlagos asztali mustár és milyen betegségek ellen hatékony ez a közkedvelt fűszerkrém?

Mit jelent a „mustár” szó?

A „mustár” szó a „mustum ardens” kifejezésből ered, amelynek jelentése: „égő must”. Onnan kapta a nevét, hogy a mustár egyik változatánál az őrölt magvakhoz, a mustárporhoz szőlőmustot adnak.

Mustárnak nemcsak az asztali mustárt nevezik, hanem a kertben termő mustár növényt is. A mustár növény rövid tenyészetű, felhasználása idején még csak egy éves. Jellegzetes ízét az illóolaja adja, amely akkor keletkezik, amikor a magőrleményhez vizet kevernek.

Miből készül az asztali mustár?

A mustár alapja a gömbölyű, sárgásbarna, fehér vagy fekete színű, kissé csípős, milliméteres méretű mustármag. Az asztali mustár előállításakor a magokat megdarálják, majd a porhoz kevernek még egyéb hozzávalókat is, például borsot, ecetet, hagymát, szegfűszeget, almamustot, tárkonyt és sót.

A mustár a kurkuma nevű fűszernövénytől sárga színű. A gyártóknak saját, titkos receptjük van az összetevőket és arányukat illetően. A csípősebb mustárokba Cayenne borsot vagy retket tesznek.

Magas fehérjetartalom, egészséges zsírok

A közepesen erős mustár viszonylag alacsony kalóriatartalmú: 10 dekagrammnyi mennyiségnek körülbelül annyi a kalóriaértéke, mint három almának.

A majonéznél és a ketchupnál sokkal kevesebb energiát tartalmaz. Inkább a benne levő fehérjék és a mustárolaj miatt laktató: ezek a tápanyagok sokáig a jóllakottság érzését biztosítják, emellett még egészségesebbek is a bolti ketchupban előforduló finomított cukornál.

A mustár fehérjetartalma 6 százalékos, vagyis fehérjében gazdagabb a tejnél és a joghurtnál.

A mustár mint gyógyszer

Már az ókori görögök is ismerték a mustár gyógyító hatását. A mustárban előforduló illóolajok étvágygerjesztőek és segítik az emésztést. Ez a tulajdonsága az, ami miatt hagyományosan legtöbbször húsok mellé fogyasztjuk.

Az előállítása során keletkező illóolajokból izotiocinát szabadul fel, amely az erős ízért és az egészségre gyakorolt kedvező hatásért felelős, valamint gátolja a vírusok és a baktériumok terjedését, különösen a húgy- és légúti szervekben.

Serkenti a vérkeringést és elpusztítja a kórokozókat, ezért sokféle betegség esetén hatékony.

Megfázás és légcsőhurut esetén oldja és segít felköhögni a felgyülemlett nyálkát nemcsak a felső, hanem az alsó légutakban is, miközben tisztítja az orron át belélegzett levegőt. A mustárolaj telítetlen zsírsav, amely óvja a szívet és az ereket a lerakódásoktól.

Olvastad már?  Hidd el, nem jól tisztítod a vizes palackodat!

A mustár a rák ellen

Tanulmányok igazolják, hogy a mustár rendszeres fogyasztása esetén az izotiocinát csökkenti egyes ráktípusok kockázatát. Mivel a kórokozókat semlegesíti, képes a gyulladásokat is megszüntetni, és ezzel máris elejét veszi a rák kialakulásának. Minél csípősebb, annál jobban képes kifejteni egészségvédő tulajdonságait.

Fogyasztható nemcsak virslihez vagy kolbászhoz, hanem főtt tojáshoz vagy kenyérre kenve, illetve salátakeverékhez (pl. rukkola, kukorica) adva is. Ecet, olaj és só együttes felhasználásával pikánsabb ízt kölcsönöz a salátáknak.

A majonéznek is egyik fontos alapanyaga a mustár, viszont bolti majonéz helyett érdemes inkább adalékmentes, nem nyers, hanem főtt tojást tartalmazó házi majonézt készíteni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást