Otthon / Szórakozás

10 érdekesség, amit biztosan nem tudtál Shakespeare-ről

10 érdekesség, amit biztosan nem tudtál Shakespeare-ről

William Shakespeare, a Rómeó és Júlia, a Vízkereszt, vagy amit akartok, a gyönyörű, szerelmes szonettek és az angol színjátszás legmeghatározóbb alakja  – vagy, ahogyan Petőfi Sándor fordította a nevét, Lándzsarázó Vilmos – 450 évvel ezelőtt született. Az évforduló alkalmából mi is összeszedtünk néhány érdekességet, amit talán még nem hallottál minden idők egyik leghíresebb drámaírójáról.

1. Noha az eredeti, angol nyelvű szövegek olvasásával néha még az anyanyelvi beszélőknek is meggyűlik a baja, nem kétséges, hogy Shakespeare jól forgatta a szavakat. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy az Oxford Dictionary Quates szerint a leggyakrabban használt angol nyelvű idézetek tíz száőzaléka az ő tollából származik, a Literary Enyclopedia szerint pedig ő a második leggyakrabban idézett angol nyelvű szerző, az angol nyelvű Biblia után.

2. Shakespeare szókincse a munkáit ismerők szerint körülbelül 17-29 ezer szó között lehetett, ami kétszeres mennyisége annak a szómennyiségnek, amit egy átlagos ember használ. Az Oxford English Dictionary szerint Shakespeare hihetetlen mennyiségű, 3000 ezer olyan szót vezetett be az angol nyelvbe, amelyet korábban nem használtak!

3. William Shakespeare személyét kortársai körében sok támadás érte a magánélete miatt, például azért, mert feleségül vette a 26 éves Anne Hathawayt, aki a gyermekével volt várandós. Shakespeare ekkor 18 esztendős volt. Az esküvő után hat hónappal született meg Anne-nel közös leányuk, Susannah.

4. Amellett, hogy megírt 37 drámát és 154 szonettet, Shakespeare tehetséges színész is volt, aki a saját darabjaiban is többször feltűnt, például Ben Jonson alakjában.

5. Shakespeare műveit a világ 80 nyelvére fordították már – magyarul először Petőfi Sándornak és Arany Jánosnak köszönhetően ismerhette meg a szélesebb közönség is. Külön érdekesség, hogy két darabot, a Hamletet, és a Sok hűhó semmiért címűt egy népszerű sci-fi sorozatban használt, kitalált nyelvre, a klingonra is átültették.

6. A William Shakespeare név angol anagrammái például a „Hear me as I will speak”, vagyis a „Halld, ahogyan beszélni fogok” és az „I’ll make a wise phrase”, azaz „Bölcs mondást fogok alkotni” kifejezések is.

7. Az Uránusz bolygóját Shakespeare egyik drámájának karakteréről nevezték el, sőt, az Uránusz minden további holdja is Shakespeare valamelyik szereplőjéről, vagy Alexander Pope A fürtrablás című verse után kapta a nevét.

8. A legtöbb kortárs művésszel ellentétben Shakespeare-nek remek üzleti érzéke is volt: színészeivel amolyan kezdetleges tőzsdecsapatot alkottak, a bevételt megosztották, ő pedig jutalékot kapott minden általa írt darab után, így időskorában is jólétben, anyagi biztonságban élt.

9. Egy Shakespeare-nek tulajdonított, és az élete során be is mutatott darab, a The History of Cardenio nyom nélkül, teljesen eltűnt, így csak a létezéséről tudunk, a tartalmát nem ismerjük. Igaz, 2010-ben szárnyra kelt a hír, hogy talán mégis fent maradhatott egy példány a titokzatos műből.

10. Shakespeare nevének leírásával sokaknak meggyűlik a baja, ő maga is legalább 80 különbözőképpen szignózta a nevét. A fennmaradt aláírások között az alábbi változatok is szerepelnek: “Willm Shaksp,” “William Shakespe,” “Wm Shakspe,” “William Shakspere,” ”Willm Shakspere,” and “William Shakspeare”. Egyetlen olyan irat sem maradt azonban fent, amelyen William Shakespeare William Shakespeare néven írta volna a saját nevét.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást