Félelmetes: ennyi baktérium van valójában a sminkeszközeiden

Félelmetes: ennyi baktérium van valójában a sminkeszközeiden

Címlap / Életmód / Egészség / Félelmetes: ennyi baktérium van valójában a sminkeszközeiden

Mi a normális, és mi jelent kockázatot?

Szerencsére a legtöbb kórokozó, ami a sminkeszközeidre kerülhet, ártalmatlan, és természetes módon is megtalálható a bőrödön. De ha ugyanazokat a termékeket mindig tisztítás nélkül használod, akkor olyan baktériumok, vírusok és gombák is elszaporodhatnak rajtuk, amelyek számos egészségügyi probléma kockázatát növelhetik. Az már pedig csak a ráadás, ha kezet sem mosol sminkelés előtt.

Komoly veszélyt jelent az is, ha betegen kisminkeled magad, és hagyod, hogy a kórokozók átkerüljenek mondjuk arra az alapozóra, amit később is használni szeretnél, vagy mondjuk megosztod mással a sminkjeidet. Még ha a másik fél teljesen egészséges is, akkor sem szerencsés, ha más bőrén fellelhető baktériumok átkerülnek a tiédre. Nem is beszélve arról, hogy bárhogyan is kerül oda egy baktérium, az a szádba és a szemedbe is belekerülhet.

StefaNikolic/istockphoto.com

Mennyi baktérium van általában a sminkeszközökön?

Mivel nagyon kevesen vannak, akik rendszeresen kitisztítják a sminkecsetüket, a szempilla göndörítőjüket és hasonlóakat, rengeteg baktérium képes felhalmozódni egy-egy eszközön. Egy nemrégiben készült tanulmányból viszont kiderült, mennyire is rossz, ha ezt hagyjuk. Az elemzés szerint átlagosan 1176 baktérium található egy alapozó ecseten. Ez azt jelenti, hogy ez a szépségápolási eszköz 62-szer több baktériumot tartalmaz, mint a londoni metró lépcsőjének korlátjai.

Az is megdöbbentő, hogy egy átlagos használatban lévő szemhéjfesték ecsetje is 102 baktériumot, míg egy szempilla göndörítő 56 baktériumot tartalmaz. Ezek azért is hihetetlenül magas számok, mert a telefonunk, amit sokan egész nap a kezünkben tartunk, átlagosan 38 baktériumot tartalmaz. De alacsony baktériumszámmal rendelkező sminkeszközt is találtak a kutatás során, méghozzá a szempillaspirált, amin átlagosan 6 baktérium található.

Miért veszélyesek ezek a baktériumok?

Ha nyílt vágás vagy pattanás van a bőrödön, akkor a piszkos smink bejuthat alá, és különféle fertőzéseket vagy irritációt okozhat. Az olyan vírusok, mint az influenza, a megfázás, vagy akár a herpeszt okozó herpes simplex vírus a rúzsokon is napokig vagy hetekig fennmaradhatnak a bennük lévő viaszoknak és fehérjéknek köszönhetően. Ezek a baktériumok nem életveszélyesek, de csúnya bőr- vagy szemproblémákat okozhatnak.

Ami viszont kifejezetten borzasztó, hogy a régóta használt és tisztán nem tartott sminkjeidben ürülék is lehet. Ha ugyanis már közel három hónapja használsz egy olyan sminkterméket, aminek nem ügyeltél a tisztán tartására, akkor szinte biztos, hogy a fürdőszobában bár nem szemmel láthatóan, de visszataszító módon szennyeződött. Ez viszont éppen elég motiváció lehet arra, hogy a jövőben tisztán tartsd mind a sminkeszközeidet, mind pedig a kezedet. 

MART PRODUCTION/pexels.com

Hogyan érdemes megtisztítanod a sminkeszközeidet?

A legtöbb sminkterméket úgy tisztíthatod le a leghatékonyabban, ha néhány használat után bepermetezed őket alkohollal, vagy alkoholos törlőkendővel áttörlöd a legkülső rétegüket. Amikor megszárad, már tiszta is lesz. Ez egy roppant egyszerű művelet, de régi sminkek esetén már nem olyan hatékony. Így ha eddig te sem figyeltél a sminkeszközeid tisztítására, akkor az újonnan vásárolt termékekkel építsd be ezt a hasznos szokást a heti rutinodba.

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!