A csirke szinte minden háztartásban előforduló alapanyag, egyszerű elkészíteni, könnyű vele dolgozni, de egy idő után sajnos bizony rá lehet unni. Mivel télen a legjobb, ha tartalmas, igazi lélekmelegítő fogásokat készítesz, ezért lássunk öt ízlelőbimbókat megmozgató receptet csirkével. Felkészültél?
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/5 Vadrizses csirkehúsleves
A hideg estékre a legjobb egy sűrű, tartalmas gőzölgő leves, ez ugyanis minden bajodat megszünteti majd. Lássuk hogy készül ez a csodás vadrizses csirkeleves!
Hozzávalók:
1 evőkanál kókuszolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 kiskanál majoranna, 2 evőkanál liszt, 1 zacskó (kb. két maréknyi) vadrizs vagy basmati rizs, 1 liter húsleves alaplé, fél liter víz, 2 dl főzőtejszín, 1 dl tej, 300 g kis darabokra vágott csirke, só, bors
Elkészítés:
Olvaszd fel a kókuszolajat egy nagyobb edényben, majd add hozzá a kis darabokra vágott hagymát, a felszeletelt sárgarépát és főzd puhára (ha kell, egy kis vizet önthetsz hozzá). Ezután add hozzá a majorannát és a lisztet, majd kevergesd gyakran, hogy ne csomósodjon be a leves. Most jöhet hozzá a rizs, a csirke alaplé és a víz. Közepes lángon kevergesd amíg fel nem forr, aztán tedd bele az előre megfőzött csirkét, majd főzd körülbelül 10 percig. Ha már minden szépen puhul, akkor jöhet hozzá a tejszín és a tej (szigorúan hőkiegyenlítéssel!), majd egy kis fűszerezés. Ha minden megpuhult és a leves is kellőképpen sűrű és ízes, akkor készen is vagy!
A sütőtököt mindenben imádjuk, leves, egy finom főétel, desszert, de persze önmagában is csodálatos. Lássuk, milyen ha csirkével és gombával készül.
Hozzávalók:
4 db csirkemellfilé, 2 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál liszt, fél kg gomba, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál vaj, 400-500 g előre megsütött sütőtök, 5 dl csirkealaplé, 2 dl tejszín, 1 marék friss petrezselyem, kakukkfű, só, bors
Elkészítés:
Vágd kisebb darabokra a csirkemellet, fűszerezd, locsold meg olívaolajjal és hagyd, hogy egy kicsit pihenjen a pácban. Egy magasabb falú edényben olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a befűszerezett csirkemelleket és süsd őket aranybarnára mindkét oldalon. Ha jól megsültek, akkor szedd ki őket egy tálba és hagyd állni őket.
Ugyanebben az edényben, amiben a csirke készült, készítsd el a gombát, alá tegyél kis darabokra vágott hagymát, majd ha elkészült, ezt is tedd félre. Ugyanebbe az edénybe jöhet a kis darabokra vágott puha sütőtök, majd a csirke. Ezt öntsd fel a húsleves alaplével, majd ha felforrt, akkor jöhet hozzá a tejszín, a gomba és a petrezselyem. Ha jól összeállt a szósz, akkor le is kapcsolhatod és fogyaszthatod rizzsel vagy burgonyapürével.
A füge és a mustár igazán pikáns együtt, úgyhogy ha eddig untad egy kicsit a csirkét, akkor ezt megkóstolva, ez biztosan megváltozik majd!
Hozzávalók:
fél dl balzsamecet, 2 evőkanál Dijoni mustár, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál méz, néhány zsályalevél, 2 gerezd fokhagyma, 4-6 szelet csirkemellfilé és/vagy csirkecomb, 8-10 db füge, só, bors
Elkészítés:
Készítsd el a szószt a mustár, a balzsamecet, az olívaolaj és a méz összekeverésével, majd reszeld bele a fokhagymát és szórd bele a zsályaleveleket. Egy serpenyőben süsd meg a csirkét mindkét oldalán, majd tedd egy tűzálló edénybe és locsold meg a korábban elkészített mézes-mustáros szósszal. A csirke mellé jöhetnek a negyedekbe vágott fügedarabkák, amiket szintén megfürdethetsz ebben a pikáns szószban.
Tedd a csirkét 180 fokos sütőbe, majd amikor már jól pirul, akkor újra locsolj a tetejére a szószból. Amikor már szép a színe és elég puha a hús, akkor készen is vagy, tálalhatod ezt a mennyei fogást. Mikor próbálod ki?
Tipp: Ha nem kaptál fügét, akkor körtével vagy szőlővel is szuperül működik, kísérletezz vele!
Ez egy igazi ünnepi fogás, úgyhogy ha vendégek jönnek vagy valami nagy esemény közeleg, akkor érdemes ezzel a recepttel előrukkolnod! Már a látványa is gyönyörű, nem igaz?
Hozzávalók:
10 dkg dió, 2 evőkanál méz, 200 g kecskesajt, 2 evőkanál zsálya, 2 evőkanál rozmaring, 2 evőkanál olívaolaj, 1 egész csirke (vagy ha kisebb adagot szeretnél, akkor két csirkecomb és két csirkemell), 1 gerezd fokhagyma, 2 alma, 4 evőkanál vaj, 7 dl almacider, friss pirosszőlő, só, bors
Elkészítés:
Egy kis edényben közepes lángon melegítsd fel a mézet a dióval addig, amíg nem karamelizálódik (körülbelül 5 perc). Ha kész van, akkor tedd félre, hagyd kihűlni, majd törd össze az egészet kis darabokra. Ezután fűszerezd be a csirkét, vágj bele a húsba és töltsd bele a kecskesajtot, majd tedd egy olívaolajjal belocsolt sütőedénybe. Ha nem használtad el az összes sajtot, akkor szórhatsz a hús mellé is, ahová a szőlő és a dió is kerül majd. A csirke mellé jöhet még az alma, a fokhagyma (ezzel be is dörzsölheted előtte a csirkét) és rá egy jó adag fűszerezés. Tedd a csirkét a sütőbe körülbelül egy órára 200 fokra, majd az egy óra elteltével locsold meg a felforralt cider felével (a cider akkor jó, ha egy kicsit sűrűsödik a forralást követően). Ezt követően hagyd, hogy a csirke süljön még körülbelül háromnegyed órát, majd amikor kikapcsolod a sütőt, locsold meg a csirkét a maradék ciderrel és hagyd húsz percig a letakarva a meleg sütőben. Tálald vadrizzsel vagy sütőtökkel!
Valójában ez a csirkés fogás nem is egy igazi pite, hanem annál valami sokkal izgalmasabb. Főételnek egy hűvös téli estére tökéletes választás. Nézzük hogyan készül.
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a hagymát és a zellert, majd fűszerezd sóval, borssal. Ehhez jöhet az apróra vágott csirkemell, amit közepes lángos főzz puhára kb. 10 perc alatt az alaplével. Ha puha a csirke, akkor jöhet hozzá a tej és a zöldségek. Ha összeállt ez a sűrű, krémes zöldséges-csirkés alap, akkor kanalazd kisebb tűzálló edényekbe és mindegyiket fedd be egy réteg leveles tésztával. A tészta széleit hajtsd be az edény széléhez, majd középet vágj egy kis lyukat, hogy belül is megsülhessen az étel, utána pedig kend be a felvert tojással, hogy mindegyik szép barnára süljön. Ezután jöhet a sütés, 200 fokon körülbelül 35 perc kell neki!