8 érdekesség az Anyák napjáról

8 érdekesség az Anyák napjáról

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 8 érdekesség az Anyák napjáról

Május első vasárnapja Anyák napja. A hivatalos ünnep a múlt században indult, és bár vannak eltérések, hogy hol melyik napon ünneplik pontosan, a lényeg ugyanaz: a világon mindenhol az emberek megemlékeznek és felköszöntik az édesanyákat.

Antik Görögország

Az ünnep eredetét az ókori Görögországra vezetik vissza. A görögök tavasszal ünnepelték Rheát, az istenek anyjának tartott istennőt.

Ennek alapján tavasszal nem csak az istennőnek, de az anyaságnak is emléket állítottak és ez a logika mentén felköszöntötték saját édesanyjukat is.

Tavaszi megújulás

A tavasz minden természeti népnél a megújulásnak, a termékenységnek, így az anyaságnak is a szimbólumaként szerepel.

Ezért is érthető, hogy tavasszal emlékeztek meg a természet újjászületésén túl az édesanyákról és magáról a születésről is.

17. századi Anglia

A 17. században Angliában egyre elterjedtebbé vált, hogy minden évben a Húsvétot követő negyedik vasárnapon ünnepelték az anyaság, az édesanyák napját.

Az ünnep annyira elterjedt és népszerű volt, hogy azok, akik távol dolgoztak a szülői háztól, gyakran kimenőt kaptak ezen a napon, hogy meglátogathassák s felköszönthessék édesanyjukat.

Anna M. Jarvis törekvése

A 20. század legelején a philadelphiai Anna M. Jarvis kitartó munkájának eredményeként az Anyák napja először országos, majd nemzetközileg is elfogadott, hivatalos ünnep lett.

Jarvis a dátumot május 2. vasárnapjára, saját édesanyja halálának emléknapjára tette. 1914-től ez az Egyesült Államok hivatalos ünnepe.

Üzletiesedés

Az Anyák napjának megünneplése néhány évtized alatt óriási változáson ment át. Az egyszerű, bensőséges megemlékezés egyre inkább elüzletiesedett és fogyasztásközpontú lett.

Maga Anna M. Jarvis nyilatkozta azt, hogy megbánta egész életen át folytatott küzdelmét ezért a napért, mert bár megvalósult, mégsem abban a formában vált elterjedtté, mint ahogy ő eredetileg tervezte.

India

Indiában egymás mellett él a nyugati világ hatására történő ünneplés és az ősi hagyomány. Az előbbi hatására – csakúgy, mint az Indiát körbevevő országokban is – május 10-én tartják a hivatalos Anyák napját.

Októberben azonban ugyanilyen lelkesedéssel az ősi hindu hagyományok szerint tartják meg a 10 napos anyák ünnepét, a Durga Puja-t is.

Thaiföld

Thaiföldön az uralkodó királynő, Skiriti születésnapja az, amikor egyben az Anyák napját is megünneplik.

A királynőt egyben a nemzet anyjának is tekintik, nagyrészt ezzel is magyarázható az, hogy születésnapján minden egyes édesanyáról is megemlékeznek hivatalosan és családi körben egyaránt.

Magyarország

Hazánkban szintén a 20. század elején, 1925-ben ünnepelték először az Anyák napját. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt szervezésében valósult meg, és a keresztény szellemiségnek megfelelően a Mária-ünnephez kötődött.

1928-tól egy miniszteri rendelet alapján május első vasárnapja, vagyis az Anyák napja hivatalos ünnepünk. Sok boldogságot minden édesanyának!

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!