5+1 érdekes tény a balkezességről, amit az elmúlt egy évben állapítottak meg szakértők

5+1 érdekes tény a balkezességről, amit az elmúlt egy évben állapítottak meg szakértők

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5+1 érdekes tény a balkezességről, amit az elmúlt egy évben állapítottak meg szakértők

Amióta világ a világ, a balkezesség kíváncsisággal töltötte el a kutatókat, hiszen maga a jelenség elég sok kérdést vetett fel. Vajon mitől függ az, hogy valaki jobb, míg valaki balkezes lesz? Mennyire befolyásolja ez az életünket? Egyáltalán létezik összefüggés az egészségi állapotunk, intelligenciánk és ez között? Noha korábbi felmérésekből már van, amire választ kaptunk, elhoztuk most neked a legfrissebb felfedezéseket!

1. Balkezesek a nagyvilágban

Egy 2019-es, friss kutatás során 200 korábbi felmérés eredményeit vizsgálták meg, és az eredmények alapján úgy tűnik, a világ populációjának mindössze csak a 9.2%-a balkezes. Tekintve, hogy most a bolygón nagyjából 7.7 milliárdan élünk, ez azt jelenti, hogy körülbelül 708 millió balkezes ember él a Földön. Noha ez így elég szép szám, az arányokat nézve még messze a balkezesek vannak kisebbségben.

2. Férfiak vs Nők

Ha tippelned kéne, szerinted a nők vagy a férfiak körében gyakoribb a balkezesség?

144 kutatás alapos áttanulmányozása után a szakértők megállapították, hogy a pasik nagyobb eséllyel lesznek balkezesek; de csak 2% a különbség.

Hogy ennek mi lehet egyébként az oka, még kérdéses, de szerintük a hormonális és társadalmi faktorok egyaránt szerepet játszhatnak ebben.

matillaTuomas/depositphotos.com

3. Állatok és a balkezesség

Tudtad, hogy nem csak az emberek lehetnek balkezesek? Nemrég megállapították, hogy a kutyák és macskák körében is észlelhető az, hogy vagy a jobb, vagy a bal oldaluk a dominánsabb. Hiába nincsenek “kezeik”, attól még ők is lehetnek balkezesek (vagy bal mancsosak), sőt, egész nagy arányban.

A felmérésben vizsgált cicák 36-46%-ánál tudták ezt megállapítani, míg a kutyák 31-53%-ánál tapasztalták.

Az viszont nagyon érdekes volt a kutatók számára, hogy míg az embereknél a balkezesség aránya viszonylag alacsony, addig négylábú kedvenceinknél kimondottan magas.

4. Győzelem a sportokban

Érdekes megfigyelni, hogy a balkezesek sokszor lényegesen tehetségesebbek a labdasportokban, harcművészetekben. Egy 2019-es spanyol kutatás azt vizsgálta, a balkezesség vajon milyen hatással van a világhírű vízilabdázók teljesítményére, az eredményeik alapján pedig azt lehet mondani, hogy sokkal több dobást vittek véghez, többször dobtak a kapura, és egy perc alatt is magasabb volt a teljesítményük.

Szakértők szerint erről az tehet, hogy a legtöbb ellenfél jobbkezes, és amikor meccs zajlik, tudat alatt azt várják el a másik csapattól, hogy a jobb kezüket használják. Ezért amikor a ballal történik dobás, lassabban tudnak reagálni, mert nem az történt, amire felkészültek.

5. 3 éves korban

A HHQ friss felmérésben olyan óvodás gyermekeket vizsgáltak meg, akik megközelítőleg 3 évesek voltak. A kutatás során megállapították, hogy a gyerekek többsége jobbkezes volt, azonban 25% vagy mindkét kezét, vagy váltakozva egy-egy kezét használta a feladatok megoldása során.

Ebből arra következtettek, hogy nem lehet kijelenteni, egy gyerek 3 évesen jobb-, vagy balkezes. Sokaknál persze ilyenkor már lehet látni, de úgy tűnik, a balkezességet csak később lehet maximálisan észlelni.

quintanilla/depositphotos.com

+1: Jobb és bal láb

Nem csak a kezeinknél lehet megállapítani, hogy a jobb vagy a baloldal a dominánsabb, hanem a lábainknál is!

Azzal gyorsan ki is derítheted, nálad mi a helyzet, hogy megpróbálsz belerúgni egy labdába, hiszen amelyik lábadat szívesebben használod, az a dominánsabb.

A legtöbb embernél a kéz és a láb összefügg, de nem mindenkinél, sőt, vannak, akik kifejezetten egyik irányba fordítják a fejüket csókolózásnál vagy ölelésnél, és ez sem mindig függ össze azzal, jobb-, vagy balkezes vagy! Nálad mi a helyzet?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást